Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Petek,
23. 9. 2016,
10.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

2

Natisni članek

Slovenska industrija jekla Anton Chernykh Peter Čas Sij Acroni Jesenice

Petek, 23. 9. 2016, 10.49

6 let, 7 mesecev

Rusi v Sloveniji vložili 32 milijonov evrov in ponudili 25 novih delovnih mest

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

2

Foto: Klemen Korenjak

Nova proizvodnja linija, vredna 32 milijonov evrov, v Acroniju prinaša okoli 25 novih zaposlitev, pravi novi direktor Acronija Peter Čas.

SIJ Acroni, ki velja za največjega proizvajalca nerjavne debele pločevine v Evropi, se želi z naložbo na Jesenicah še razširiti. Podjetje je dobavitelj v različnih industrijskih panogah, med drugim v avtoindustriji in gradbeništvu.

32 milijonov evrov vredna investicija nove linije za toplotno obdelavo debele pločevine po besedah novega direktorja Acronija Petra Časa, prinaša priložnost za prodor na nove trge, ob tem pa okoli 25 novih delovnih mest, za katere se operaterji že šolajo.

Za zdaj še poteka zagonsko obdobje, po treh mesecih pa pričakujejo popolno delovanje.

V prvem letu 40 do 50 milijonov evrov povečanja prihodkov

"Nova investicija se delno že pozna in koristi že v septembru. Nadaljujemo z preizkušanjem, vsak nov mesec pa bo še bolj vpeta v delovanje. Nova linija nam bo omogočila razvojev novih produktov, predvsem specialnih produktov jekla. Od nove pridobitve v prvem letu obratovanja pričakujemo za 40 do 50 milijonov evrov povečanih prihodkov," pravi  Čas, ki tudi za prihodnje leto napoveduje investicije.

Te bodo na podobni ravni kot v letošnjem letu – okoli 30 milijonov evrov, usmerjene pa bodo v okolje in razvoj.

SIJ in s tem posledično Acroni je od leta 2007 v ruski lasti, v lanskem letu pa je močno povečal čisti dobiček.

"Od nove pridobitve v prvem letu obratovanja pričakujemo za 40 do 50 milijonov evrov povečanih prihodkov," je prepričan glavni direktor Acronija Peter Čas. | Foto: Klemen Korenjak "Od nove pridobitve v prvem letu obratovanja pričakujemo za 40 do 50 milijonov evrov povečanih prihodkov," je prepričan glavni direktor Acronija Peter Čas. Foto: Klemen Korenjak


Kaj ruski poslovnež, ki že osem let živi v Sloveniji, pravi o naši državi? #intervju


Skupina SIJ v številkah

Lastnica 72-odstotkov Slovenske industrije jekla je od leta 2007 družba Dilon v lasti ruske družine Zubicki, država pa ima 25-odstotni delež. V skupini SIJ je 23 družb, v katerih je zaposlenih več kot tri tisoč ljudi. Družba Acroni, ki je v skupini največja, zaposluje 1.077 ljudi. 

Dilon je v začetku leta postal tudi večinski lastnik Perutnine Ptuj, katere člani uprave so bili zaradi domnevnih nepravilnosti pri dokapitalizaciji podjetja decembra lani v okviru kriminalistične preiskave pridržani.

Skupina SIJ je v prvem polletju letošnjega leta ustvarila 24,6 milijona evrov čistega dobička, kar je devet milijonov evrov več kot v enakem obdobju lani.

Acroni | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Ruske investicije v Sloveniji

Za lani podatkov za neposredne ruske naložbe v Sloveniji ni, v letu 2014 pa so se naložbe prepolovile. Na to je vplivala sankcije Evropske unije in ZDA po ruski nasilni priključitvi ukrajinskega polotoka Krim.

Največja naložba je bila leta 2007 prav prevzem SIJ s strani Dilona, v ruski lasti pa so tudi Terme Maribor, ki pa so po poročanju Dnevnika na robu stečaja.

Neznanka ostaja projekt Južni tok, ki je za zdaj zaustavljen, s slovenskega trga pa je svoj odhod napovedala ruska banka Sberbank.

Ne spreglejte