Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Petek,
4. 3. 2016,
15.09

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Costella

Petek, 4. 3. 2016, 15.09

1 leto, 9 mesecev

Voda Costella v roke Arabcev

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Polnilnica pijač Costella, ki se je že dalj časa spopadala z izgubo in neuspešno iskala strateškega partnerja, bo pristala v rokah arabskih vlagateljev.

Po letih izgubljanja prihodkov od prodaje, rdečih številk, blokiranih računov in propadlih postopkov iskanja svežega kapitala je družba Costella, lastnica uveljavljene istoimenske blagovne znamke, končno dobila novega lastnika.

Danes je bila namreč podpisana pogodba o prodaji tega proizvajalca ustekleničene vode iz Fare na Dolenjskem. Po naših informacijah ga bo prevzelo podjetje Ardeya Global iz Združenih arabskih emiratov. V okviru nakupa bodo Arabci vstopili v lastništvo namesto podjetja Gozdarstvo Grča in od podjetja Heta Asset Resolution (nekdanji Hypo Leasing) pridobili za okoli pet milijonov evrov terjatev do Costelle. Koliko bodo odšteli zanjo, še ni znano.

Prej na robu potopa, zdaj stabilizirali poslovanje Prodaja poteka v okviru poslovne in finančne sanacije družbe. Ta je imela že leta 2014 hude poslovne težave, saj sta se zaradi nezmožnosti financiranja proizvodno-prodajnih aktivnosti močno zmanjšali tako proizvodnja kot prodaja. Njeni čisti prihodki od prodaje so se tako zmanjšali z 2,25 na 1,39 milijona evrov, kar pomeni 38-odstotni upad.

V zadnjem letu se je poslovanje vendarle stabiliziralo, izguba pa zmanjšala. Kot je pred časom povedala Melita Kolbezen, nova predsednica upravnega odbora Costelle, so zaloge v družbi stabilizirali, voda Costella pa je prisotna na policah vseh večjih trgovcev.

Naravna mineralna voda Costella in naše vode z okusi pridobili certifikat Halal, ki odpira vstop Costelle na arabske trge in trge islamskih držav.

Posted by Costella Slovenija on Tuesday, 31 March 2015

Načrpali pet milijonov litrov vode, lahko bi jih 130 milijonov Glavna težava Costelle je sicer to, da so njene proizvodne zmogljivosti bistveno predimenzionirane, kar je tudi eden od razlogov, da družba posluje v rdečih številkah. Če bi stroji in zaposleni delali v treh izmenah, bi lahko načrpali skoraj 130 milijonov litrov vode na leto.

Do pred kratkim so črpali le približno pet milijonov litrov, medtem ko je Costelli v najboljših letih uspelo načrpati okrog 15 milijonov litrov vode na leto. Pri tej količini načrpane vode je bilo njeno poslovanje tudi donosno.

S prodajo Costelle tudi odrešitev kočevskih gozdarjev Sklenitev posla pomeni tudi odrešilno bilko za družbo Gozdarstvo Grča iz Kočevja, ki je bila vse od ustanovitve večinska lastnica Costelle in jamčila za najem več kot pet milijonov evrov posojil.

V zadnjih letih, ko je Costelli denarni tok začel presihati, je zato morala kar sama zagotavljati nujna likvidnostna sredstva za redno plačilo obrokov. Največji delničar Gozdarstva Grča je sicer novomeško gozdno gospodarstvo, iz njega pa prihaja tudi donedavni dolgoletni predsednik upravnega odbora Costelle Branko Južnič.

Tuje korporacije kupujejo slovenske vodne vire Costella je še eden v vrsti pomembnih slovenskih vodnih virov, ki je v zadnjem obdobju končal v tujih rokah. Ko je pivovarski velikan Heineken uspešno prevzel Pivovarno Laško, ni prišel le do dveh uveljavljenih pivovarn, ampak pridobil mnogo pomembnejše pravice do upravljanja kar 60 odstotkov slovenske vode.

Do leta 2035 bo lahko iz štirih vrtin v Ljubljani vsako sekundo načrpal kar 118 litrov vode. Že pred tem je hrvaška Atlantic Grupa z nakupom Droge Kolinske prišla do pravice izkoriščanja štirih vodnih vrtin, podobno je bilo s prodajo Radenske češki Kofoli.

Ne spreglejte