Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Torek,
11. 10. 2016,
7.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Natisni članek

košarka #malezmage KK Ivančna Gorica

Torek, 11. 10. 2016, 7.00

6 let, 6 mesecev

#MaleZmage: Dedek, ki užene tudi trideset in več let mlajše od sebe

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

S pogosto rekreacijo, predvsem košarkarsko, Dolenjec Janez Erčulj pri 58 letih vzdržuje zavidanja vredno kondicijo.

Janez Erčulj je zagrizen rekreativec in veteranski reprezentant. | Foto: arhiv KK Ivančna Gorica Janez Erčulj je zagrizen rekreativec in veteranski reprezentant. Foto: arhiv KK Ivančna Gorica

Janez Erčulj prihaja iz Stične, kraja, ki leži približno na polovici poti med Ljubljano in Novim mestom. Vse življenje je športno izjemno aktiven, pri 58 letih pa je bil v lanski sezoni drugi najstarejši registrirani košarkar v slovenskih ligah. Nastopa za košarkarski klub Ivančna Gorica, ki je nastal pred osmimi leti in je četrtoligaš, ob tem pa je dejaven član veteranske reprezentance nad 55 let.

Svetovni podprvak in evropski prvak

Z njo je poleti v Novem Sadu osvojil naslov evropskega prvaka. Slovenci so v finalu s kar 70:43 premagali Moldavijo. V ekipi so bili nekdaj znameniti košarkarji. Najbolj zveneče ime med njimi pa je gotovo Dušan Hauptman, eden najboljših slovenskih branilcev vseh časov.

Ekipa se redno dobiva, pred tremi leti pa je – tudi z Erčuljem, ki je v preteklosti igral za Grosuplje, Trnovo, Ježico in Trebnje – osvojila naslov svetovnega veteranskega podprvaka.

V lanski sezoni je bil najstarejši registrirani košarkar v slovenskih ligah. Prijavljen je tudi za letošnjo. | Foto: arhiv KK Ivančna Gorica V lanski sezoni je bil najstarejši registrirani košarkar v slovenskih ligah. Prijavljen je tudi za letošnjo. Foto: arhiv KK Ivančna Gorica Gledali so ga postrani

Pred več kot 40 leti, ko je spoznaval čare športa, ga je marsikdo gledal postrani, češ, kaj boš hodil na igrišče, delal bi. A je bil dovolj vztrajen in trmast.

Oče dveh sinov, ki jima je košarka prav tako vsakdanjik, in dedek dveh vnukov še vedno z veseljem pride na trening ali na igrišče, kjer užene ali celo pospravi v žep tudi marsikoga, ki je tri desetletja ali več mlajši od njega.

"Z leti moja pripravljenost vsekakor pada, ne morem več toliko šprintati, zmanjka mi moči. A tudi z bistveno mlajšimi je mogoče igrati.

Še posebej, če niso zelo natrenirani," pravi Dolenjec, ki vešče izkorišča svoje izkušnje in jih prenaša tudi na druge.

Rekreativna "penzija"

Seveda pa njegovo življenje ni samo rekreacija. Ta je "le" obvezen in nepogrešljiv element njegovega delovanja ob družini, službi in obilici preostalih opravil okrog hiše in drugod.

Janez Erčulj s svojim odnosom do športa in življenja sporoča, da je vsaka rekreacija, vsaka tekma, tudi če jo izgubiš, a po poštenem boju, lahko mala zmaga.

"Po več kot 40 letih bi si za ukvarjanje s športom zaslužil že pokojnino," se pošali. "Miga" že vse življenje in bo brez dvoma tudi v prihodnje.

Ne spreglejte