Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 12. 2016,
9.46

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Trgovinska zbornica Slovenije

Natisni članek

Ekonomska šola Novo mesto team dimension data Trgovinska zbornica Slovenije advertorial

Petek, 23. 12. 2016, 9.46

2 meseca, 1 teden

Šola s tradicijo, učni programi za sodobne čase

Praktične izkušnje iz prve roke so za bodoče trgovce neprecenljive!

Vsebino omogoča Trgovinska zbornica Slovenije
prodajalec, trgovina | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ekonomska šola Novo mesto ima večletno tradicijo izobraževanja kadrov na ekonomskem in poslovnem področju. V lanskem letu je šola slovesno praznovala 70. obletnico delovanja.

V vsem svojem dolgoletnem obdobju delovanja je Ekonomska šola Novo mesto spremljala spremembe na trgu dela in učne programe prilagajala tako zahtevam delodajalcev kot tudi značilnostim sodobne mladine in spreminjajoče se družbe. To vsekakor velja tudi za izobraževalni program Trgovec, enega od najstarejših poklicev, ki pa se vendarle spreminja skupaj z značilnostmi družbe.

V vsem svojem dolgoletnem obdobju delovanja je Ekonomska šola Novo mesto spremljala spremembe na trgu dela in učne programe prilagajala tako zahtevam delodajalcev kot tudi značilnostim sodobne mladine in spreminjajoče se družbe.  | Foto: Ekonomska šola Novo mesto V vsem svojem dolgoletnem obdobju delovanja je Ekonomska šola Novo mesto spremljala spremembe na trgu dela in učne programe prilagajala tako zahtevam delodajalcev kot tudi značilnostim sodobne mladine in spreminjajoče se družbe. Foto: Ekonomska šola Novo mesto

O značilnosti poklica in pripadajočega izobraževalnega programa Trgovec, na podlagi katerega so se gradili in utrjevali temelji Ekonomske šole Novo mesto, usposabljanju in krepitvi znanj ter drugih aktualnih temah – predvsem za vse, ki razmišljajo o tem, da bi se usposobili za ta poklic, je prek naših vprašanj pojasnjevala ravnateljica Ekonomske šole Novo mesto Vladimira Šuštaršič.

Šola se z odprtim učnim programom povezuje z lokalnim okoljem in trgovinami, ki delujejo v našem okolju.  | Foto: Thinkstock Šola se z odprtim učnim programom povezuje z lokalnim okoljem in trgovinami, ki delujejo v našem okolju. Foto: Thinkstock

Kakšne spremembe opažate v zadnjih desetletjih glede razvoja vsebin in področij dela prodajalca?

Izobraževanje se je v zadnjih letih kar precej spremenilo. S prenovo programa se strokovni predmeti delijo na teoretični in praktični del. S tem se povečuje število ur, kjer dijaki pridobivajo tudi praktične izkušnje - ne samo na delovni praksi, ampak tudi v šoli.

Kako dijake vaše šole izobražujete in usposabljate za čim uspešnejši vstop na trg dela?

Na šoli izvajamo različne projekte, s katerimi bogatimo znanje dijakov tudi z vseživljenjskimi vsebinami in jih pripravljamo na vstop na trg dela in iskanje zaposlitve. Poudarjamo obvladovanje poslovne komunikacije in prodajnega sporazumevanja. Dijaki se redno udeležujejo tudi tekmovanja iz tehnike prodaje, kjer dosegajo zelo lepe rezultate.

Katere prednosti izobraževalnega programa Trgovec na vaši šoli bi izpostavili?

Šola se z odprtim učnim programom povezuje z lokalnim okoljem in trgovinami, ki delujejo v našem okolju. Učitelji načrtujejo pouk tako, da v pouk vključujejo obiske trgovin in na šolo vabijo predstavnike večjih trgovskih središč, da dijakom iz prve roke predstavijo delo, povezano s trgovino in poklicem trgovec.

Učitelji načrtujejo pouk tako, da v pouk vključujejo obiske trgovin. | Foto: Thinkstock Učitelji načrtujejo pouk tako, da v pouk vključujejo obiske trgovin. Foto: Thinkstock

Zakonodaja, ki vpliva na poslovanje trgovskih podjetij, se v Sloveniji izredno hitro spreminja, celo večkrat na letni ravni. Kako vključujete te nove vsebine?

Učitelji strokovnih predmetov se udeležujejo izobraževanj, ki jih organizira Center Republike Slovenije za poklicno izobraževanje (CPI) in spremljajo zakonodajo na področju poslovanja trgovskega podjetja.

Kako spremljate potrebe delodajalcev po kadrih na trgu?

Spremljamo potrebe delodajalcev v lokalnem okolju. Na informativnih dnevih sodelujejo tudi predstavniki trgovine, ki predstavljajo svoje delo. Pomagajo nam tudi pri promociji poklica in se povezujejo s šolo tudi na tržnici poklicev, ki jih organizirajo osnovne šole.

Praksa je pomemben del usposabljanja v učnem programu za poklic trgovca. | Foto: Ekonomska šola Novo mesto Praksa je pomemben del usposabljanja v učnem programu za poklic trgovca. Foto: Ekonomska šola Novo mesto

Kako komentirate predvideno uvedbo vajeništva v Sloveniji?

Glede na spremembe, ki jih prinaša sistem vajeništva, se postavlja vprašanje, ali imajo delodajalci usposobljene mentorje, ki bodo mladostnike ne samo izobraževali, ampak tudi vzgajali.

Kako ocenjujete pomen praktičnega usposabljanja z delom (PUD) dijakov, ki se izobražujejo v okviru izobraževalnega programa Trgovec?

Veliko naših dijakov v programu Trgovec prihaja iz držav nekdanje Jugoslavije, kar lahko predstavlja problem z jezikom in s polnim sporazumevanjem. Glede na to strukturo dijakov smo se odločili, da bodo dijaki delovno prakso opravljali v drugem in tretjem letniku, ko že obvladajo slovenski jezik.

Organizatorka delovne prakse dijake že v šoli seznani z vsebino in cilji prakse, na šoli pa izvedemo tudi osnove varstva pri delu. Dijaki si sami poiščejo trgovino, kjer bodo opravljali prakso, če pa jim ne uspe najti delodajalca, jim na pomoč priskoči organizatorka, ki stopi v stik z različnimi trgovskimi središči. Med potekom same prakse jih redno obiskuje in sodeluje z delodajalci. Delodajalci so z dijaki zadovoljni in jih pohvalijo.

Kako se na vaši šoli konča izobraževanje v programu Trgovec?

Dijaki končajo izobraževanje z zaključnim izpitom. Na zaključnem izpitu, natančneje na drugi izpitni enoti, sodeluje tudi predstavnik delodajalcev, ki s povratno informacijo prispeva h kakovostnejšemu delu učiteljev.

Na šoli izvajamo različne projekte, s katerimi bogatimo znanje dijakov tudi z vseživljenjskimi vsebinami in jih pripravljamo na vstop na trg dela in iskanje zaposlitve. | Foto: Thinkstock Na šoli izvajamo različne projekte, s katerimi bogatimo znanje dijakov tudi z vseživljenjskimi vsebinami in jih pripravljamo na vstop na trg dela in iskanje zaposlitve. Foto: Thinkstock

Kje se lahko trgovec vaše šole zaposli, kje se lahko še naprej izobražuje?

Po končanem izobraževanju lahko dijaki izobraževanje nadaljujejo v Krškem ali v Kočevju v programu poklicno-tehniškega izobraževanja (PTI), saj so nam, kljub povečanemu vpisu, ta program na žalost pred leti vzeli.

Kaj bi sporočili mladim, ki razmišljajo o vpisu v izobraževalni program Trgovec na vaši šoli?

Poklic trgovec je lep poklic, primeren za odprte in komunikativne ljudi.  Informacije o programu dobite na naši spletni strani www.esnm.si, na promociji po osnovnih šolah in tržnicah poklicev.

Oglejte si predstavitveni film

Z namenom predstavitve poklica Prodajalec ter izobraževalnih in kariernih možnosti je Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) pripravila predstavitveni film, ki si ga lahko ogledate na povezavi: http://www.tzslo.si/predstavitev-poklica-prodajalec, v nekoliko razširjeni različici pa je na voljo tudi v obliki zgoščenke.
Ne spreglejte