Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Suzana Rankov

Četrtek,
2. 6. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,95

5

Natisni članek

DUTB Factor banka Probanka Klaus Schuster slaba banka likvidacija Imre Balogh Torbjörn Månsson Igo Gruden Janne Harjunpää Cimos Boštjan Jazbec Matevž Slapničar Marko Simoneti Dušan Mramor Zdravko Počivalšek

Četrtek, 2. 6. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Slaba banka postaja pribežališče menedžerjev Factor banke in Probanke

Suzana Rankov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,95

5

DUTB | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Na plačilni listi Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) so od začetka tega tedna že trije od štirih članov izrednih uprav Factor banke in Probanke, ki sta morali leta 2013 zaradi izgube bančne licence v nadzorovano likvidacijo. Najnovejše ime je Klaus Schuster, ki je bil do nedavnega zadolžen za likvidacijo Factor banke. 

Na podlagi katerih kriterijev slaba banka, ki jo v prihodnjih mesecih čaka odpuščanje, zaposluje menedžerje obeh bank, ni znano. Likvidaciji Factor banke in Probanke se namreč nista končali s poplačilom vseh dolgov, ampak s pripojitvijo obeh bank k DUTB, ki jo bodo morali davkoplačevalci zaradi tega ponovno dokapitalizirati. 

Najnovejše ime na plačilni listi DUTB je Klaus Schuster, do nedavnega zadolžen za likvidacijo Factor banke. | Foto: Bor Slana Najnovejše ime na plačilni listi DUTB je Klaus Schuster, do nedavnega zadolžen za likvidacijo Factor banke. Foto: Bor Slana

Najprej Balogh, potem Gruden … 

Prvi se je na DUTB zaposlil nekdanji predsednik uprave Probanke v likvidaciji Imre Balogh. Lani oktobra je na mestu glavnega izvršnega direktorja zamenjal Šveda Torbjörna Månssona, potem ko mu je vlada Mira Cerarja odrekla zaupanje. 

Na slabi banki je od marca zaposlen tudi Igo Gruden, Baloghov nekdanji kolega v izredni uprave Probanke. Z dnem njene pripojitve k DUTB mu je tako kot ostalim članom izredne uprave prenehal mandat in delovno razmerje. Toda hitro je dobil novo službo. Kot smo razkrili na Siol.net, se je prijavil na razpis za vodenje poslovne enote DUTB v Mariboru, ki je bil formalno objavljen na tamkajšnjem zavodu za zaposlovanje, in bil izbran.

Na slabi banki sta zaposlena tudi nekdanji predsednik uprave Probanke v likvidaciji Imre Balogh in Igo Gruden, Baloghov nekdanji kolega v izredni uprave Probanke. | Foto: Ana Kovač Na slabi banki sta zaposlena tudi nekdanji predsednik uprave Probanke v likvidaciji Imre Balogh in Igo Gruden, Baloghov nekdanji kolega v izredni uprave Probanke. Foto: Ana Kovač

… zdaj še Schuster

V ponedeljek je slaba banka postala zatočišče tudi za Klausa Schusterja. Kot so nam pojasnili na DUTB, se je njihovi ekipi pridružil "kot projektni menedžer za pomoč pri upravljanju najbolj zahtevnega projekta za omejeno časovno obdobje šestih mesecev s krajšim delovnim časom". Po naših informacijah je Schuster v prodajnem postopku Cimosa nadomestil projektnega menedžerja Janneja Harjunpääja. Največ očitkov na njegovo delo je letelo v povezavi z odločitvijo DUTB, da bo Cimos sanirala prek prisilne poravnave, siljenjem dobaviteljev k dokapitalizaciji in še vedno nejasnim načinom delitve kupnine za Cimos med lastniki in bankami upnicami. 

Harjunpääju se je po pojasnilih DUTB pogodba o sodelovanju iztekla 30. aprila, v drugo pa mu je niso podaljšali. Ampak Finec se še ni poslovil. Po naših informacijah se še vedno udeležuje sestankov na temo prodaje Cimosa. V DUTB so potrdili, da še vedno sodelujejo z njim, vendar le v okviru predaje poslov. 

Likvidaciji Factor banke in Probanke se nista končali s poplačilom vseh dolgov, ampak s pripojitvijo obeh bank k DUTB, ki jo bodo morali davkoplačevalci zaradi tega ponovno dokapitalizirati.  | Foto: Likvidaciji Factor banke in Probanke se nista končali s poplačilom vseh dolgov, ampak s pripojitvijo obeh bank k DUTB, ki jo bodo morali davkoplačevalci zaradi tega ponovno dokapitalizirati.

Od DUTB dobil odpravnino, nato še pogodbo

Kolikšno bo mesečno plačilo Klausa Schusterja, ni povsem jasno. Na DUTB so nam pojasnili, da bodo njegovi prejemki "v razponu plače projektnega menedžerja med štiri tisoč in 15 tisoč evrov bruto". Schuster je sicer ob odhodu iz Factor banke dobil popotnico. Februarja, torej pred komaj tremi meseci, mu je zdajšnji delodajalec DUTB izplačal odpravnino v višini 37.500 evrov bruto zaradi prenehanja funkcije predsednika uprave Factor banke v likvidaciji. To mu je omogočala pogodba o zaposlitvi, ki jo je leta 2013 sklenil z Banko Slovenije pod vodstvom Boštjana Jazbeca.

Ključna podpora Banke Slovenije?

Odpravnino v enaki višini je prejel tudi Matevž Slapničar, ki je bil član Schusterjeve izredne uprave. Imre Balogh in Igo Gruden odpravnine nista prejela. Prvi je predčasno končal mandat v izredni upravi Probanke, drugi pa se je odpravnini odpovedal v zameno za službo na slabi banki.

Igo Gruden bo morda že v naslednjih tednih presedlal v upravo naše največje banke v državi. Prijavil se je na razpis za predsednika uprave državne NLB.

Pogodba z Banko Slovenije je nekaterim vodilnim iz Factor banke in Probanke prinesla visoke odpravnine. | Foto: Matej Leskovšek Pogodba z Banko Slovenije je nekaterim vodilnim iz Factor banke in Probanke prinesla visoke odpravnine. Foto: Matej Leskovšek

Množična odpuščanja v DUTB

Na DUTB je zaposlenih 209 ljudi. Pred pripojitvijo Probanke in Factor banke je bilo na DUTB zaposlenih 121 ljudi. Po pripojitvi se je njihovo število povečalo na 225 in se od marca že znižalo za 16. Na DUTB, ki je s pripojitvijo dobila dodatnih 424 milijonov evrov premoženja, so že pripravili načrt reorganizacije, ki se bo začel izvajati julija. Končno število zaposlenih po spremembi organizacije bo med 140 in 150.

Vlada bo danes obravnavala poročilo upravnega odbora DUTB pod vodstvom Marka Simonetija o poteku pripojitve Factor banke in Probanke. Pričakujemo lahko, da bo vlada zahtevala drastično znižanje stroškov. DUTB ni dosegla zahtevane donosnosti pri upravljanju sredstev, saj je slaba banka lani ustvarila osem milijonov evrov izgube.

Dušan Mramor | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Mramor pričakuje čimprejšnji razpis za vodenje DUTB

Imre Balogh, začasni glavni izvršni direktor DUTB, lahko funkcijo opravlja do oktobra letos. Na ministrstvu za finance pričakujejo, da bo DUTB čim prej izvedla razpis za imenovanje novega glavnega izvršnega direktorja. V finančnih krogih se krepijo informacije o precejšnjih zapletih pri organizaciji dela na slabi banki in vedno bolj kaotičnih razmerah. Kljub temu je resorni minister Dušan Mramor zadovoljen z delovanjem trenutnega vodstva slabe banke in ga podpira. Ministrstvo bo v kratkem vladi posredovalo poročilo o nadzoru nad delovanjem DUTB. To poročilo "bo dalo več informacij glede delovanja DUTB in pogledov ministrstva", so dodali. 

Za največjega kritika delovanja slabe banke znotraj vlade velja gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki naj bi bil zaradi DUTB večkrat tudi v sporu s finančnim ministrom Mramorjem. Na gospodarskem ministrstvu dela slabe banke niso želeli komentirati, češ da za to niso pristojni.

Ne spreglejte