Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 7. 2012,
16.11

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 5. 7. 2012, 16.11

7 let, 2 meseca

Teš: Davkoplačevalci za Teš 6 in poroštvo ne bodo plačali ničesar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Teš 6 ne bo dodatno obremenjeval okolja, saj bo to nadomestni blok, ki bo v celoti nadomestil proizvodnjo iz obstoječih starih blokov.

S tem so se v Termoelektrarni Šoštanj (Teš) odzvali na novinarsko konferenco koalicije Ustavimo Teš 6. Ob tem so dodali, da davkoplačevalci za Teš 6 in poroštvo ne bodo plačali ničesar.

Teš: Za enako količino proizvedene energije bo poraba premoga okoli 30 odstotkov manjša Z izgradnjo Teša 6 bodo emisije CO2 za približno 35 odstotkov nižje kot v primeru obratovanja starih blokov štiri in pet, emisije ostalih pulutantov SO2 in NOx pa se bodo znižale do 40 odstotkov, so spomnili v Tešu in dodali, da bo Teš 6 za enako količino proizvedene električne energije porabil okoli 30 odstotkov manj premoga, zato bodo tudi skupne emisije škodljivih snovi v okolje nižje.

Ob tem so poudarili, da je Teš 6 naložba Teša in HSE, ki se v celoti financira z lastnimi sredstvi in posojili mednarodnih bank; pri Evropski investicijski banki (EIB) 550 milijonov evrov posojil (110 evrov milijonov z bančno garancijo, 440 milijonov evrov z državnim poroštvom), pri Evropski banki za obnovo in razvoj pa 200 milijonov evrov. "Kredite bo odplačeval Teš," so izpostavili in dodali, da davkoplačevalci za Teš 6 in poroštvo ne bodo plačali ničesar.

Zagotovljenih več 1000 delovnih mest? Nasprotno, država bo z izdajo poroštva po njihovih pojasnilih pridobila v letih, ko se vrača posojilo EIB, poleg neposrednega donosa na vloženi kapital še davke na predvidene dobičke, plačilo taks za izpuščanje toplogrednih plinov CO2, zagotovljenih pa bo več 1000 delovnih mest. Poleg tega bo država deležna tudi prihodkov iz naslova stroškov poroštva za kredit EIB, ki v času trajanja posojila dosežejo okoli 55 milijonov evrov.

Spomnili so, da je bila finančna konstrukcija Teša 6 z vključenim državnim poroštvom za posojilo EIB določena že ob začetku investicije ter večkrat potrjena s strani pristojnih ministrstev.

Iskanje alternativnih virov bi po njihovih navedbah ustavilo gradnjo za najmanj leto dni Iskanje alternativnih virov financiranja bi v tem trenutku po njihovih navedbah ustavilo gradnjo za najmanj leto dni, saj bi sprememba finančne konstrukcije pomenila izstop vseh bank, ki so v tem trenutku vključene v financiranje projekta. Stroški financiranja za obstoječa posojila pa so v primerjavi s trenutno tržno ceno posojil popolnoma neprimerljivi.

Spreminjanje finančne konstrukcije bi tudi bistveno podražilo in zavleklo izgradnjo Teša 6. "Sprememba virov financiranja je v primeru, da želimo projekt izpeljati pravočasno in ekonomično, praktično nemogoča," so poudarili.

Zavedajo se, da je razvoj obnovljivih virov energije nujen in pomemben V Tešu se sicer zavedajo, da je razvoj obnovljivih virov energije nujen in pomemben. Zaradi Teša 6 ni ogrožen noben od njihovih preostalih projektov s področja obnovljivih virov energije.

"A če bi želeli za letno proizvodnjo 3500 gigavatnih ur električne energije, kolikor jo bo proizvedel Teš 6, nadomestiti z alternativnimi viri, bi morali investirati približno 8,6 milijarde evrov v sončne elektrarne na stavbah, 1,9 milijarde evrov v elektriko iz biomase, dve milijardi evrov v vetrne elektrarne in 1,7 milijarde evrov v male hidroelektrarne, skupaj približno 15 milijard evrov," so pojasnili.

"... račun na osnovi sončne energije približno 320 evrov" Po njihovih navedbah je elektrika iz sončne elektrarne približno osemkrat dražja od te, ki jo trenutno plačujemo. "Če vemo, da je povprečen račun gospodinjstva sedaj približno 40 evrov na mesec, bi po enostavnem izračunu znašal račun na osnovi sončne energije približno 320 evrov," so še dodali v Tešu.

Koalicija Ustavimo Teš 6 je sicer poslance znova pozvala, naj glasujejo proti predlogu zakona o poroštvu za projekt, s katerim bi država jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo EIB. Vlado pozivajo, naj čim prej pripravi strategijo energetskega razvoja, ki bo skladna s politiko EU.

Teš pozivajo k pripravi alternativnega scenarija Termoelektrarno Šoštanj (Teš) kot investitorja pozivajo k pripravi alternativnega scenarija, Evropske investicijske banke (EIB) k zaustavitvi financiranja Teša 6, medtem ko slovenske pravosodne organe in evropski urad za boj proti goljufijam Olaf pozivajo, naj raziščejo vse primere sumov koruptivnega ravnanja v zvezi s projektom, so predstavniki koalicije Ustavimo Teš 6 pojasnili na novinarski konferenci v Ljubljani.

Koalicijo Ustavimo Teš 6 sicer sestavlja skupina več organizacij in posameznikov, med drugim Greenpeace Slovenija, Focus, Ekologi brez meja, Umanotera, civilna iniciativa Davkoplačevalci se ne damo, Pravno-informacijski center nevladnih organizacij, Inštitut za trajnostni razvoj, Gibanje za trajnostni razvoj TRS, stranki Zares in SMS Zeleni ter evropska poslanca Ivo Vajgl in Lojze Peterle.

Vajgl in Petrle predstavila svoje nasprotovanje Tešu 6 Evropska poslanca Vajgl in Peterle sta v videoposnetku - udeležujeta se namreč zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu - predstavila svoje nasprotovanje Tešu 6. Po Peterletovi oceni se pri projektu ne upošteva evropskih okoljskih izhodišč in trendov. Vajgl pa je izpostavil, da je še čas za zaustavitev Teša 6, saj je treba škodo, ki bi nastala iz tega naslova primerjati s škodo, ki bo nastala, če bo zgrajen.

"To je projekt, ki ubija prihodnost," je poudaril predsednik Zaresa Pavel Gantar. Prepričan je tudi, da bo usoda državnega poroštva odvisna od političnega dogajanja v ozadju.

"To je bil taktični manever in tako bo tudi zdaj" V to je prepričana tudi vodja slovenskega Greenpeacea Nina Štros in spomnila, da je lani državno poroštvo v DZ padlo, ker smo bili tik pred volitvami. "To je bil taktični manever in tako bo tudi zdaj," je dodala. Po njeni oceni je projekt smiselno ustaviti na katerikoli točki.

Po mnenju Tomislava Tkalca iz Focusa Teš ni izpolnil pogoje vlade, ki jih je ta postavila v zameno za podelitev poroštva. "Odločitev za poroštvo je slaba odločitev," je poudaril.

Predstavniki koalicije Ustavimo Teš 6 so pojasnili tudi, da naj bi odbor DZ za finance in monetarno politiko o usodi predloga zakona za poroštvo po njihovih informacijah odločal v petek. Ta dan je sicer sklicana seja odbora, a je na dnevnem redu seje le ena točka, obravnava letnega poročila Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS za leto 2011. Odbor DZ za finance in monetarno je minuli četrtek znova prekinil razpravo o predlogu zakona, enako pa je sicer storil tudi 21. junija.

Ne spreglejte