Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 7. 2016,
11.06

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

3

Natisni članek

Luka Koper SDH

Petek, 1. 7. 2016, 11.06

7 let, 2 meseca

Za kaj gre v Luki Koper?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

3

Protest Luka Koper | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Preberite, kaj morate vedeti pred najbolj vročo skupščino, ki se bo ob 13. uri začela na sedežu Luke Koper.

- Vlada kot večinski lastnik Luke Koper želi pred potekom mandata zamenjati tri od petih predstavnikov kapitala v nadzornem svetu, vključno s predsednico Alenko Žnidaršič Kranjc. Za ta manever na današnji skupščini potrebuje tričetrtinsko večino.

- Ker imajo Republika Slovenija, Slovenski državni holding (SDH) in Kapitalska družba (KAD) skupaj v lasti 67 odstotkov delnic z glasovalno pravico, bodo jeziček na tehtnici mali delničarji. 

- Ti so razdeljeni na dva tabora. Medtem ko Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD), ki ga vodi Kristjan Verbič, menjavam nasprotuje, Društvo Mali delničarji Slovenije (MDS) pod vodstvom Rajka Stankoviča meni nasprotno. V Društvu MDS jim sicer priznavajo nadpovprečne rezultate, a hkrati opozarjajo na prav tako rekordne stroške dela na zaposlenega.

- Upravljavec državnega premoženja SDH, ki ga vodi Marko Jazbec, je predlog predčasne menjave nadzornikov utemeljili s tem, da prihodnje poslovanje Luke, skladno s strateškim poslovnim načrtom, zahteva sestavo nadzornega sveta, ki bo prilagojena novim razmeram in ambiciozno zastavljenim ciljem.

- Uprava Luke Koper, sindikati in širša javnost predlogu države nasprotuje, saj so prepričani, da delajo dobro in da so njihovi poslovni načrti dovolj ambiciozni. V preteklem letu je Luka dosegla rekordni pretovor in skoraj 16 milijonov evrov bilančnega dobička, kar jo uvršča med najuspešnejša podjetja v državni lasti in v panogi.

- Nasprotovanju zaposlenih, uprave in javnosti so sledili zaostrovanje ter medsebojni očitki med vodstvi SDH in Luke Koper. V Kopru se bojijo načrtov o prodaji ali razkosanju družbe s postavitvijo pristaniške uprave ali morebitne združitve s Slovenskimi železnicami v logistični holding. V njem bi imele glavno besedo Slovenske železnice.

- Na račun uprave, ki jo vodi Dragan Matić, iz Ljubljane prihajajo očitki o nepravilnostih in netransparetnosti.

- Premier Miro Cerar je sicer zavrnil namigovanja o prodaji Luke Koper, saj jo je vlada opredelila kot strateško naložbo, ki ostaja v državni lasti.

Ne spreglejte