Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
30. 3. 2016,
10.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,23

Natisni članek

stanovanja nepremičnine Osebne finance

Sreda, 30. 3. 2016, 10.15

6 let, 6 mesecev

Povpraševanje po nepremičninah narašča. Katere najbolj zanimajo kupce?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,23

Slovenski nepremičninski trg se prebuja, gibanje cen pa je zelo različno in odvisno od vrste nepremičnin. Preverili smo, katere nepremičnine so najbolj iskane.

Po več letih padanja cen nepremičnin v Sloveniji se je lani zgodil preobrat. Zvišale so se cene novih in rabljenih stanovanj, še naprej pa pada vrednost novih in rabljenih hiš. Število prodaj rabljenih nepremičnin je največje v zadnjem desetletju, kažejo zadnji podatki statističnega urada.

"Glede na pomanjkanje novogradenj in ugodne obrestne mere za posojila je bilo zvišanje cen novih stanovanj pričakovano. Pri družinskih hišah je položaj obrnjen, saj so bile ves čas precenjene. Dvostanovanjske hiše, ki so bile zgrajene v 70. in 80. letih, so prevelike, večinoma slabo vzdrževane in energetsko potratne. Če želi kupec hišo prenoviti po današnjih standardih, je njegov vložek praktično enak novogradnji," pojasni direktor kranjske nepremičninske družbe Fesst Thomas Krelj.

Nova stanovanja navzgor, nove hiše navzdol

Povprečne cene novih stanovanj so bile lani za pet odstotkov višje kot leto prej. Cene novih družinskih hiš so sicer lani padle za 12 odstotkov glede na leto 2014, a zaradi zelo majhnega števila prodaj njihovo gibanje nima večjega vpliva na skupni indeks cen stanovanjskih nepremičnin. Glede na leto 2008 so cene novih hiš danes nižje za tretjino.

Tudi rabljena stanovanja v Ljubljani so lani glede na povprečne cene v letu 2014 pridobila pet odstotkov vrednosti, rabljena stanovanja v preostalih delih Slovenije pa dober odstotek.

Rekordna prodaja rabljenih hiš

Trgovanje z rabljenimi družinskimi hišami se je lani bistveno povečalo. Več kot dva tisoč prodanih hiš v lanskem letu predstavlja rekorden obseg, odkar transakcije spremljajo na statističnem uradu.

Direktor nepremičninske agencije Fesst Thomas Krelj napoveduje dodatno znižanje cen starejših družinskih hiš. | Foto: STA , Direktor nepremičninske agencije Fesst Thomas Krelj napoveduje dodatno znižanje cen starejših družinskih hiš. Foto: STA ,

Velika ponudba na trgu je vplivala na to, da se je tudi lani nadaljevalo zniževanje njihovih cen. To traja že od leta 2008, ko jih je bilo prodanih za polovico manj. Njihove povprečne cene so bile zato za štiri odstotke nižje od cen v letu 2014 in kar 25 odstotkov nižje kot leta 2008.

Cene starejših hiš še navzdol?

Današnji kupci posameznih hiš se po Kreljevih besedah ozirajo za hišami, velikimi do 140 kvadratnih metrov, ogromne površine jih ne zanimajo več.

"Novih družinskih hiš na trgu praktično ni, vse starejše pa so bistveno večje, zato je bilo znižanje cen pričakovano. Za tretjino nižje cene starejših hiš so tako znova postale zanimive za kupce, saj lahko v njih začnejo živeti takoj in jih obnavljajo postopoma," še pravi Krelj, ki napoveduje dodatno znižanje cen starejših hiš.

Kaj kupce najbolj zanima?

Po najnovejših podatkih nepremičninskega portala nepremicnine.net kupce nepremičnin v Sloveniji najbolj zanimajo dvo- in dvoinpolsobna stanovanja. Več kot tretjina obiskovalcev (35 odstotkov) portala si je namreč v prvih dveh mesecih letošnjega leta med pregledovanjem ponudbe v ožji izbor shranila prav takšna stanovanja.

Slabo tretjino potencialnih kupcev (32 odstotkov) zanimajo tro- in troinpolsobna stanovanja. Štiri- in večsobna stanovanja zanimajo le 15 odstotkov kupcev, enak odstotek kupcev zanima nakup garsonjere ali enosobnega stanovanja.

Povpraševanje kupcev po dvosobnih in trosobnih stanovanjih v Ljubljani je praktično izenačeno (34 odstotkov). Povsem drugačna slika je, na primer, v severnoprimorski regiji, kjer slaba polovica kupcev poizveduje po trosobnih stanovanjih. Teh je v tej regiji tudi bistveno več kot dvosobnih.

Kako je pri hišah?

Trgovanje z rabljenimi družinskimi hišami se je lani bistveno povečalo. Več kot dva tisoč prodanih hiš predstavlja rekorden obseg, odkar transakcije spremljajo na statističnem uradu.  | Foto: Matej Leskovšek Trgovanje z rabljenimi družinskimi hišami se je lani bistveno povečalo. Več kot dva tisoč prodanih hiš predstavlja rekorden obseg, odkar transakcije spremljajo na statističnem uradu. Foto: Matej Leskovšek

Obiskovalce največjega slovenskega nepremičninskega portala, ki se spogledujejo z nakupom hiše, najbolj zanimajo samostojne hiše. Takšnih je dve tretjini, četrtino zanima nakup vrstne hiše ali dvojčka, v dvostanovanjski hiši pa bi živelo le pet odstotkov kupcev.

Za nakup samostojne hiše v slovenski prestolnici se zanima dobra polovica potencialnih kupcev hiš, 40 odstotkov bi se jih zadovoljilo z lastništvom dvojčka ali vrstne hiše. Največ zanimanja za samostojne hiše je zaznati v Posavju in Pomurju, najmanj pa na jugu Primorske. Na Obali je namreč bistveno večja ponudba vrstnih hiš.

Ne spreglejte