Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
15. 8. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

2

Natisni članek

nepremičnine Bavarski dvor InterContinental Izet Rastoder stanovanja hotel

Ponedeljek, 15. 8. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Usoda druge polovice ljubljanskih severnih vrat še negotova

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

2

Severna mestna vrata | Foto Arhiv investitorja

Foto: Arhiv investitorja

Medtem ko na Bavarskem dvoru v Ljubljani pospešeno gradijo hotel Intercontinental, se na velikem parkirišču na drugi strani Slovenske ceste ne dogaja nič. Ker investitor, leasing hiša Erste Group Immorent ni našel dovolj najemnikov poslovnih prostorov, zdaj razmišlja, da bi v stolpnico umestil tudi stanovanja ali vse skupaj celo prodal.

Po prvotnih načrtih bi na zemljišču ob Slovenski cesti, ki je v lasti finančne hiše Erste Group Immorent, že lani moral stati City Tower, ki bi na 23 nadstropjih ponujal 15 tisoč kvadratnih metrov poslovnih površin. V petih kletnih etažah je načrtovanih 190 parkirnih mest. Ocenjena vrednost projekta je takrat znašala dobrih 30 milijonov evrov.

Skupaj z novim hotelom Intercontinental, ki ga preko ceste gradi srbski tajkun Miroslav Mišković s svojim Delta Holdingom, naj bi stavbi sestavljali tako imenovana Severna ljubljanska vrata. Obe bosta segali skoraj 80 metrov v višino.

Pisarne bi lahko dopolnjevala stanovanja

Erste Group Immorent, ki je v lasti avstrijske finančne skupine Erste Bank, je lastnik zemljišča že slabo desetletje. Po prvotnih načrtih so bile vse poslovne površine v stekleni stavbi namenjene za najem.

A ker je kmalu po njihovem nakupu zemljišča Slovenija zašla v gospodarsko krizo, investitorjem ni uspelo najti dovolj najemnikov. Banka je namreč od njih zahtevala, da pred začetkom gradnje podpišejo vsaj polovico najemnih pogodb.

"Trg poslovnih nepremičnin v Ljubljani je v zadnjih letih povsem zamrl, zato najemnikov nismo našli," pojasnjuje Damijan Kodelja iz Erste Group Immorent.

Notranji pisarniški prostor je prost in omogoča fleksibilno organizacijo pisarniške površine. | Foto: Arhiv investitorja Notranji pisarniški prostor je prost in omogoča fleksibilno organizacijo pisarniške površine. Foto: Arhiv investitorja

Kot je dejal, imajo trenutno odprtih več možnosti razvoja projekta. Usoda druge polovice severnih mestnih vrat tako ostaja negotova. Gradbeno dovoljenje za prvoten projekt je veljavno še do konca leta 2017.

Arhitekt Podrecca v prilagoditvah ne vidi težav

Investitor trenutno preverja možnost spremenjenega projekta, v katerem bi bile tako pisarne kot stanovanja. Zunanjost steklenega objekta bi ostala enaka, jedro objekta bi morali nekoliko prilagoditi. A za to bodo morali investitorji pridobiti novo gradbeno dovoljenje. Arhitekturno rešitev prav tako kot prvotno zamisel snuje uveljavljeni arhitekt Boris Podrecca.

"Nedavno je bil sprejet nov Občinski podrobni prostorski načrt (OPPN), ki v stolpnici poleg pisarniških površin dovoljuje tudi gradnjo stanovanj. Zato trenutno preučujemo možnost dopolnitve obstoječega projekta, kjer bodo na prodaj tudi stanovanja. Končne odločitve še nismo sprejeli. Mogoča je tudi prodaja zemljišča drugemu investitorju," pojasnjuje Kodelja, ki pa o prodajni ceni ni želel govoriti.

Hotel Intercontinental Ljubljana bo svoja vrata odprl prihodnje leto. | Foto: Matej Leskovšek Hotel Intercontinental Ljubljana bo svoja vrata odprl prihodnje leto. Foto: Matej Leskovšek

Spomnimo, da so sosednje zemljišče na drugi strani Slovenske ceste v stečaju podjetja S1 prodali kralju banan Izetu Rastoderju za 1,7 milijona evrov. Za toliko ga prav gotovo ne nameravajo prodati, razlaga Kodelja. Rastoder ga je čez pol leta Miškovićevemu Delta Holdingu za milijon evrov dražje.

Ne spreglejte