Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Torek,
10. 1. 2017,
15.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

ECB Mario Draghi hekerski napad

Torek, 10. 1. 2017, 15.35

6 let, 6 mesecev

Tudi guverner ECB Mario Draghi tarča hekerjev

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Mario Draghi | Foto Reuters

Foto: Reuters

Hekerji naj bi vdrli v računa predsednika Evropske centralne banke (ECB) Maria Draghija in nekdanjega italijanskega premierja Mattea Renzija.

Ameriška predsedniška kandidatka Hillary Clinton očitno ni edina znana in vplivna oseba, ki je bila v zadnjem času tarča hekerskih napadov.

Italijanska policija je danes aretirala dve osebi, 45-letnega jedrskega inženirja Giulia Occhionera in njegovo sestro Francesco Mario, ki naj bi več let nezakonito vdirala v tisoče računov zasebne elektronske pošte vidnih oseb italijanske politike in gospodarstva. Med njimi naj bi bilo tudi več kardinalov v Vatikanu, poročajo italijanski mediji.

Tarča Draghijeva pošta v italijanski centralni banki

Med napadenimi sta bila tudi račune predsednika ECB Maria Draghija in nekdanjih italijanskih premierjev Mattea Renzija in Maria Montija.

Hekerji naj ne bi vdrli v Draghijev račun pri ECB, temveč v tistega, ki ga je imel še kot guverner pri italijanski centralni banki. Tam je služboval do oktobra 2011, dokler se ni preselil na vrh ECB.

Čeprav kaže, da niso ogrožene skrivnosti ECB in tajna komunikacija med njenimi najvišjimi predstavniki in vodstvi italijanskih bank, bi lahko v javnost prišli podatki o dogajanju v italijanskem bančnem sistemu v zadnjih letih.

Državne milijarde za Monte dei Paschi

Kot smo poročali, bo morala italijanska država za reševanje Monte dei Paschi, najstarejše banke na svetu, nameniti več milijard evrov davkoplačevalskega denarja. S tem bi banko, ki ni prestala obremenitvenih testov, rešili pred bankrotom.

Kriza v italijanskem bančnem sistemu se je dejansko začela že pred leti. V začetku leta 2013 je tako prišlo na dan, da so v Monte dei Paschi skrivali podatke o spornih poslih. Njeno vodstvo se je znašlo tudi v preiskavi zaradi prirejanja bilanc in tržne manipulacije.

Kritike so letele tudi na tedanjega premierja Maria Montija, saj je njegova vlada že takrat banki odobrila štiri milijarde evrov državne pomoči, in na Draghija, češ da je pomanjkljivo nadziral italijanski bančni sistem.

Ne spreglejte