Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 12. 2018,
19.00

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,79

32

Natisni članek

Maribor lokalne volitve 2018 Saša Arsenovič Franc Kangler

Nedelja, 2. 12. 2018, 19.00

5 let, 5 mesecev

V Mariboru je zanesljivo zmagal novinec Arsenovič #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,79

32

Politični novinec Saša Arsenovič bo novi župan Maribora, prejel je skoraj 58 odstotkov glasov. Njegovemu protikandidatu v drugem krogu Francu Kanglerju se ni uspelo znova zavihteti na čelo štajerske prestolnice.

Kangler in Arsenovič sta štetje glasov spremljala v štabih, skoraj drug ob drugem, v središču mesta. Arsenovič se je po zmagi zahvalil Mariborčanom, ki so z glasovi zanj dokazali, da verjamejo v boljši jutri. V njegovem štabu je bil tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

"Kot športnik sem seveda pričakoval zmago, sicer se ne bi podal v to tekmo. Bilo je zelo naporno, pestro, a zanimivo," je dejal. "Zahvaljujem se tudi ekipi, ki je pripomogla k temu, da smo se pokazali v najboljši luči, in bo tudi naprej delala z menoj. Zahvaljujem se družini in protikandidatom za razmeroma pošten boj," je dodal.

Zaveda se, da ga največje delo šele čaka. "Moje prioritete so vedno ljudje, saj le ljudje lahko delajo dobre projekte," je povedal.

Kakšno je bilo vzdušje v taboru zmagovalcev:

Video: Planet TV

"Bom samo dober poslovodja"

Njegova prva naloga bo pogovor z vsemi zaposlenimi na občini in v občinskih podjetjih. "Dragi bodoči sodelavci, upam, da se zavedate, da bom jaz samo dober poslovodja, vi pa boste skrbeli za to, da bo Mariborčanom že kmalu bolje."

"Verjamem, da bomo znali skupaj najti pot navzgor za Maribor," pravi Saša Arsenovič. | Foto: STA , "Verjamem, da bomo znali skupaj najti pot navzgor za Maribor," pravi Saša Arsenovič. Foto: STA ,

"Verjamem, da bomo znali skupaj najti pot navzgor za Maribor," je še dejal, potem ko je v nabito polnem volilnem štabu na Gosposki ulici 3 zadonela pesem We are the champions zasedbe Queen, poroča STA.

Kangler: Življenje gre naprej

Kangler, za katerega je glasovalo dobrih 42 odstotkov volilvcev, je dejal, da je voljo volivcev treba vedno spoštovati, rezultat pa ni razočaranje. "Jutri je nov dan v Mariboru in mi gremo naprej," je še dejal. "Življenje gre naprej, pred nami so novi izzivi, nove priložnosti. Ta ekipa je v Mariboru dobro izpeljala te volitve, prišli smo v drugi krog, dobili smo deset mandatov v mestnem svetu," je dejal Kangler. Napovedal je še, da bo ta ekipa verjetno pripravljala strategijo za evropske in naslednje državnozborske volitve, poroča STA.

Na vprašanje, ali so v mestnem svetu pripravljeni sodelovati z Arsenovičem, je Kangler odvrnil, da za to ne vidi zadržkov, če bo to v interesu Maribora.

Koper
Novice Preobrat v Kopru: Med Popovičem in Bržanom le še 12 glasov razlike? #video
Arsenovič je bil med 100 najbogatejšimi Slovenci

Arsenovič, po izobrazbi pravnik, je kandidiral kot kandidat SMC, podpirajo ga še Lista kolesarjev in pešcev, DeSUS, Lista mladih. Povezujemo in Stranka mladih - Zeleni Evrope.

Rodil se je 3. novembra 1966 v Mariboru. Pri devetih letih je začel trenirati tenis in pri 21 letih se je zaradi tega športa preselil v Nemčijo. Tam je devet let igral tenis in vodil teniško šolo, nato se je vrnil v Maribor ter z mlajšim bratom Markom odprl priljubljeni lokal Tako's in podjetje za trgovino z oblačili S.Oliver, ki sta ga razširila še v druge države nekdanje Jugoslavije. Leta 2011 sta bila uvrščena med sto najbogatejših Slovencev.

Pozneje sta z bratom ubrala ločeni poslovni poti, pri čemer se je Saša usmeril v gostinstvo. Njegovo podjetje Galerija Gosposka je v središču Maribora vzpostavilo vrsto gostinsko-namestitvenih objektov, kot so Restavracija Rožmarin in La Pizzeria v nekdanji veleblagovnici na Gosposki ulici ter Gostilna in Hotel Maribor v nekdanji menzi na Glavnem trgu.

Svoje poslovne ideje Arsenovič, po izobrazbi pravnik, razvija v prej propadajočih zgradbah v središču mesta, za svojo skrb za kulturno dediščino mesta si je lani prislužil priznanje Slovenskega konservatorskega društva. Med drugim je kupil tudi Žički dvor in Stari Radio in ju zdaj obnavlja. Je ločen, s prvo ženo ima dve hčeri, z zdajšnjo partnerico pa sina, poroča STA.

Video: Planet TV

Kanglerja podprla vsa desnica

Kangler, nekdanji župan Maribora, je na volitvah kandidiral s podporo svoje NLS, podprle pa so ga tudi SDS, SLS in SNS. Za župana je bil prvič izvoljen leta 2006, nato pa je konec leta 2012 odstopil zaradi protestov.

Postavitev dragih radarjev in dejstvo, da bi velik del pobranih glob šel v roke zasebnemu podjetju, sta Mariborčane pognala na ulice. Mariborski protesti so nato zanetili najbolj množične proteste v samostojni Sloveniji.

Franc Kangler je napovedal, da bo njegova ekipa verjetno pripravila strategijo za evropske in naslednje državnozborske volitve. | Foto: STA , Franc Kangler je napovedal, da bo njegova ekipa verjetno pripravila strategijo za evropske in naslednje državnozborske volitve. Foto: STA ,

Za Arsenoviča je v prvem krogu županskih volitev, kjer je kandidiralo 18 kandidatov, glasovalo 38 odstotkov volivcev, za Kanglerja pa 31 odstotkov. Dozdajšnji župan Andrej Fištravec je v prvem krogu dobil le dobrih osem odstotkov glasov.

V drugem krogu je bila udeležba 47-odstotna, v prvem pa skoraj 50-odstotna.

Novice Lokalne volitve: kdo so novi župani?

Arsenovič ima tudi v mestnem svetu največ glasov

Arsenovič in Kangler imata daleč največ svetnikov v 45-članskem mariborskem mestnem svetu. Lista Arsenovič za Maribor ima enajst svetnikov, Lista Franca Kanglerja – NLS pa deset. Arsenovič ima v svetu podporo treh mestnih svetnikov SMC in še nekaterih drugih strank: Liste kolesarjev in pešcev, DeSUS, SD, Liste Melite Petelin, Liste mladih. Povezujemo in Stranke mladih - Zeleni Evrope, ki imajo v mestnem svetu skupaj devet sedežev, še poroča STA.

 
 

Novice Preverite, kdo je zmagovalec v vaši občini #seznam
Ne spreglejte