Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 10. 2016,
5.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,95

2

Natisni članek

Male zmage Betka Šuhel Mikolič Metka Albreht Šmarna gora pohodništvo

Petek, 14. 10. 2016, 5.00

6 let, 6 mesecev

#MaleZmage: Znana Slovenka letos že 300-krat na Šmarni gori, a to še ni vse ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,95

2

Betka Šuhel Mikolič | Foto Osebni arhiv

Foto: Osebni arhiv

Betka Šuhel Mikolič, radijska in televizijska voditeljica, mentorica javnega nastopanja, v očeh vedno več ljudi pa tudi športna motivatorka, se je prejšnjo nedeljo že tristotič povzpela na Šmarno goro. In to v samo 282 dneh. Njen tihi načrt pa še ni izpolnjen: v mislih ima 366 vzponov.

Če se zares zgodaj zjutraj odpravljate na Šmarno goro, ste lahko prepričani o dvojem. Da boste tam dočakali sončni vzhod in da boste na poti navzgor, navzdol ali na vrhu srečali Betko Šuhel Mikolič, mentorico javnega nastopanja, voditeljico in organizatorko dogodkov. Samo letos se je na priljubljeno ljubljansko vzpetino povzpela že več kot 300-krat.

20-letna tradicija, ki je postala del vsakdana

Zgodba sobivanja Betke Šuhel Mikolič, dame z zelo šarmantnim glasom, in priljubljene ljubljanske pohodniške destinacije, ki smo ji veliko prostora namenili tudi v posebni multimedijski zgodbi, se je začela že pred 20 leti.

Takrat je Celjanka, danes pa že napol Ljubljančanka (če to postaneš z zadostnim številom vzponov na "Šmarko") želela preveriti, kaj je tako posebnega na tem griču, da se ob nedeljah in praznikih prelevi v romarsko pribežališče ljubiteljev trima, pohodništva ali zgolj iskalcev čistega zraka in sprostitve.

Na Šmarni gori jo boste srečali še pred sončnim vzhodom. | Foto: Osebni arhiv Na Šmarni gori jo boste srečali še pred sončnim vzhodom. Foto: Osebni arhiv

669 metrov visoka vzpetina s številnimi kotički za selfieje je kmalu postala tudi njena priljubljena ciljna točka.

Še posebej iskana in zaželena je v dneh, ko se življenjska krivulja obrača proti negativnosti. Znano in večkrat preizkušeno je, da je ravno gibanje - Betka mu je kot nekdanja atletinja od nekdaj naklonjena - dober ventil za odpravljanje takšnih tegob.

Vedno v družbi Vilija, pogosto tudi prijateljev, občasno pa sledilcev s Facebooka. | Foto: Osebni arhiv Vedno v družbi Vilija, pogosto tudi prijateljev, občasno pa sledilcev s Facebooka. Foto: Osebni arhiv

Lani na "Šmarko" 200-krat, letos pa za vsak dan prestopnega leta

Šuhlova se je na Šmarno goro lani povzpela kar 200-krat, nato pa ji je v enem od intervjujev za komercialno televizijo ob vprašanju novinarke, kaj si je med novoletnimi zaobljubami zadala za letošnje leto, iz ust izletelo, da se bo v letu 2016 na Šmarno goro povzpela 300-krat.

"Mož je bil šokiran, meni pa se je zdelo, da bi tak izziv zmogla," je o zametkih šmarnogorske tristotice pripovedovala med letošnjim, če smo izračunali pravilno, 303. sestopom s Šmarne gore.

"Moj načrt je bil preprost - povzpeti se na Šmarno goro vsako jutro pred sončnim vzhodom. Nekajkrat sem vajo ponovila večkrat na dan, samo zato, da bi si ustvarila zalogo za dni, ko vzpon zaradi službenih in družinskih obveznosti ne bo mogoč," je razložila.

Sončni vzhod, vreden zgodnjega vstajanja. | Foto: Sončni vzhod, vreden zgodnjega vstajanja.

Že zjutraj lahko naredimo nekaj zase

"Moje sporočilo ljudem je preprosto. Ne glede na to, kako poteka dan, je pomembno, da ga začnemo odlično, zaloga dobre energije pa potem lahko traja ves dan," je bistvo sprehajanja, pohajanja in vzpenjanja, ki ga na Facebooku spremlja res veliko ljudi, strnila Šuhlova. 

21. junija letos sta Betka Šuhel in Metka Albreht na Šmarno goro spravili od osem do deset tisoč ljudi. Udeležili so se 24-urnega dogodka Od vzhoda do vzhoda oziroma pohoda na Šmarno goro.  | Foto: 21. junija letos sta Betka Šuhel in Metka Albreht na Šmarno goro spravili od osem do deset tisoč ljudi. Udeležili so se 24-urnega dogodka Od vzhoda do vzhoda oziroma pohoda na Šmarno goro.

 

21. junij - dan, ko je Šmarna gora preplavila Facebook

Največkrat, kar 19-krat, se je na Šmarno goro povzpela 21. junija letos, ko sta s prijateljico in pohodniško sotrpinko Metko Albreht organizirali 24-urni dogodek z družabno-rekreativno noto Od vzhoda do vzhoda.

Njun namen je bil na Šmarno goro privabiti čim več ljudi. Ob sončnem vzhodu se jih je zbralo kar tisoč, v 24 urah pa se jih je zvrstilo od osem do deset tisoč. Številka je presegla vse meje načrtovanega, fotografije z vrha pa so tisti dan preplavile družbena omrežja.

Fotosafari, obvezen spremljevalec sončnega vzhoda.  | Foto: Fotosafari, obvezen spremljevalec sončnega vzhoda.

Drugi cilj je bil opozoriti na pomen hoje po utrjenih poteh. "Če hodimo po bližnjicah, naravi škodimo, sprožamo plazove, pospešujemo erozijo tal," je takrat pojasnila Šuhlova. Z Albrehtovo sta prehodili vseh 16 utrjenih poti.

Tretji cilj je bil odprtje prenovljene Poti svobode, ki se letos imenuje Pot srca. Gre za eno redkih poti, ki ne vodijo na Šmarno goro, ampak okrog nje. Če jo pogledaš iz ptičje perspektive, res spominja na obliko srca, pravi Betka

Šuhlova vzpone na Šmarno goro beleži na domačem koledarju.  | Foto: Šuhlova vzpone na Šmarno goro beleži na domačem koledarju.

Tihi cilj: v prestopnem letu 366-krat na Šmarno goro

Obljubljeno znamko, 300 vzponov na Šmarno goro v letu 2016, je dosegla že prejšnjo nedeljo, na 282. dan v tem letu. A ni še konec, želi si uresničiti še svoj zdaj ne več tako tihi cilj.

V letu 2016 želi Šmarno goro osvojiti 366-krat. Je pač prestopno leto in tako se spodobi, pravi.

Vzpone zapisuje na domačem koledarju, odhod pa načrtuje v skladu s predvidenim sončnim vzhodom. Najbolj zgodaj je morala iz postelje poleti, ko je sonce vstajalo že ob 5. uri zjutraj, najpozneje pa enkrat pozimi, ko je poležavalo vse do 8. ure.

"Od odeje do vrha potrebujem točno eno uro," pravi Betka Šuhel Mikolič. "Vse skupaj pa uro in pol. To je stalnica, ki se ji ne želim odreči."

Katera trditev vam je najbližje?

  • Šmarna gora je balzam za dušo.
    21,61 %
    59 glasov
  • Hrib je hrib.
    12,82 %
    35 glasov
  • "Masovka", ki ni po moji meri.
    58,61 %
    160 glasov
  • Ne poznam.
    6,96 %
    19 glasov
Oddanih 273 glasov
Ne spreglejte