Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Torek,
5. 1. 2016,
13.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

infografika energija zemeljski plin

Torek, 5. 1. 2016, 13.15

6 let, 6 mesecev

Zaloge zemeljskega plina pod okriljem treh držav (infografika)

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V zadnjem desetletju sta se svetovna proizvodnja in poraba zemeljskega plina povečali za dobro četrtino. Glavna proizvajalka in porabnica so ZDA, na največjih zalogah sedita Iran in Ruska federacija.

V zadnjem desetletju se zemeljski plin kot oblika goriva hitro širi. Čeprav pri uporabi zemeljskega plina v okolje oddamo tudi do 50 odstotkov manj ogljikovega dioksida (CO2) kot pri premogu, še vedno ne moremo govoriti o čisti energiji. Nekateri zato nanj gledajo kot most k čistim virom energije, dokler proizvodnje energije ne prevzamejo goriva brez ogljičnega odtisa.

Slovenija: cene plina navzdol, poraba tudi Uvoz zemeljskega plina je v Sloveniji naraščal do leta 2005, ko je dosegel vrhunec. Po tem letu je začela uvožena količina zemeljskega plina v Sloveniji padati in leta 2014 dosegla tretjino nižjo vrednost kot leta 2005. Slovenija porabi slabo petino celotnega uvoza zemeljskega plina za proizvodnjo električne oziroma toplotne energije.

V letu 2014 je bila končna poraba zemeljskega plina za četrtino manjša kot leta 2000.

- Za petino se je zmanjšala poraba zemeljskega plina v predelovalnih dejavnostih in gradbeništvu, - za 97 odstotkov poraba v segmentu neenergetske rabe - in za polovico povečala poraba v gospodinjstvih.

Tri države imajo v lasti polovico zalog zemeljskega plina Cene zemeljskega plina sledijo cenam nafte in so bile tako kot cene nafte najvišje leta 2008 ter med letoma 2011 in 2013. Konec leta 2015 so bile cene zemeljskega plina najnižje v zadnjih petih letih.

V letu 2014 so po svetu zaznali 57 odstotkov več zalog plina kot leta 1994, zaloge pa so se najbolj povečale v regijah Bližnji vzhod in Azija - Pacifik. Na dvig zalog sta na Bližnjem vzhodu najbolj vplivala Iran in Katar, v regiji Azija - Pacifik pa Avstralija in Kitajska. Iran, Ruska federacija in Katar imajo v rokah skoraj polovico vseh svetovnih zalog zemeljskega plina.

ZDA največja proizvajalka zemeljskega plina Proizvodnja zemeljskega plina zadnjih 20 let v svetu ves čas narašča. Leta 2014 smo glede na leto 1994 proizvedli 67 odstotkov več zemeljskega plina. Edini regiji, v katerih se je proizvodnja v letu 2014 na letni ravni zmanjšala, sta Evropa in Evrazija ter Afrika.

Največji proizvajalec zemeljskega plina so ZDA, ki so v letu 2014 proizvedle dobro petino vsega zemeljskega plina. Skupaj z Rusko federacijo, Katarjem in Iranom so poskrbele za skoraj polovico vsega proizvedenega zemeljskega plina na svetu.

ZDA porabijo več zemeljskega plina kot Ruska federacija, Iran in Kitajska skupaj Regija Evropa in Evrazija je edina, ki je v zadnjih petih letih zmanjševala porabo zemeljskega plina. Na to je vplivala velika večina držav te regije, ki so zmanjšale porabo tega energenta. Vseeno je regija glede na porabo s 30 odstotki vsega porabljenega zemeljskega plina na prvem mestu. V letih 2013 in 2014 se je temu trendu zmanjševanja porabe pridružila tudi regija Afrika.

V zadnjih 20 letih je poraba plina najbolj rasla v regijah Bližnji vzhod in Azija - Pacifik. V regiji Bližnji vzhod praktično ni države, ki ni vsaj podvojila porabe zemeljskega plina v zadnjih 20 letih. Kitajska in Japonska sta državi, ki največ prispevata k rasti porabe v regiji Azija - Pacifik.

Največje porabnice zemeljskega plina so ZDA s slabo četrtino celotne svetovne porabe. Lani so imele triodstotno rast porabe zemeljskega plina.

Ne spreglejte