Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 7. 2016,
19.02

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Paloma

Ponedeljek, 25. 7. 2016, 19.02

7 let, 2 meseca

Slovaki bodo Palomo dokapitalizirali z 18,2 milijona evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Paloma | Foto Marko Vanovšek

Foto: Marko Vanovšek

Paloma je z zasebnim finančnim skladom Eco Invest iz Slovaške podpisala pogodbo o 18,2 milijona evrov vredni dokapitalizaciji, so sporočili iz Palome. Delničarji bodo o povečanju osnovnega kapitala in ponujeni ceni za delnico 4,01 evra odločali na skupščini, ki bo potekala v petek, 29. julija 2016.

Po pridobitvi delnic v postopku dokapitalizacije bo v skladu z zakonom o prevzemih Eco Invest zavezan objaviti ponudbo za prevzem preostalih delnic.

Ob podpisu pogodbe je predsednik uprave Palome Tadej Gosak izrazil zadovoljstvo, da so "dosegli ta pomemben mejnik v postopku dokapitalizacije." Eco Invest jih je prepričal, da je sposoben in zavezan k temu, da bo vlagal v razvoj Palome zaradi svojega dolgoletnega delovanja na področju proizvodnje higienskih papirnih izdelkov in poglobljenega razumevanja industrije papirja in celuloze v regiji, so sporočili iz Palome.

"Uspešno zaključen dokapitalizacijski postopek nam bo omogočil finančno in strateško podporo Eco Investa za nadaljevanje prestrukturiranja družbe in izvedbo strateškega investicijskega programa. Paloma potrebuje nadaljnja vlaganja v posodobitev postopkov in opreme za izboljšanje delovnih pogojev kakor tudi za povečanje proizvodnih kapacitet in energijske učinkovitosti," je ocenil Gosak.

Eco Invest je slovaški industrijski in finančni holding z dolgoročnimi strateškimi naložbami v proizvodna podjetja, predvsem na področju celuloze in papirja, papirnatih robčkov, kuvert in embalaže. Skupna prodaja portfelja podjetij Eco Investa znaša več kot 800 milijonov evrov in skupen kapital več kot 1,15 milijarde evrov, so navedli v Palomi.

Ena najpomembnejših naložb Eco Investa je 49-odstotni delež v slovaškem proizvajalcu celuloze Mondi SCP, ki je največje integrirano podjetje za proizvodnjo celuloze in papirja na Slovaškem in zaposluje več kot 1120 ljudi.

Delničarji Palome so sicer na januarski skupščini ob podpori 71-odstotnega državnega lastnika, Slovenskega državnega holdinga, z veliko večino potrdili prepotrebno 15 milijonov evrov vredno dokapitalizacijo podjetja s strani poljskega sklada Abris Capital, ki je poleg svežega kapitala delničarjem ponudil še po 3,30 evra za delnico. S tem so takrat zavrnili ponudbo slovaškega Eco Investa, ki je ponujal 18 milijonov evrov dokapitalizacije ter 4,01 evra za delnico.

Manjšinski delničarki Palome, družbi Nevija in Arca Capital Bohemia, sta nato z vložitvijo izpodbojnih tožb zoper januarski sklep o dokapitalizaciji podjetja uspeli in tako dosegli, da se je poljski sklad Abris Capital umaknil iz postopka. Nato pa sta vložili tudi zahtevo za razširitev dnevnega reda skupščine Palome, ki je bila sklicana za 27. junij. Predlagali sta razveljavitev januarja sprejetih sklepov v zvezi z dokapitalizacijo in potrditev sklepa o vstopu slovaškega Eco Investa.

Ne spreglejte