Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
15. 9. 2016,
0.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,95

11

Natisni članek

Visio institut ekonomska svoboda Slovenija

Četrtek, 15. 9. 2016, 0.01

6 let, 6 mesecev

Slovenija na 97. mestu

Slovenija je ekonomsko svobodna toliko kot Surinam

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,95

11

Slovenija si uvrstitev na lestvici ekonomske svobode deli z južnoameriško državo Surinam. Napredovala je za 14 mest, a je najslabše uvrščena država EU. Na prvem mestu je Hongkong.

Ekonomska svoboda | Foto:

Slovenija se je na svetovni lestvici ekonomske svobode med 159 državami uvrstila na 97. mesto. Uvrstitev si deli z južnoameriško državo Surinam, katere bruto domači proizvod (BDP) je več kot dvakrat nižji od slovenskega.

Po šestih letih padanja na lestvici je Slovenija sicer napredovala za 14 mest, a še vedno zaostaja za najboljšim rezultatom, ki ga je dosegla leta 2010, kaže letno poročilo Ekonomska svoboda sveta, ki ga objavlja Visio institut v sodelovanju z Mrežo ekonomske svobode. Poročilo meri stopnjo, do katere javne politike in institucije države podpirajo ekonomsko svobodo.


Prosta delovna mesta: Krka, NLB, Petrol, Dewesoft, Fenolit …

Največja napaka na poslovnem dogodku je zamujena priložnost


Bolje od Slovenije so se odrezale vse sosednje države, pa tudi Albanija, Črna gora, Makedonija, Grčija in Bosna in Hercegovina.

"V letu 2014 smo na področju ekonomske svobode v Sloveniji po letih nazadovanja naposled zaznali premike na bolje. Razlogi so tako v krčenju pretiranih predpisov na področju mednarodne trgovine in povečanju obsega bančnih posojil zasebnemu sektorju kot tudi v zmanjšanemu nasprotovanju pritoka tujega kapitala, naposled pa tudi v manjši javni porabi, ki je v bila veliki meri posledica sprejetja zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF)," pojasnjuje Tanja Porčnik, predsednica Visio instituta.

Najbolj svobodna evropska država je Švica

Največ ekonomske svobode uživajo prebivalci Hongkonga, sledita mu Singapur in Nova Zelandija. Najbolj svobodna evropska država je Švica, ki zaseda četrto mesto. Med državami EU se je najbolje, na osmo mesto, uvrstila Irska.

Večja gospodarstva po svetu so na letošnji lestvici zasedla naslednja mesta: Kanada (5. mesto), Avstralija in Velika Britanija (10. mesto), ZDA (16. mesto), Nizozemska (25. mesto), Nemčija (30. mesto), Italija (69. mesto), Francija (57. mesto), Rusija (102. mesto) in Kitajska (113. mesto).

Venezuela pristala na repu lestvice

Zadnjih deset mest na lestvici tokrat zasedajo Iran, Alžirija, Čad, Gvineja, Angola, Srednjeafriška republika, Argentina, Kongo, Libija in kot zadnja Venezuela.

Slovenijo najbolj vleče navzdol državni aparat

Poročilo vključuje 42 kazalnikov, združenih v obseg (para)države, pravni sistem in varovanje lastninskih pravic, trdnost valute, svoboda mednarodne trgovin in predpisi oziroma regulativa. Slovenija se je najslabše (147. mesto) odrezala pri obsegu državnega aparata, regulative (123. mesto) in trdnosti valute (85. mesto), bolje pa ji je šlo pri svobodi mednarodne trgovine (41. mesto) in pri pravnem sistemu (49. mesto).

Poročilo temelji izključno na javno dostopnih podatkov, ki jih objavljajo državni statistični uradi, nato pa jih povzemajo mednarodne organizacije. Ker se podatki v določenih državah objavijo z večletno zamudo, jih poročilo meri z dveletnim zamikom. Letošnje poročilo prikazuje stanje v letu 2014. Severne Koreje in Kube ni na lestvici, saj zanje ni bilo mogoče pridobiti dovolj podatkov.

 | Foto:

Ne spreglejte