Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 5. 2016,
10.13

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Fakulteta za management

Foto: Thinkstock

Natisni članek

advertorial Osebne finance ekonomija Fakulteta za management

Ponedeljek, 30. 5. 2016, 10.13

2 meseca, 1 teden

Znate poskrbeti za svoje finance?

Vsebino omogoča Fakulteta za management

Foto: Thinkstock

Kako upravljate svoje premoženje? Znate uravnotežiti prihodke in izdatke? Ali veste, kam izpuhti vaš denar?

Upravljanje osebnega premoženja je nujno, če želimo vedeti, kam izpuhteva naš denar, in če bi radi čim bolj oplemenitili morebitne prihranke in hkrati poskrbeli za finančno samostojnost in finančno varnost v prihodnosti.

Kaj sploh pomeni dobro skrbeti za svoje finance?

 | Foto:

  • 1. Analiza: Ali natanko veste, kakšni so vaši življenjski stroški – koliko mesečnega proračuna gre za položnice, hrano, storitve, prevoz, oblačila in druge življenjske potrebščine? Že odgovor na to vprašanje pove, kakšen je naš odnos do denarja.

  • 2. Disciplina: Ali varčujete? Nekaj prihrankov je dobro vsak mesec naložiti na varčevalni račun in si z njim zagotoviti vsaj minimalno finančno varnost v prihodnosti. Če se s tem ne ukvarjamo, bomo svojo neodgovornost morda celo kdaj obžalovali. Seveda ni mogoče načrtovati, če je odgovor na prvo vprašanje neznanka.

  • 3. Obveznosti: Kakšen obrok posojila lahko vsak mesec plačujete? Dolgovi morajo biti vsak mesec tako visoki, da smo še vedno finančno dovolj stabilni za vse preostale izdatke. V svoj okvir zadolženosti moramo všteti tudi limite in neporavnane zneske na kreditnih karticah.

  • 4. Dohodki: Seštejte svoje dohodke.

  • 5. Cilji: Kakšne so vaše nakupne želje? Z dobro analizo svojega finančnega stanja in dobrim poznavanjem svojih obveznosti boste laže uresničili zastavljene cilje.

 | Foto:

Spoznajte brezplačne aplikacije, s pomočjo katerih boste laže sledili svojim finančnim tokovom in se boste tako izognili morebitnim pastem. Ob uporabi aplikacije boste mimogrede postali sam svoj ekonomist.

Toshl (Android, iOS, Windows Phone) je slovenska aplikacija, ki deluje preprosto in intuitivno. Wally (Android in iOS) obljublja popoln pregled nad našimi financami.

Expense IQ - Expense Manager (Android) je interaktivni finančni asistent, ki analizira vse, kar počnemo s svojo denarnico, karticami in različnimi računi. Opominja nas na pretečene račune in je dovolj zmogljiv tudi za manjše podjetje.

Postanite konkurenčni na globalnem trgu znanja

 | Foto:

Vas zanima področje financ v širšem smislu? Želite dobiti znanja, ki presegajo okvire osebnih financ? Vpišite se na magistrski program Ekonomija in finance na Fakulteti za management Univerze na Primorskem. Študijski program je zasnovan tako, da podiplomski študent dobi poglobljeno sliko gospodarskega in družbenega okolja ter globalizacijskih procesov. Študent se nauči reševati mikroekonomske in finančne probleme, s katerimi se vsak dan srečujemo v poslovnem svetu.

Študij daje tudi povsem strokovna in praktična znanja, ki so uporabna pri uresničitvi podjetniških idej ali pri učinkoviti organizaciji in vodenju podjetja ali javnega zavoda.

Študij za samozavesten vstop v svet gospodarstva

 | Foto: Fakulteta za management Univerze na Primorskem za študijsko leto 2016/2017 razpisuje šest magistrskih študijskih programov 2. stopnje. Študij je prilagojen študentom, ki so že zaposleni, in je namenjen ambicioznim posameznikom, ki si želijo s pravim znanjem in uspešnim vodenjem prispevati k rasti gospodarstva ter se ne bojijo mednarodne konkurence.

Program Ekonomija in finance študentu omogoča razumevanje širšega gospodarskega in družbenega okolja ter globalizacijskih procesov.

Program Management trajnostnega razvoja študente opremi z znanjem in vrednotami, ki omogočajo pozitivne spremembe okolja.

Program Management daje študentu znanja in veščine za reševanje družbenih izzivov in uspešno vodenje organizacije.

Program Pravo za management daje znanja za razumevanje specifičnih vidikov prava v povezavi z ekonomijo in menedžmentom.

Program Politologija je študij politike, etike in družbe. Študentu daje znanja za razumevanje najzahtevnejših problemov preteklih časov in današnje dobe.

Program Inoviranja in podjetništva študenta nauči iskati priložnosti in integrirati nova znanja v delovni proces.

Doktorski študij Managementa pa je namenjen vsem tistim, ki želijo svoja znanja poglobiti in nadgraditi z najnovejšimi znanstvenimi dognanji s področja managementa.

Vabljeni na informativni dan Fakultete za management za podiplomski študij, ki bo v torek, 14. junija 2016, ob 17. uri v Kopru.

Več informacij na www.fm-kp.si.

Preberite še:

Mobilne aplikacije: zakaj si ne bi olajšali podiplomskega študija?

Zeleno podjetništvo podaja roko sodobni ekonomiji

Z inovativnostjo, podjetniško žilico in pravimi znanji do zgodbe o uspehu

Ne spreglejte