Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 7. 2016,
16.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

4

Natisni članek

Peter Gašperšič Anton Ribnikar Janko Gedrih Anton Macuh SDH Miro Cerar Metod Dragonja Marko Jazbec Luka Koper

Petek, 1. 7. 2016, 16.05

6 let, 6 mesecev

Tri težave, ki se lahko zgodijo Cerarju, ker je v Luki Koper popustil ulici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

4

Luka Koper | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Z današnjim umikom predloga zamenjave treh nadzornikov Luke Koper sta uprava SDH premier Miro Cerar stopila korak nazaj in se umaknila pritisku ulice. Kaj lahko sledi?

V zadnjih dneh je več naših sogovornikov opozarjalo, da močan odpor na na Obali maje trdnost odločitve vlade, zlasti njenega predsednika Mira Cerarja, da prevetri nadzorni svet Luke Koper. To se je na koncu tudi zgodilo.

Cerarju odločitev prinaša tri težave:

1. Pomeni nezaupnico vrsti vladnih funkcionarjev, ki so v zadnjih tednih javno zagovarjali nujnost zamenjav. V prvi vrsti ministru za infrastrukturo Petru Gašperšiču in državnemu sekretarju na ministrstvu za finance Metodu Dragonji. Na možnost preobrata je sredi tedna namignil tudi Gašperšič. "Upam, da se bodo odločali tudi o teh sklepih (razrešitvi nadzornikov, op. a.). Posebnih pričakovanj pa v zvezi s tem nimam," je povedal pred sejo vlade in pozval k umiritvi razmer.

2. Umik predloga je jasna nezaupnica upravi SDH, na katero je bila v zadnjih tednih usmerjena večina pritiska z Obale. Znotraj SDH je sicer vse močnejša ločnica med predsednikom uprave v odstopu Markom Jazbecem in predsednikom nadzornega sveta Damjanom Beličem. Čeprav je kadrovanje v družbah, ki jih upravlja SDH, v pristojnosti uprave državnega holdinga, je nadzorni svet SDH pred dvema tednoma od uprave zahteval poročilo o razlogih za predlagani odpoklic treh nadzornikov Luke Koper.

Zanimalo ga je dvoje: kriteriji za izbor predlaganih novih kandidatov in odgovor, po kakšnih kriterijih je bil zahtevan odpoklic, o čemer so v četrtek razpravljali člani nadzornega sveta SDH. Uprava je pojasnila: napovedi rezultatov so glede na predviden vložek preskromne, nadzorni svet pa se ni dovolj potrudil za boljšo učinkovitost poslovanja in nižje stroške in upravljanje tveganj.

Odločitev Mira Cerarja, da prevetri nadzorni svet Luke Koper, je na Obali naletela na močan odpor. | Foto: Matej Leskovšek Odločitev Mira Cerarja, da prevetri nadzorni svet Luke Koper, je na Obali naletela na močan odpor. Foto: Matej Leskovšek

Nadzorniki SDH imajo na mizi tudi zahtevano poročilo o kadrovanju v Novi Ljubljanski banki (NLB). Sredi maja je namreč Belič prejel anonimko, v kateri Marku Jazbecu kot predsedniku uprave SDH očita kršitve zakona o Slovenskem državnem holdingu, s tem ko je SDH v nadzorni svet imenoval Antona Macuha, Janka Gedriha in Antona Ribnikarja. Kot je znano, so trije nadzorniki zaradi očitkov o neustreznosti odstopili, anonimnež pa Jazbecu očital nasprotje interesov, ker naj bi imenoval osebe, ki jih osebno pozna in s katerimi naj bi delal.

3. Z umikom na skupščini pa je Cerar odprl tudi Pandorino skrinjico podobnih zahtev in pritiskov. Uprli bi se lahko drugi sindikati na čelu z železničarskimi in energetskim, kar je javno že napovedal generalni sekretar sindikata strojevodij Silvo Berdajs. V Sloveniji bi v političnih razpravah in pri odločanju v podjetjih začel prevladovati jezik ulice. Ni izključeno, da bi v prihodnjih mesecih sledile nove razpoke v poslanski skupini SMC. To bi lahko vodilo celo v razpad največje vladne stranke in s tem tudi vlade.

Ne spreglejte