Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 11. 2018,
19.52

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,43

26

Natisni članek

lokalne volitve 2018 Maribor župan Franc Kangler Sašo Arsenovič

Nedelja, 18. 11. 2018, 19.52

5 let, 5 mesecev

Lokalne volitve: Maribor

V Mariboru drugi krog: Arsenoviču kaže bolje kot Kanglerju #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,43

26

Po skoraj vseh preštetih glasovnicah sta največ volivcev v Mestni občini Maribor prepričala nekdanji župan Franc Kangler in podjetnik Sašo Arsenovič. Arsenovič je po podatkih Državne volilne komisije prejel 38,20 odstotka glasov, Kangler pa 31,40 odstotka.

Aktualni župan Andrej Fištravec je po 99,9 odstotkih preštetih glasovnicah prepričal dobrih osem odstotkov volivcev, poslanka DZ Lidija Divjak Mirnik pa dobrih pet odstotkov.

Novice Preverite, kdo je zmagovalec v vaši občini #seznam

Kangler: Zadovoljen, da so volivci očitno prepoznali naše delo

Kandidat NLS, ki ga podpirajo še SDS, SLS in SNS, Franc Kangler je v prvem odzivu dejal, da je zadovoljen z doseženo podporo v prvem krogu. Kot je dejal, so volivci očitno prepoznali njihovo delo, zato se bodo še naprej borili za uspeh tudi v drugem krogu. Trenutno še ne razmišlja o tem, kdo ga lahko podpre pred drugim krogom, bo pa vsaka podpora dobrodošla.

Posebne taktike za drugi krog ne načrtuje, vesel je, da so že v kampanji pred prvim krogom bili spoštljivi drug do drugega. Ob tem je dodal, da kljub občasnim povišanim tonom v politiki ne sme biti zamer, ampak je treba delati naprej v dobro mesta.

Franc Kangler ima volilni štab na Gosposki ulici. Med drugim ga podpirajo nekdanja radijska novinarka Breda Čepe, nekdanji direktor Dravskih elektrarn Maribor (DEM) Viljem Pozeb, nekdanji podžupan Milan Mikl in predstavniki podpornih strank SDS, SLS in SNS. | Foto: Uroš Maučec Franc Kangler ima volilni štab na Gosposki ulici. Med drugim ga podpirajo nekdanja radijska novinarka Breda Čepe, nekdanji direktor Dravskih elektrarn Maribor (DEM) Viljem Pozeb, nekdanji podžupan Milan Mikl in predstavniki podpornih strank SDS, SLS in SNS. Foto: Uroš Maučec

"Ta teden bo naporen, opravil bom razgovore z nekaterimi političnimi strankami v Mariboru, kako se bodo odločili, pa bomo videli," je dejal Kangler. Dejstva, da ga je njegov protikandidat v drugem krogu Arsenovič premagal v prvem krogu, ni posebej komentiral.

Nizka podpora aktualnemu županu ga ni presenetila, pri tem pa je spomnil, da se je enako primerilo Borisu Soviču leta 2006, ko se ni uvrstil v drugi krog. Nekaj takega je glede na dogajanje v zadnjih štirih letih pričakoval.

"Če nekaj obljubljaš občanom, potem pa tega ne storiš, moraš tudi pričakovati, da te bodo volivci kaznovali," je prepričan Kangler.

Arsenovič: Mariborčani pokazali, da si želijo sprememb

"Danes je v resnici zmagal Maribor. Hvala, Mariborčani in Mariborčanke, da ste odšli na volišča. Čutim, da si Maribor želi resničnih sprememb, in obljubljam, da nam bo skupaj z mestnimi svetniki in mestnimi svetnicami uspelo vsa ta leta dolgo obljubljene projekte tudi realizirati. Poskrbeli bomo, da bo Maribor dobil zaslužen boljši mestni servis," je dejal županski kandidat SMC Sašo Arsenovič v prvi izjavi po preštetju dveh tretjin glasov.

Sašo Arsenovič ima tako kot Kangler volilno pisarno na Gosposki ulici, kjer je zbral svojo ekipo. V njej so med drugim arhitekt Gregor Reichenberg, prometni inženir Samo Peter Medved, ravnatelj Ivan Lorenčič in kulturna delavka Zora A. Jurič. | Foto: Uroš Maučec Sašo Arsenovič ima tako kot Kangler volilno pisarno na Gosposki ulici, kjer je zbral svojo ekipo. V njej so med drugim arhitekt Gregor Reichenberg, prometni inženir Samo Peter Medved, ravnatelj Ivan Lorenčič in kulturna delavka Zora A. Jurič. Foto: Uroš Maučec

Arsenovič upa, da bo volilna kampanja v prihodnjih dveh tednih pred drugim krogom glasovanja bolj vsebinska. "Upam, da bomo končno govorili o razvoju Maribora, ne toliko o meni osebno," je dejal 52-letni podjetnik.

Podobnega mnenja je tudi Kangler, ki je po razglasitvi rezultatov prvega kroga napovedal "spoštljivo in pošteno razpravo, primerno drugemu največjemu slovenskemu mestu". Sam računa predvsem na podporo "preprostih" ljudi. "Prepričan sem, da bodo volivci prepoznali mojo vizijo za prihodnost Maribora," je dodal.

Tako Lista Franca Kanglerja kot lista Arsenovič za Maribor bosta imeli v mestnem svetu 11 svetnikov. Trije svetniki pripadajo stranki SDS, SMC in Listi župana Andreja Fištravca. Z dvem svetnikoma se bodo morali zadovoljiti Lista kolesarjev in pešcev, Gasilci Maribora, Lista Lidije Divjak Mirnik in stranka Socialnih demokratov. Enega svetnika pa bo imela stranka Levica, DeSUS, NSi, Lista mladih, povezujemo, Lista Melite Petelin in Stranka Mladih - Zeleni Evrope.

Fištravec: Bistveno, da gre Mariboru na bolje

Dosedanjemu županu Fištravcu se obeta tretje mesto. Kot je poudaril v prvem komentarju izidov, je zanj bistveno, da se je v Mariboru po 30 letih končala stagnacija in da gre mestu na bolje. Ob tem je navedel, da se Maribor lahko pohvali z večjim številom delovnih mest in velikimi investicijami. "Zame je bistveno, kaj se dogaja mestu, da gre mestu na bolje," je dodal.

Andrej Fištravec | Foto: Uroš Maučec Andrej Fištravec Foto: Uroš Maučec Za mesta v mariborskem mestnem svetu se sicer poteguje 26 list, za mariborskega župana pa je vloženih 18 kandidatur.

Štejemo v živo (preštetih 99,86 odstotka glasov):

Kandidati Odstotki
Aleksander Saša Arsenovič 38,20 %
Franc Kangler 31,40 %
Andrej Fištravec 8,56 %
Lidija Divjak Mirnik 5,48 %
Alenka Iskra 2,50 %
Melita Petelin 2,38 %
Zdravko Luketič 1,53 %
Josip Rotar 1,52 %
Vladimir Šega 1,49 %
Uroš Prikl 1,48 %
Andrej Šiško 1,43 %
Matic Matjašič 1,16 %
Aleksander Kamenik 0,75 %
Igor Jurišič 0,67 %
Igor Domanjko 0,65 %
Rok Zalar 0,46 %
Borut Ambrožič 0,18 %
Zdenko Vinkov 0,15 %

Pred štirimi leti sta se v drugem krogu pomerila Fištravec in Kangler

Župansko kandidaturo s podpisi občanov je poleg Fištravca in Divjak-Mirnikove vložila še Melita Petelin. S podporo strank pa so poleg Kanglerja in Arsenoviča kandidirali še Alenka Iskra (SD), Zdravko Luketič (NSi), Uroš Prikl (DeSUS), Vlado Šega (Levica), Josip Rotar (Lista kolesarjev in pešcev), Aleksander Kamenik (Stranka Aleksandra Kamenika), Zdenko Vinkov (Stranka slovenskega naroda), Borut Ambrožič (Stranka medgeneracijske solidarnosti in razvoja), Igor Domanjko (Lista novinarja Bojana Požarja), Matic Matjašič (Lista mladih. Povezujemo), Igor Jurišič (Stranka mladih - Zeleni Evrope), Rok Zalar (Zeleni Slovenije) in priprti Andrej Šiško (Gibanje Zedinjena Slovenija).

Franc Kangler Saša Arsenovič
Novice Maribor: vse kaže na veliki spopad Kanglerja in Arsenoviča v drugem krogu

Na volitvah pred štirimi leti sta se v drugi krog za župansko mesto uvrstila Fištravec in Kangler. Prvi je nato zmagal z veliko prednostjo, saj so mu volivci namenili 75 odstotkov glasov. Z veliko premočjo je takrat zmagala tudi njegova lista kandidatov za mestni svet, saj je pridobila 17 od skupno 45 sedežev. Na drugem mestu je pristala SMC s šestimi mestnimi svetniki, sledili so SDS s petimi, Kanglerjeva Županova lista s štirimi in SD s tremi sedeži.

Letošnja kampanja je bila izjemna, ne le zaradi rekordnega števila kandidatov za župana in dejstva, da je Andrej Šiško za zapahi, ampak tudi zaradi burnega dogajanja na družbenih omrežjih.

Novice Anketa: V Mariboru najbolje kaže Kanglerju in Arsenoviču #video

 

Ne spreglejte