Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 10. 2018,
19.30

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

3

Natisni članek

lokalne volitve 2018 Franc Pukšič Andrej Čuš Ivan Vogrin

Četrtek, 25. 10. 2018, 19.30

5 let, 6 mesecev

Štajerski politik s sočnimi izjavami bi spet rad postal župan #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

3

Manj kot mesec je še do lokalnih volitev, ki bodo 18. novembra. Županski stolček mika tudi nekatere znane obraze, ki so v preteklosti greli poslanske stolčke.

Vajeti oblasti si želi na Destrniku znova prevzeti dolgoletni poslanec SDS in SLS Franc Pukšič. V Lenartu prav tako kandidira nekdanji župan in poslanec Ivan Vogrin.

Če je prvi znan po svojih izpadih na sejah državnega zbora, se drugega najverjetneje spomnite iz zgodbe, ko je zaradi njegovega podjetja več ljudi ostalo brez novih oken in vrat, čeprav so zanje plačali.

Zoran Janković in Anže Logar
Novice Lahko Logar Jankovića odpelje v drugi krog?

Osemnajst let župan in 18 let poslanec

Pukšič je bil 18 let župan Destrnika in 18 let poslanec državnega zbora. Najprej kot poslanec SDS, nato je prestopil v SLS. Pred štirimi leti je bil neuspešen na parlamentarnih volitvah.

"Toliko let sem delal, in to tako, kot sem delal. Marsikdo mi reče, joj, kako to, da nisi več v Ljubljani. Če nisem bil izvoljen, stranka je izpadla, ne morem biti v Ljubljani," je za Planet TV dejal Pukšič.

Ivan Vogrin je nekdanji poslanec. | Foto: STA , Ivan Vogrin je nekdanji poslanec. Foto: STA ,

Nekdanji poslanec pri Virantu se želi vrniti na županski stolček

Župan pa želi postati tudi Ivan Vogrin, ki je od leta 1998 do 2016 že vodil občino Lenart. Nekdanji poslanec v stranki Gregorja Viranta in nato samostojni poslanec je stopal tako po hodnikih državnega zbora kot tudi po sodnih dvoranah zaradi domnevnih poslovnih goljufij.

"Če jaz ne bi bil poslanec in pred tem župan, bi bil popolnoma anonimen in ne bi vedeli, za kaj gre. To je tako. To je cena, ampak saj se tudi iz tega kaj naučimo," je pred nekaj več kot tremi leti dejal Vogrin.

Vogrin je kandidat Stranke slovenskega naroda.

Po tem, ko ni prišel v DZ, bi rad vodil Ptuj

Andrej Čuš bi rad poslanske klopi zamenjal za županski stolček. | Foto: Matej Povše Andrej Čuš bi rad poslanske klopi zamenjal za županski stolček. Foto: Matej Povše Na Ptuju se bo s podpisi volivcev za župana potegoval nekdanji poslanec Andrej Čuš. "Predvsem zaradi tega, ker imam na svoji listi za mestni svet kar nekaj kandidatov, ki so člani drugih političnih strank. Torej konkretno lahko povemo, ali SDS, ali SMC, ali SD. In še bi lahko našteval," o raznolikosti na svoji listi pravi Čuš.

Čuš se ob morebitni izvolitvi zanaša tudi na svoj imenik telefonskih številk, ki ga je napolnil kot poslanec. Na moč stikov računa tudi Pukšič.

"Kar ti pa seveda lahko pomaga pri reševanju nekaterih težav, ne zato, da boš ti zaradi tega kaj več dobil, ampak zato, da se lahko na koga obrneš in dobiš pravi čas pravo informacijo," je pojasnil Pukšič.

Ali mu bo po štirih letih politične neaktivnosti tokrat uspelo, bodo odločili volivci. Na zadnjih lokalnih volitvah je v drugem krogu izgubil.

Najvišjo plačo ima Janković

Zoran Janković že tri mandata vodi Ljubljano. | Foto: Ana Kovač Zoran Janković že tri mandata vodi Ljubljano. Foto: Ana Kovač Kaj vse vzbuja jim apetite po županovanju? Župani in županje so uvrščeni od 32. do 59. plačnega razreda na lestvici, kar pomeni, da prejmejo od 1.485 do 4.283 evrov bruto mesečno.

Njihova plača je odvisna od števila prebivalcev v občini in najvišja pripada le županu občine, v kateri prebiva več kot 200 tisoč ljudi. Pri nas je to le ljubljanski župan Zoran Janković.

Od dodatkov županom in županjam pripada le tisti za delovno dobo in v nekaterih primerih tudi potni stroški.

Ne spreglejte