Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 10. 2016,
12.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Natisni članek

dodana vrednost zaposleni gospodarska kriza podjetništvo podjetje infografika prihodki

Sreda, 26. 10. 2016, 12.53

6 let, 6 mesecev

Tuji kapital, krizni amortizer slovenskega gospodarstva #infografika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55
Kriza denar | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

V krizi se je število podjetij v tuji lasti precej hitreje povečevalo kot število slovenskih. Splošni kazalniki poslovanja podjetij glede na poreklo kapitala pa kažejo, da so tuja podjetja precej bolje prebrodila krizo in s tem ublažila težave slovenskega gospodarstva.

Statistični urad je objavil zanimivo statistiko o poslovanju podjetij v Sloveniji glede na poreklo kapitala. Zaradi obsega podatkov so zdaj objavili šele primerjavo do leta 2014, podatki za lansko leto bodo na voljo prihodnjo jesen.

Tuji lastniki še vedno predstavljajo majhen delež vseh. V letu 2014 je v Sloveniji delovalo 130 tisoč podjetij, od tega jih je bilo le pet odstotkov (okrog 6.600) v tuji lasti. So pa podjetja s tujimi lastniki ustvarila 30 odstotkov vseh prihodkov in zaposlovala dobro petino vseh zaposlenih v slovenskem gospodarstvu (okrog 110 tisoč ljudi).

V zadnjih letih je večina tujega kapitala v Slovenijo pritekla prek privatizacije, kjer kupujejo večinoma precej upehana državna podjetja oz. tista, ki so zaradi prezadolženosti pristala v lasti državnih bank. Medtem je novih, tako imenovanih greenfield investicij, malo.

Eno največjih podjetij v Sloveniji, trgovec Mercator, je od julija 2014 v lasti hrvaškega Agrokorja. | Foto: Bor Slana Eno največjih podjetij v Sloveniji, trgovec Mercator, je od julija 2014 v lasti hrvaškega Agrokorja. Foto: Bor Slana

Rusi po slovenske nepremičnine

Iz statistične baze smo izbrali podatke o sosednjih državah (Avstrija, Madžarska, Italija, Hrvaška) in najpomembnejših trgovinskih partnericah Slovenije (Nemčija, Švica, Francija, Rusija, Srbija, Bosna in Hercegovina) ter pogledali, kako so se med letoma 2008 in 2014 povečevali skupni prihodki, število zaposlenih in dodana vrednost na zaposlenega podjetij iz teh držav.

Največ podjetij v Sloveniji so predlani imeli Srbi (to velja tudi obratno), sledijo Italijani. Pri ustanavljanju podjetij so med letoma 2008 in 2014 prednjačili Rusi. Tu je eden od pomembnih dejavnikov dejstvo, da ruski državljani ne morejo kupovati nepremičnin v Sloveniji kot fizične osebe, zato ustanavljajo podjetja, ki so lastniki nepremičnin. 

Pri ustanavljanju podjetij so med letoma 2008 in 2014 prednjačili Rusi. Ti imajo na primer od lani v lasti Grand Hotel Rogaška, Hotel Strossmayer in Hotel Styria v Rogaški Slatini. | Foto: Bor Slana Pri ustanavljanju podjetij so med letoma 2008 in 2014 prednjačili Rusi. Ti imajo na primer od lani v lasti Grand Hotel Rogaška, Hotel Strossmayer in Hotel Styria v Rogaški Slatini. Foto: Bor Slana

To je razvidno tudi iz statistike povprečnega števila zaposlenih na podjetje, kjer so Rusi s šestimi zaposlenimi precej pod vrhom lestvice. Prvi so Francozi z 72 zaposlenimi (ena njihovih največjih naložb je Revoz), sledijo Švicarji (68), Nemci (52), Avstrijci (31).

Čeprav imajo Srbi največ podjetij, pa jih po kazalnikih višine prihodkov, dodane vrednosti na zaposlenega in števila zaposlenih ne najdemo neposredno pri vrhu seznama. Leta 2014 so največ prihodkov skupno ustvarila podjetja v nemški lasti, sledijo Avstrija, Hrvaška in Francija. Po dodani vrednosti prednjačijo Švicarji in Francozi, po številu zaposlenih pa je spet najvišje Nemčija, skupaj z Avstrijo.

 

 

 

Ne spreglejte