Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 11. 2018,
13.56

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,26

9

Natisni članek

Boris Popovič Saša Arsenovič Zoran Janković lokalne volitve 2018

Petek, 16. 11. 2018, 13.56

5 let, 5 mesecev

Se Popovič prezgodaj veseli zmage v prvem krogu? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,26

9

Boris Popovič | Čeprav Popovič že napoveduje slavje, poznavalci napovedujejo, da bo Koper na letošnjih županskih volitvah župana dobil šele v drugem krogu. | Foto STA

Čeprav Popovič že napoveduje slavje, poznavalci napovedujejo, da bo Koper na letošnjih županskih volitvah župana dobil šele v drugem krogu.

Foto: STA

Volilna kampanja pred nedeljskimi lokalnimi volitvami se počasi izteka. Kandidati za župane lahko volivce nagovarjajo le še do polnoči, ko bo nastopil volilni molk. Ena od zanimivejših županskih tekem se očitno obeta tudi v Kopru, kjer dolgoletni župan Boris Popovič očitno ne more brezpogojno računati na zmago v prvem krogu. Drugi krog županskih volitev se obeta tudi v Mariboru in Kranju, medtem ko sta ljubljanski župan Zoran Janković in celjski župan Bojan Šrot na dobri poti do osvojitve novega mandata.

Koprski župan Boris Popovič je po poročanju Primorskih novic v torek na naslove gospodinjstev razposlal kar 96-stransko izdajo občinskega glasila Mestne občine Koper. Le dva dneva pozneje so se po poročanju omenjenega časnika na koprski občini odločili še za natis posebne izdaje omenjenega glasila, ki je romal tudi v nabiralnike občanov Pirana, Izole in Ankarana.

Novice Popovič se javlja s študentske zabave, Kangler se bori s hobotnico

Koper: Popovič očitno že odpira šampanjec, poznavalci napovedujejo drugi krog

Negotovost pred nedeljskimi volitvami je v štabu sedanjega koprskega župana, ki se bo potegoval za peti mandat na čelu Mestne občine Koper, očitno dosegla vrhunec. Po poročanju Dela so v Popovičevi ekipi naročili dve javnomnenjski anketi, a rezultatov obeh raziskav javnosti niso predstavili. Ena od anket naj bi Popoviču izmerila 47-odstotno podporo, druga pa še manjšo, poroča časnik, in dodaja, da večina poznavalcev napoveduje drugi krog. 

Eden od resnejših tekmecev Borisa Popoviča na županskih volitvah v Kopru je tudi njegov nekdanji zaveznik Gašpar Gašpar Mišič. | Foto: Bor Slana Eden od resnejših tekmecev Borisa Popoviča na županskih volitvah v Kopru je tudi njegov nekdanji zaveznik Gašpar Gašpar Mišič. Foto: Bor Slana

Za najresnejša Popovičeva izzivalca veljata nekdanji prvi mož Luke Koper in nekdanji šef Marjetice Koper Gašpar Gašpar Mišič, ki ga je z vrha omenjenega komunalnega podjetja februarja letos razrešil prav Popovič, ter koprski občinski svetnik Aleš Bržan. Ta je nedavno v našem soočenju na družbenem omrežju Facebook napovedal, da pričakuje drugi krog, v katerem se bo pomeril s Popovičem. Mišič je medtem ocenil, da se bo v drugem krogu pomeril z Bržanom, in ne s Popovičem.

Kljub negotovosti in indicem, da županska tekma še ni odločena, je Popovič v Kopru po poročanju Dela že začel odpirati šampanjec. Na Titovem trgu v središču mesta se namreč drevi začenja tridnevno praznovanje s skupino Mambo Kings. V soboto v Koper prihaja hrvaška pevka Danijela Martinović, na nedeljski volilni večer pa si je Popovič zaželel hrvaškega glasbenika Petra Graša.

Gašpar Gašpar Mišič Aleš Bržan
Novice Soočenje županskih kandidatov v Kopru: Na kavi Mišič in Bržan #video

Ljubljana: Jankoviću zmaga v prvem krogu, njegova lista pa z občutno manjšo podporo

V Ljubljani se županska tekma glede na zadnjo anketo Mediane očitno ne bo prevesila v drugi krog. Med tistimi, ki se bodo v nedeljo zagotovo ali skoraj zagotovo podali na volišča, bo za Zorana Jankovića glasovalo 57,5 odstotka vprašanih, medtem ko najbližjega zasledovalca aktualnega ljubljanskega župana, kandidata SDS Anžeta Logarja podpira 21,4 odstotka anketiranih. 

Predvolilno soočenje: Anže Logar in Zoran Janković
Novice Janković bi v Ljubljani lahko slavil že v prvem krogu #video

Glede na omenjeno anketo nobeden od preostalih šestih kandidatov za župana prestolnice ne uživa podpore, višje od dveh odstotnih točk. Med tistimi, ki bodo v nedeljo prišli na volišča, bi dva odstotka glasovala za kandidata Levice Milana Jakopoviča. Na četrtem mestu je kandidat Dobre države Smiljan Mekicar z 1,4-odstotno podporo, peti je kandidat SMC Dragan Matić, ki ga podpira manj kot odstotek vprašanih. Med tistimi, ki bodo odšli na volišča, je neodločenih približno deset odstotkov vprašanih.

Zoran Janković, ki se na županskih volitvah v Ljubljani poteguje za četrti zaporedni mandat, bo očitno zmagal že v prvem krogu. Njegova lista na volitvah v mestni svet medtem ne more računati na izboljšanje oziroma ponovitev rezultata izpred štirih let. | Foto: Bojan Puhek Zoran Janković, ki se na županskih volitvah v Ljubljani poteguje za četrti zaporedni mandat, bo očitno zmagal že v prvem krogu. Njegova lista na volitvah v mestni svet medtem ne more računati na izboljšanje oziroma ponovitev rezultata izpred štirih let. Foto: Bojan Puhek

Medtem ko se Jankoviću nasmiha zmaga v prvem krogu, pa njegova lista na volitvah v mestni svet očitno ne more računati na podoben rezultat kot pred štirimi leti. Listo Zorana Jankovića, ki je na volitvah leta 2014 dobila 41,49 odstotka glasov, bi glede na prej omenjeno raziskavo podprlo 26,9 odstotka vprašanih. 

SDS, ki je na drugem mestu med strankami, uživa podporo 13,6 odstotka anketiranih, kar je primerljivo z volilnim izidom izpred štirih let (13,48 odstotka). Na tretjem mestu je Levica s 7,3-odstotno podporo, medtem ko SMC, ki je na volitvah v mestni svet pred štirimi leti dobila 12,77 odstotka glasov, podpirata samo dva odstotka vprašanih.

Predvolilno soočenje: Anže Logar in Zoran Janković
Novice Spopad Jankovića in Logarja: kdo bo prepričal Ljubljančane #soočenje #video

Maribor: V drugem krogu spopad Kanglerja in Arsenoviča

V štajerski prestolnici bo za določitev zmagovalca županskih volitev glede na različne ankete potreben drugi krog, v katerem se bosta pomerila nekdanji mariborski župan Franc Kangler ter znani mariborski podjetnik in gostinec Saša Arsenovič.

Glede na anketo Ninamedie, ki jo je v začetku tedna objavil Večer, Kanglerja podpira 23,4 odstotka, Arsenoviča pa 23 odstotkov vprašanih. V primeru, da se bodo napovedi uresničile, bi Arsenovič po poročanju Večera v drugem krogu Kanglerja premagal.

Nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja bo v drugem krogu županskih volitev izzval mariborski podjetnik Saša Arsenovič, kažejo javnomnenjske raziskave. | Foto: STA , Nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja bo v drugem krogu županskih volitev izzval mariborski podjetnik Saša Arsenovič, kažejo javnomnenjske raziskave. Foto: STA ,

Na tretjem mestu je sedanji župan Andrej Fištravec, ki mu omenjena anketa v prvem krogu napoveduje sedem odstotkov glasov, četrta je Lidija Divjak Mirnik s 4,5-odstotno podporo. Nihče od preostalih 14 kandidatov ne bi dobil več kot dveh odstotkov glasov, glede na omenjeno anketo pa 29 odstotkov volivcev še ne ve, za koga bo glasovalo v nedeljo. 

Franc Kangler Saša Arsenovič
Novice Maribor: vse kaže na veliki spopad Kanglerja in Arsenoviča v drugem krogu

Kranj: Največ podpore za zdaj uživa Rakovec, potreben bo drugi krog

Tako kot v Mariboru bo tudi v Kranju za izvolitev župana po napovedih potreben drugi krog. Glede na javnomnenjsko raziskavo Ninamedie iz prejšnjega tedna, ki jo je objavil časnik Dnevnik, najvišjo podporo med osmimi kandidati za naslednika župana Boštjana Trilarja, ki letos ne kandidira za župana, uživa nekdanji predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Matjaž Rakovec.

Med županskimi kandidati v Kranju najvišjo podporo uživa nekdanji šef Zavarovalnice Triglav Matjaž Rakovec, vendar bo za izvolitev župana po napovedih potreben drugi krog. | Foto: STA , Med županskimi kandidati v Kranju najvišjo podporo uživa nekdanji šef Zavarovalnice Triglav Matjaž Rakovec, vendar bo za izvolitev župana po napovedih potreben drugi krog. Foto: STA ,

Rakovca, ki kandidira s podporo stranke SD, glede na omenjeno anketo podpira 21,1 odstotka vprašanih. Na drugem mestu je s 15,3-odstotno podporo nekdanji policist Zoran Stevanović, tretji je s 13,5 odstotka glasov nekdanji vodja JGZ Brdo Iztok Purič, ki ga podpirata stranka SAB in Trilarjeva lista Več za Kranj. Neodločenih je 31,7 odstotka vprašanih.

Danes objavljena anketa Gorenjskega glasa Rakovcu medtem napoveduje 27,3-odstotno podporo. Na drugem mestu je Purič z 19,2-odstotno podporo, tretji pa je Stevanović, ki bi ga volilo 13,9 odstotka vprašanih. Kot poroča STA, bi bila razlika med anketama lahko tudi posledica metode izvedene ankete.

Volitve. Glas. Volilna skrinjica.
Novice V mestnih občinah predčasno glasovalo več ljudi kot pred štirimi leti

Celje: Šrot na dobri poti do šestega zaporednega mandata

V Celju večjih presenečenj medtem ne gre pričakovati. Anketa, ki jo je za Večer pripravila Ninamedia, kaže, da bo sedanji dolgoletni župan Bojan Šrot v nedeljo prejel okoli 50 odstotkov glasov. V morebitni drugi krog bi se lahko uvrstil Sandi Sendelbah, ki kandidira s podporo skupine volivcev.

Dolgoletni celjski župan Bojan Šrot je na dobri poti do osvojitve šestega zaporednega mandata na čelu Mestne občine Celje. | Foto: STA , Dolgoletni celjski župan Bojan Šrot je na dobri poti do osvojitve šestega zaporednega mandata na čelu Mestne občine Celje. Foto: STA ,

Omenjena anketa sicer kaže na visoko razliko med Šrotom in njegovim najbližjim zasledovalcem, saj Sendelbaha podpira zgolj 5,2 odstotka vprašanih. Preostali kandidati ne morejo računati na več kot petodstotno podporo. Neopredeljenih je 27,6 odstotka volivcev.

Bojan Šrot
Novice Celjane razburja glasilo, ki hvali dosežke župana Šrota
 

Ne spreglejte