Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
19. 7. 2016,
10.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

stečaj Ljubljana hiša dražba nepremičnine Osebne finance

Torek, 19. 7. 2016, 10.15

6 let, 6 mesecev

Za koliko bo na dražbi na prodaj trnovska sramota

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Hiša v Trnovskem pristanu | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Stečajni upravitelj družbe SCT, ki je pod vodstvom gradbenega barona Ivana Zidarja leta 2011 pristala v stečaju, bo na dražbi prodajal propadajočo hišo sredi Trnovega.

V Trnovskem pristanu bo 11. avgusta z zniževanjem izklicne cene na prvi javni dražbi na prodaj več desetletij propadajoča večstanovanjska stavba. Objekt z več kot 700 kvadratnimi metri stanovanjske površine je edini ostanek tovarniškega kompleksa znane ljubljanske pohištvene rodbine Naglas, ki so jo leta 1960 zaprli. Dvajset let pozneje so večino objektov podrli, na njihovem mestu pa zgradili stanovanjske bloke.

Manj kot 500 evrov za kvadratni meter

Izklicna cena za 400 kvadratnih metrov stavbišča pod hišo znaša 192 tisoč evrov oziroma slabih 500 evrov za kvadratni meter. Nepremičnina nima niti enega kvadratnega metra zemljišča, saj je dvorišče v lasti Mestne občine Ljubljana.

Nepremičnina nima niti enega kvadratnega metra zemljišča, saj je dvorišče v lasti Mestne občine Ljubljana. | Foto: Matej Leskovšek Nepremičnina nima niti enega kvadratnega metra zemljišča, saj je dvorišče v lasti Mestne občine Ljubljana. Foto: Matej Leskovšek

Dražitelji bodo lahko ponujeni znesek zniževali v koraku po pet tisoč evrov. Uspešen bo tisti, ki bo prvi dal ponudbo za ceno v posameznem koraku javne dražbe.

"Dražb z zniževanjem izklicne cene se najraje poslužujem zato, ker se tako najhitreje prodajo," pojasni stečajni upravitelj SCT-ja Leon Benigar Tošič.

Če bi več dražiteljev ponudilo enako ceno v posameznem koraku zniževanja izklicne cene, se lahko dražba nadaljuje po pravilih klasične dražbe oziroma dražbe z zviševanjem izklicne cene. V tem primeru bo na koncu uspešen tisti dražitelj, ki bo ponudil najvišjo ceno. A stečajni upravitelj v tak scenarij ne verjame.

K nakupu bo treba prišteti še strošek rušitve

"Če bi vladal izjemen interes za nepremičnino, bi se lahko zgodilo tudi to. A menim, da bo objekt prodan za bistveno manj od izklicne cene," pravi Benigar Tošič in dodaja, da je zaradi izjemno slabega stanja hišo treba porušiti. Strošek rušitve in odvoza materiala ocenjuje na dodatnih 50 tisoč evrov.

Zaradi majhne parcele tam ni mogoče zgraditi stanovanjskega bloka, temveč je primerna zgolj za eno- ali dvodružinsko hišo. | Foto: Matej Leskovšek Zaradi majhne parcele tam ni mogoče zgraditi stanovanjskega bloka, temveč je primerna zgolj za eno- ali dvodružinsko hišo. Foto: Matej Leskovšek

Do zdaj je stečajnik organiziral nekaj ogledov zainteresiranih kupcev, med katerimi prevladujejo nepremičninske družbe.

"Zaradi majhne parcele tam ni mogoče zgraditi stanovanjskega bloka, temveč je primerna zgolj za eno- ali dvodružinsko hišo. Če bi novi kupec od občine lahko odkupil tudi dvorišče, pa bi bila situacija bistveno boljša," meni Benigar Tošič, ki je prepričan, da bo nepremičnina po dolgem času vendarle dobila novega lastnika.

Stečajnik prepričan v prodajo

"Ceno bom nižal toliko časa, dokler ne najdemo kupca. Če bo dražiteljev veliko, bo prodajna cena realna. Težava bo nastala, če se bo na dražbi pojavil en sam kupec, " pojasnjuje stečajnik.

Hiša v Trnovskem pristanu | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Poudariti je treba še, da prodajalec sicer pri javni dražbi z zniževanjem izklicne cene ni zavezan prodati predmet prodaje najboljšem dražitelju in lahko odstopi od javne dražbe v katerem koli koraku. A stečajnik tega ne namerava narediti, saj želi stečaj končati čim prej.

Varščino v višini deset odstotkov izhodiščne cene morajo dražitelji položiti do 10. avgusta.

Še ena SCT-jeva hiša bo na prodaj za Bežigradom

Na isti dražbi bo Benigar Tošič skušal prodati še hišo na Linhartovi 10 v Ljubljani. Izklicna cena znaša 370 tisočakov, ponujeni znesek pa se zmanjšuje po pet tisočakov. "Cene se lahko spustijo tudi za polovico," je še sklenil.

Ne spreglejte