Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Četrtek,
10. 12. 2015,
16.37

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

razgovor

Četrtek, 10. 12. 2015, 16.37

7 let, 2 meseca

Delodajalec me je povabil na psihometrično testiranje. Se lahko kako pripravim?

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ker je na podlagi zaposlitvenega razgovora težko predvideti končni uspeh oz. oceniti kandidata, se nekateri delodajalci pri zaposlovanju odločajo za psihometrične teste.

Psihometrični testi so vprašalniki, s katerimi se poskuša ugotoviti osebnostni profil posameznika, njegovo vedenje in motiviranost.

Dober vprašalnik razkrije marsikatere nedoslednosti, zato se je zelo težko pretvarjati, delodajalec pa lahko dobi pravo sliko o kandidatu, odgovor, kakšne so prednosti in slabosti kandidata, ter kako ustrezajo zahtevam delovnega mesta.

Nekateri delodajalci preverjajo osebnost, drugi sposobnosti Obstajajo različni testi, nekateri so bolj, drugi manj osredotočeni na posamezno delovno mesto. V splošnem pa poznamo: - osebnostne teste, s katerimi se preverja osebnostne lastnosti ter določa vedenje in delovanje na delovnem mestu, zato pri tem testu ni ne pravilnih ne napačnih odgovorov, reševanje pa običajno ni časovno omejeno, - sposobnostne teste, s katerimi se ocenjuje različne sposobnosti, ki so potrebne za določeno delovno mesto, izpolnjevanje testa je časovno omejeno, odgovori pa so pravilni in napačni.

Kaj pričakovati na osebnostnem testu Na osebnostnem testu lahko, kot pravi Tatjana Gabrovšek z zaposlitvenega portala Zaposlitev.net, pričakujete vprašanja na temo: - Kaj vas motivira? - Kakšen je vaš odnos do življenja, dela, ljudi? - Kako obvladujete čustva? - Kako se lotevate reševanja težav?

Pomembno je predvsem, da so odgovori iskreni, saj rezultati koristijo tudi kandidatu samemu, ki lahko marsikaj izve o sebi.

Kaj pričakovati na sposobnostnem testu Nekoliko zahtevnejši so testi, ki merijo znanja in sposobnosti. Rezultati teh testov delodajalcu na eni strani povedo, koliko je kandidat sposoben v tem trenutku, in na drugi strani tudi, kakšne so njegove sposobnosti za uspešnost v prihodnosti, koliko se je sposoben in pripravljen učiti.

Ti testi, po navajanju Gabrovškove, ne merijo splošne razgledanosti, temveč sposobnost razmišljanja in logičnega sklepanja, nekateri tudi jezikovne, matematične ali druge sposobnosti.

Reševanje testa je časovno omejeno, običajno pa so to testi zaprtega tipa, torej vprašanja z več mogočimi odgovori.

Na te teste se je po nasvetu kadrovikov priporočljivo pripraviti bodisi z reševanjem različnih tovrstnih testov, dostopnih na spletu, bodisi z reševanjem logičnih in matematičnih ugank, z besednimi igrami, reševanjem križank ali sudokuja.

Priprava v vsakem primeru koristna Delodajalci kandidate o izpolnjevanju psihometričnih testov običajno predhodno obvestijo, ponavadi sočasno s povabilom na razgovor (večinoma teste uporabijo v drugem krogu zaposlitvenih razgovorov).

Če dobite tako vabilo, lahko delodajalca vprašate o vrsti testa, ki ga boste izpolnjevali, na kakšen način ga boste izpolnjevali (pisno, ustno, prek spleta), ali boste obveščeni o rezultatih, lahko pa prosite tudi za kakšen primer testa.

Ne glede na vrsto testa je priporočljivo, da: - se pred izpolnjevanjem testa spočijete, - na izpolnjevanje testa pridete pravočasno, - se pred testom sprostite in poskušate odpraviti tremo, - skušate pozabiti na vse druge težave, - skušate biti sproščeni, zbrani in pripravljeni.

Tovrstni testi se uporabljajo tudi pri odločanju za kariero, nekateri delodajalci pa z njimi merijo tudi sposobnosti in motiviranost svojih zaposlenih.

Ne spreglejte