Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 11. 2016,
16.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

3

Natisni članek

bencin vlada cene

Ponedeljek, 7. 11. 2016, 16.58

6 let, 6 mesecev

Trgovci bodo cene goriv na avtocestah postavljali sami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

3

Bencin | Foto Matej Povše

Foto: Matej Povše

Bencinski servisi ob avtocestah in hitrih cestah bodo od srede sami določali ceno 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva. Že od aprila to velja za 100-oktansko gorivo in kurilno olje. Drugod po državi cene ostajajo regulirane.

V novi uredbi, ki jo je danes sprejela vlada, je predpisana metodologija oblikovanja cen za 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin in dizelsko gorivo, ki temelji na gibanju cen pogonskih goriv na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriškega dolarja in evra.

Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij, kar je glede na izsledke opravljenih študij najoptimalnejši časovni okvir za oblikovanje cen pogonskih goriv v Sloveniji. Marži distributerjev se ne spreminjata. Tako najvišja marža za 95-oktanski bencin znaša 0,08701 evra, za dizel pa 0,08158 evra za liter.

Če bodo trgovci pretiravali, se bo vmešala vlada

"Cena 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina in dizelskega goriva, ki se prodaja na bencinskih servisih na servisnih prometnih površinah avtocest in hitrih cestah, se oblikuje prosto," so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Trgovci bodo marže za prodana pogonska goriva ob avtocestah in hitrih cestah tako določali sami. To sicer od aprila že velja za 100-oktanski bencin in kurilno olje, takrat se je namreč vlada odločila, da določanje cen omenjenih goriv prepusti trgovcem.

Če bo deregulacija cen pogonskih goriv na avtocestnem križu povzročila večje povišanje marž, zakon o kontroli cen omogoča vladi, da ponovno sprejme ukrep kontrole cen. Nova uredba bo začela veljati v sredo.

Gospodarski minister ne pričakuje bistvenih podražitev

"S tem smo naredili drugi korak k liberalizaciji cen naftnih derivatov, za katero si na našem ministrstvu že dlje časa prizadevamo," je v izjavi za javnost poudaril gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Ob tem je izrazil prepričanje, da bo sprostitev kontrole cen naftnih derivatov na daljši rok prispevala k večji konkurenci, ki bo imela za potrošnike pozitivne učinke. Kdaj bi lahko prišlo do naslednjega koraka na poti do popolne liberalizacije cen goriv, ni želel ugibati.

Da pa bi zagotovili boljšo informiranost potrošnikov, bo ministrstvo do sredine prihodnjega leta vzpostavilo spletni portal, na katerem bodo dostopni podatki o cenah vseh goriv na vseh bencinskih servisih v Sloveniji, je napovedal.

Svoboda in nevarnost zlorabe monopolnega položaja

Anže Burger: Po eni strani je ta liberalizacija v redu, ker dopušča bolj svobodno cenovno politiko vsem ponudnikom, po drugi strani pa bo treba veliko pozornosti usmeriti v preprečevanje zlorabe monopolnega položaja. | Foto: STA , Anže Burger: Po eni strani je ta liberalizacija v redu, ker dopušča bolj svobodno cenovno politiko vsem ponudnikom, po drugi strani pa bo treba veliko pozornosti usmeriti v preprečevanje zlorabe monopolnega položaja. Foto: STA , Bomo torej za gorivo na avtocestah plačevali več ali manj? "Načeloma bi morali manj, ampak če upoštevamo dejstvo, da je maloprodajni trg naftnih derivatov v Sloveniji precej koncentriran, dva največja ponudnika, Petrol s 60-odstotnim tržnim deležem in OMV s 30-odstotnim, zasedata več kot 90 odstotkov trga, je tukaj velika bojazen, da bo prišlo do kartela, nekega monopola, kar bi pomenilo, da bi prišlo do usklajenega dvigovanja cen," odgovarja ekonomist Anže Burger.

A prav velikega skoka cen ne pričakuje, saj so trgovci omejeni s ponudbo v naši soseščini. Če bi cene goriv na naših avtocestah švignile v nebo, bi izgubili tranzitne kupce. "Zgornja meja je že omejena zaradi držav v okolici, ki imajo že podobno raven cen. Nad to ne moremo, ker se potem precej zmanjša promet tranzitnih tovornih vozil, ki bi v primeru previsokih cen gorivo kupovala v sosednjih državah."

Kaj je torej vlada dosegla s to odločitvijo? "Po eni strani je ta liberalizacija v redu, ker dopušča bolj svobodno cenovno politiko vsem ponudnikom, po drugi strani pa bo treba veliko pozornosti usmeriti v preprečevanje zlorabe monopolnega položaja," pravi Burger.  

Na trgovinski zbornici za popolno liberalizacijo

Odločitev vlade o delni liberalizaciji cen pogonskih goriv so pozdravili na Trgovinski zbornici Slovenije (TZS), kjer pa si bodo še naprej prizadevali za popolno liberalizacijo njihovih cen. Slovenski trg je za to potezo dovolj zrel, menijo v TZS in poudarjajo, da po njihovi analizi maloprodajne cene pogonskih goriv ob ukinitvi regulacije ne bodo pomembno zrasle, popolna sprostitev pa tudi ne bi smela imeti negativnih posledic za proračun.

Na GZS manj navdušeni

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so manj navdušeni. Kot napovedujejo, bodo budno spremljali gibanje sproščenih cen in če bo prišlo do izrazitih podražitev, v doglednem času pa ne bo znamenj večje konkurence, bodo od tistih, ki so sprejeli takšno odločitev, zahtevali, naj sprejmejo tudi odgovornost zanjo. Podražitve se jim zdijo možne zaradi strukture maloprodajnega trga naftnih derivatov, kjer prevladujeta dve družbi.

"Liberalizacija cen naftnih derivatov pa bi lahko celo zagotovila višjo prodano količino goriv in posledično višji znesek s tem povezanih pobranih dajatev, kot se je to na primer zgodilo v Italiji in Avstriji, kjer je vstop neodvisnih ponudnikov na trg privedel do znižanja cen," še pravijo v zbornici.

Ne spreglejte