Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 10. 2016,
16.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,40

3

Natisni članek

Ljerka Palovec Toplak Male zmage Ljubljana Urška Košir razstava 100 Obrazov Ljubljane

Ponedeljek, 31. 10. 2016, 16.38

6 let, 7 mesecev

Ljerka Palovec Toplak, fenomen optimizma v poznih letih

92-letna Ljubljančanka: Starost je lahko nebeško lepa #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,40

3

Ljerka Palovec Toplak | Foto Urška Košir

Foto: Urška Košir

Ljerka Palovec Toplak je 92-letna gospa iz Ljubljane, ki bi se po stopnji energije, ki jo premore, zlahka kosala s pol mlajšimi. Še vedno intenzivno in pozorno spremlja šport, izogiba pa se negativnim novicam in črnim mislim. Tudi to je, pravi, recept za lepo starost. Gospa je tudi eden od stotih obrazov Ljubljane.

Ljerka Palovec Toplak bo prihodnji mesec dopolnila 92 let. Brez pretiravanja lahko zapišemo, da bi težko našli koga, ki bi pri taki starosti imel toliko življenjske energije, kot jo premore ta gospa z izjemno zanimivo življenjsko zgodbo.

O njej je pisateljica Milena Miklavčič, avtorica uspešnice Ogenj, rit in hlače niso za igrače, napisala knjigo z zgovornim naslovom Ženska, ki ji je bilo dano.

#video: Kdaj je starost lepa?

Gospa iz središča prestolnice, ki ne pozna ljubosumja

In kdo sploh je gospa Ljerka, ki vas je, sodeč po odzivih, navdušila že v intervjuju, ki smo ga objavili pred slabim letom dni?

Iskriva gospa, ki se bliža stotim letom, izvira iz premožne družine in že vse življenje živi na istih 245 kvadratnih metrih v središču Ljubljane.

Kot največjo srečo v življenju navaja srečanje s svojim možem Jožijem iz Prekmurja, s katerim sta kar 58 let živela v harmoničnem zakonu. Ljubosumja ne pozna, poudarja. Veste, kdo je ljubosumen, sprašuje. "Tisti, ki mu strahovito primanjkuje samozavesti! Tisti, ki ga vsaka sapica lahko premakne. Takrat se kar naprej bojiš, da ti bo moškega katera speljala."

Kljub visoki starosti se še vedno rada lepo obleče, si uredi pričesko in se naliči. "Ni treba veliko, da si zadovoljen," pravi. | Foto: Bor Slana Kljub visoki starosti se še vedno rada lepo obleče, si uredi pričesko in se naliči. "Ni treba veliko, da si zadovoljen," pravi. Foto: Bor Slana

Druži se z "mladino"

Zakon se je ohranil vse do moževe smrti oziroma potovanja, kot sama imenuje smrt. V zadnjem obdobju je ta način odpotovalo kar nekaj njenih prijateljic, zato se zdaj druži z "mladino", s hčerkami svojih prijateljic, s 60- in 70-letnimi gospemi.

Med njimi je tudi njena dolgoletna prijateljica Natalija, pravi ji kar "bodyguard" (telesni stražar), ki že dolga leta skrbi zanjo. "Vsak dan pride k meni, mi prinese stvari s tržnice, mi dela družbo, skupaj igrava prilagalni remi, ki se mu posvečam že pol stoletja" je povedala Palovec Toplakova, ki je v mlajših letih delala kot kozmetičarka, zaneslo pa jo je tudi v filmske vode.

#video: Recept za srečno starost

Kdaj je starost lahko nebeško lepa?

Pravi, da je starost lahko nebeško lepa, če si le zdrav na duši in telesu, če imaš na zalogi nekaj denarne rezerve in če imaš telesnega čuvaja ali "bodyguarda", ki zate skrbi na vseh ravneh.

Da bi ohranila pozitiven odnos do sveta, se izogiba negativnim novicam in črnogledi družbi. "Misel je moč," pravi. "To bi morali danes učiti v šoli! Premalo se zavedamo, kako pomembno je, kaj razmišljamo. Vsak je sam svoj gospodar, boš pa ja pazil, kaj pride v tvoje telo. Iz mene veje samo pozitivno."

Izogiba se negativnim novicam in črnim mislim. "Misel je moč," poudarja. | Foto: Bor Slana Izogiba se negativnim novicam in črnim mislim. "Misel je moč," poudarja. Foto: Bor Slana

Pozorno spremlja kulturo, navija za Prevca in Schiffrinovo, pogreša Svindala

Na televiziji spremlja samo kulturo (med drugim je tudi članica Društva ljubiteljev opere in baleta, v kinu pa v živo spremlja predstave iz Bolšoj teatra) in šport. Ta ji je še posebej ljub.

Najraje ima dirke v motociklizmu in formuli 1, pozorno pa spremlja tudi smučarske skoke in alpsko smučanje ter večja nogometna tekmovanja.

"Zdaj, ko je Tina Maze čisto zares končala kariero, stiskam pesti za Sciffrinovo, pri skokih pa seveda za Prevca. Me prav zanima, ali mu bo v letošnji sezoni uspelo premagati samega sebe," se je spraševala.

V letošnji sezoni bo navijala za Mikaelo Schiffrin, že zdaj pa se veseli nastopov Petra Prevca. | Foto: Bor Slana V letošnji sezoni bo navijala za Mikaelo Schiffrin, že zdaj pa se veseli nastopov Petra Prevca. Foto: Bor Slana

Želi si, da bi se Mazejeva v Mariboru na sklepni tekmi izkazala, saj se še danes spominja vrnitve velikana formule 1, ki se ni izšla po želenem scenariju. "Ne vem, zakaj se je Schumacher takrat odločil za vrnitev v karavano formule 1. Pa saj je bil sedemkratni svetovni prvak, kaj mu je bilo tega treba? Še med deseterico se ni uvrščal. Je potreboval denar ali kaj? Samo osmešil se je."

Navijala je tudi za Aksla Lunda Svindala, ki ga je pogrešila na ledeniškem uvodu v alpsko smučarsko sezono v Söldnu, Američana Bodeja Millerja in Hrvata Ivico Kostelića, ki ima pri njej ne samo kot športnik, ampak predvsem kot človek, posebno mesto.

Vse, kar se ji čez dan zgodi, si zapiše v dnevnik. V njem so tudi športni rezultati.  | Foto: Bor Slana Vse, kar se ji čez dan zgodi, si zapiše v dnevnik. V njem so tudi športni rezultati. Foto: Bor Slana

Knjige za dušo

Veliko časa nameni tudi branju. Zanimajo jo predvsem knjige za dušo. Trenutno ima v branju štiri, in sicer knjigo Prebujajoči se človek avtorja Martina Kojca, Zgodbe za dušo, ki si jo je kupila v antikvariatu, Učbenik stabilnega življenja Tomaža Flajsa in Primoža Škoberneta ter knjigo Spoznaj se in se zdravi s pomočjo duha. "Kljub moji starosti se še vedno učim," pravi. "Hodim v šolo življenja, nisem še izstopila iz svoje univerze."

Prebira tudi literaturo v nemščini (trenutno o operi Parsifal) in italijanščini (sestra Zdenka se je poročila v Italijo in tam ima Ljerka še danes sorodstvo), medtem ko opaža, da jo znanje francoskega in angleškega jezika počasi, a vztrajno zapušča. "Za to sem pačiju (očetu, op. p.) zelo hvaležna. Želel je, da se naučim jezikov, obiskovala pa sem gospodinjsko šolo in kozmetično šolo v Genovi."

Ženske moramo poskrbeti za svoj videz, polaga na srce. "Zjutraj si vzemite pol ure časa in se posvetite sebi. Takrat mislite samo nase." | Foto: Urška Košir Ženske moramo poskrbeti za svoj videz, polaga na srce. "Zjutraj si vzemite pol ure časa in se posvetite sebi. Takrat mislite samo nase." Foto: Urška Košir

Fotografije iz projekta Sto obrazov Ljubljane so do 21. novembra na ogled na Krakovskem nasipu v Ljubljani.  | Foto: Dunja Wedam Fotografije iz projekta Sto obrazov Ljubljane so do 21. novembra na ogled na Krakovskem nasipu v Ljubljani. Foto: Dunja Wedam

"Glavno je, da sem sebi všeč"

Še danes veliko pozornosti namenja svojemu videzu. "Ženske moramo poskrbeti za svoj videz. Svojim strankam in prijateljicam sem vedno svetovala, naj se negujejo. Naj si zjutraj vzamejo pol ure časa in se takrat posvečajo samo sebi. Naj takrat mislijo le nase."

Glavno je, da sem sama sebi všeč, poudarja. "Doma imam več nočnih in več dnevnih krem, uporabim pa tisto, ki mi v tistem trenutku najbolj ustreza. Rada se lepo oblečem, si uredim pričesko in se naličim. Če sem vsa zelenkasta v obraz, si pordečim lička. Saj ni treba veliko, da si zadovoljen," je povedala v januarskem intervjuju za Siol.net.

"Še sama priznam, da sem drugačna od drugih." | Foto: Bor Slana "Še sama priznam, da sem drugačna od drugih." Foto: Bor Slana

Poslovila se bo kot vesoljček E. T. vesoljček, telo pa darovala v znanstvene namene

Ko bo čas, da se poslovi, bo odšla kot vesoljček E. T., telo pa bo podarila Inštitutu za sodno medicino. Vse je dogovorjeno, pravi.

Smrti se ne boji. "Mama me je vedno učila, da je naše telo samo škatla, obleka. Naj to mojo obleko preverijo še znanstveniki! Morda imam notri res kaj posebnega, da sem taka, kot sem. Še sama priznam, da sem drugačna od drugih."

#NePrezrite: Oglejte si še videe, ki smo jih posneli ob sprvem srečanju z Ljerko Palovec Toplak.

#video: O privlačni sili med moškim in žensko

#video: O lepotičenju

#video: O ravnanju v primeru smrti

Ne spreglejte