Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 12. 2016,
15.56

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Osebne finance KDD delnice vrednost

Petek, 16. 12. 2016, 15.56

7 let, 2 meseca

Prenos delnic s KDD mogoč tudi po novem letu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
ljubljanska borza | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

KDD bo s 1. januarjem ukinil registrske račune, na katerih imajo posamezniki premoženje od lastninjenja. Če imetnik ne bo storil ničesar, bo KDD premoženje prenesel sprva na prehodni račun, nato na sodni depozit. Čas za to, da s premoženjem vendarle nekaj ukrenejo, imajo imetniki še v prvih tednih januarja.

Za prenos premoženja v hrambo sodišča se mora izvršiti postopek, saj podlaga zanj ni že potek roka, temveč pravnomočni sklep sodišča, so pojasnili v Klirinško depotni družbi (KDD). "Zato ne pričakujemo, da bi se resnični prenosi zgodili že v prvih tednih januarja. Tako bodo imetniki v tem obdobju še lahko poskrbeli za ureditev položaja svojih vrednostnih papirjev," so povedali.

A v KDD opozarjajo, da izvrševanje sodnega postopka po drugi strani pomeni, da bo v njegovem okviru odločeno tudi o povračilu stroškov. Zakon glede tega namreč med drugim določa, da mora udeleženec postopka ne glede na izid postopka povrniti drugemu udeležencu stroške, ki jih je povzročil po svoji krivdi, so dodali.

Kot so danes pojasnili na ministrstvu za finance, bodo s prenosom na prehodne račune, dokler vrednostni papirji ne bodo položeni pri sodišču, fizične osebe imele možnost, da tudi po poteku roka odprejo trgovalni račun in brez stroškov, vezanih na postopek s sodnim depozitom oziroma prevzemanjem vrednostnih papirjev iz sodnega depozita, ohranijo svoje vrednostne papirje.

KDD bo najprej na sodišča prenašal vrednostne papirje pravnih oseb, šele nato fizičnih

V tem trenutku dinamike prenosov še ni mogoče opredeliti. A trenutno kaže, da bo KDD v sodni depozit najprej prenesel vrednostne papirje pravnih oseb, za katere je rok za prenos potekel konec septembra, nato pa bo sledi prenos vrednostnih papirjev fizičnih oseb, in sicer ob upoštevanju načela neoviranja tekočih procesov, usmerjenih v uskladitev z zakonskimi zahtevami.

Zakonska podlaga za ukinitev registrskih računov je začela veljati lani jeseni in z novim letom ukinja registrske račune, na katerih ljudje hranijo premoženje od lastninjenja v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja. Za pravne osebe je KDD registrske račune že ukinil konec letošnjega septembra.

Fizične osebe imajo možnost, da premoženje prenesejo na trgovalne račune pri bankah ali borznoposredniških družbah ali da se premoženju odpovedo. V primeru, da ne bodo storile ničesar, pa bo KDD njihov račun prenesel na tako imenovani sodni depozit.

Slednje se bo brezplačno izvršilo le, če vrednost na računu ne presega 100 evrov, če noben papir ni uvrščen na borzo in če imetnik od januarja 2014 ni prejel nobenih dividend. Premoženje bo na njem pet let. V tem obdobju ga bo lahko imetnik ob plačilu stroškov dviga znova prevzel. Če tega ne bo storil, bo to prešlo v roke države.

Ker z registrskimi računi ni bilo stroškov, za trgovalni računi pa banke oziroma borznoposredniške hiše, ki so članice KDD, zaračunavajo stroške odprtja, vodenja in podobno, je DZ omejil višino vseh stroškov računa v odvisnosti od vrednosti premoženja na njem. Nekatere članice KDD so medtem ugotovile, da jim to v nekaterih primerih ne pokrije niti osnovnih stroškov vodenja računa, zato so se obrnile na ustavno sodišče.

Po ocenah KDD bo pri tej družbi konec leta odprtih še 135 tisoč registrskih računov. "V številkah to pomeni, da bo ostala slaba polovica računov, vrednostno pa se bo na njih vodilo manj kot štiri odstotke nematerializiranih vrednostnih papirjev v primerjavi z vrednostmi z začetka leta 2016, ob upoštevanju le fizičnih oseb pa manj kot tretjina vrednosti," so zapisali na ministrstvu.

Ne spreglejte