Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
6. 12. 2016,
4.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Finančni trgi Alta Invest Tomaž Benčina Cinkarna Celje Matej Šimnic Primož Hočevar delnice borza

Torek, 6. 12. 2016, 4.02

6 let, 6 mesecev

Višji dobički Cinkarne Celje mamijo vlagatelje

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Delnica, Cinkarna Celje | Foto Ljubljanska borza

Foto: Ljubljanska borza

Vrednost delnice Cinkarne Celje se je od februarja podvojila, s 70 na včerajšnjih 140 evrov. Po mnenju analitikov so vlagatelje prepričali dobri rezultati, mikajo pa jih tudi tradicionalno visoke dividende. Se vam zdi to dobra nakupna priložnost? Analitike smo vprašali, kaj delnici napovedujejo v prihodnje in na kaj paziti.

Razlog za rast delnice so po mnenju Primoža Hočevarja iz Finančnih trgov in Mateja Šimnica iz Alte Invest predvsem dobri rezultati, ki jih omogoča rast odkupnih cen primarnega proizvoda cinkarne - titanovega dioksida. "Na globalni ravni je v zadnjega pol leta prišlo do izjemnega obrata razmer. Cene titanovega dioksida, ki je ključni produkt Cinkarne Celje, se izboljšujejo, to pa vpliva tudi na dobičkonosnost Cinkarne," meni Šimnic.

Cinkarna Celje, ki jo vodi Tomaž Benčina, raste na krilih večjega povpraševanja po glavnem proizvodu cinkarne, titanovem dioksidu. Ta se med drugim uporablja kot pigment za barve, iz Celja pa ga največ izvozijo v Nemčijo. | Foto: STA , Cinkarna Celje, ki jo vodi Tomaž Benčina, raste na krilih večjega povpraševanja po glavnem proizvodu cinkarne, titanovem dioksidu. Ta se med drugim uporablja kot pigment za barve, iz Celja pa ga največ izvozijo v Nemčijo. Foto: STA ,

Lani je podjetje, ki ga vodi Tomaž Benčina in zaposluje nekaj manj kot tisoč ljudi, ustvarilo 171 milijonov evrov prihodkov in sedem milijonov evrov dobička. Letos v devetih mesecih so se prihodki sicer nekoliko zmanjšali (s 133,4 na 131,8 milijona evrov), a se je ob tem dobiček iz poslovanja povečal za 56 odstotkov (s 7,3 na 11,4 milijona evrov). Ob tem omenimo, da je uprava še v začetku leta napovedovala, da bo dobiček nižji od lanskega.

Na lovu za dividendami

Šimnic opozarja, da je pri delnici cinkarne treba v obzir vzeti nizko likvidnost. "Kakršnakoli slaba novica ob nizki likvidnosti lahko pomeni izjemno hiter premik delnice navzdol," opozarja.

Trgovanje z delnico se je letos sicer bistveno povečalo, a je likvidnost delnice še vedno nizka. Z delnicami cinkarne je bilo v zadnjem letu dobrih devet milijonov evrov trgovanja. Najprometnejša je Krka s 93,5 milijona evrov, sledijo Petrol, Zavarovalnica Triglav, Gorenje, Luka Koper, Telekom Slovenije in nato Cinkarna Celje.

Dodatno motivacijo za vlagatelje po mnenju sogovornikov predstavlja dejstvo, da cinkarna ponavadi večino dobička porabi za izplačila lastnikom v obliki dividend. Za lansko leto so prejeli po 4,2 evra za delnico. Letos bi se lahko po mnenju Hočevarja dividenda pomembno zvišala. 


Preberite še:

Kako poslujejo Krka, Gorenje, Telekom, Triglav in druga velika borzna podjetja


"V svoji zadnji analizi smo ciljno ceno za delnico Cinkarne Celje postavili pri 184 evrih, kar je precej nad trenutno tržno ceno, vendar je nakup delnice primeren le za vlagatelje, ki se dobro zavedajo vseh tveganj, povezanih z delnico Cinkarne Celje," meni analitik Alte Invest Matej Šimnic. | Foto: Matej Leskovšek "V svoji zadnji analizi smo ciljno ceno za delnico Cinkarne Celje postavili pri 184 evrih, kar je precej nad trenutno tržno ceno, vendar je nakup delnice primeren le za vlagatelje, ki se dobro zavedajo vseh tveganj, povezanih z delnico Cinkarne Celje," meni analitik Alte Invest Matej Šimnic. Foto: Matej Leskovšek

Prostor za rast, a tudi tveganja

Tudi v prihodnje naj bi globalne cene titanovega dioksida ostale visoke zaradi manjšega obsega proizvodnje v svetovnem merilu in posledično nižjih zalog, zato analitika napovedujeta nadaljnjo rast cene delnice.

V prihodnje bi se lahko njena vrednost s trenutnih 140 evrov povzpela vse do 180 evrov. Hočevar meni, da je zato delnica Cinkarne Celje še vedno ena najbolj perspektivnih na ljubljanski borzi. Grega Meden iz KD Skladov je za Siol.net ocenil, da je delnica cinkarne najbolj podcenjena delnica na ljubljanski borzi. 

Šimnic pa pri tem vendarle opozarja, da je ta naložba primerna za dobro poučene vlagatelje. S Cinkarno Celje so namreč povezana tudi tveganja, med katerimi je poleg odvisnosti od gibanja odkupnih cen na svetovnih trgih predvsem okoljska tveganja. Spomnimo, da je okoljsko poročilo poljskega podjetja Environ, ki ga je pred dvema letoma naročila Cinkarna Celje, pokazalo, da so tudi na novi lokaciji cinkarne v tleh in vodi prisotne izjemno visoke koncentracije strupenih snovi. Letos je cinkarna nemški druži CDM Smith zaupala pripravo sanacijskega načrta.

Eno največjih tveganj za poslovanje in tržno vrednost Cinkarne Celje predstavljajo okoljska bremena. | Foto: Bojan Puhek Eno največjih tveganj za poslovanje in tržno vrednost Cinkarne Celje predstavljajo okoljska bremena. Foto: Bojan Puhek

Možnost privatizacije

Začetek sanacije in s tem reševanja ekoloških vprašanj pa bi lahko pomenil ponovno oživitev prodajnega postopka. Cinkarna je bila, spomnimo, lani že na prodaj, a je prodajni konzorcij državnih lastnikov, bank in skladov, ki so imeli skupaj okrog 71 odstotkov lastništva, postopek ustavil, saj ponudbe niso dosegle njihovih pričakovanj. 

"Pozitivni obrat na ravni industrije mogoče pri nekaterih investitorjih vzbuja upanje za oživitev prodajnega procesa Cinkarne Celje," meni Šimnic. Tudi Hočevar pravi, da ga ne bi presenetilo, če bi se Cinkarna Celje ob uspešni okoljski sanaciji ponovno znašla v prodajnih zgodbah. 

Ne spreglejte