Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
17. 4. 2014,
11.25

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 17. 4. 2014, 11.25

7 let, 2 meseca

Ponudba Irana za dobavo plina EU lahko zaostri politično napetost

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Naraščujoča prizadevanja EU po zanesljivi energetski oskrbi so spodbudila Iran, da je ponudil svoj zemeljski plin. A Iran je bolj zaprta država in s tem še bolj politično nepredvidljiva kot Rusija.

Iran je lahko zanesljiv, varen in dolgoročni dobavitelj plina v Evropo, je za nemški poslovni dnevnik Handelsblat dejal iranski minister za industrijo Mohamed Reza Nemacadeh. "Ne želimo tekmovati z Rusijo, zavedamo pa se, da evropsko povpraševanje po plinu narašča in tu iščemo poslovne priložnosti," je v ponudbi EU dejal Nemacadeh.

Minister je še zagotovil, da Iran razpolaga z zadostnimi količinami plina, prav tako pa ima pripravljen ustrezen poslovni model za izvoz plina EU. "Zaradi velike vpetosti Rusije v dobavo plina EU se ne želimo vmešavati v evropsko energetsko politiko. Odločitev je zgolj v rokah EU," je še pojasnil iranski minister.

"Vsekakor Iran plinski potencial ima. Po nekaterih ocenah ima druge največje zaloge zemeljskega plina na svetu, takoj za Rusijo. Obstajajo načrti o gradnji t. i. Perzijskega plinovoda iz Irana v EU, prek Turčije, za kar je interes izkazal tudi Iran," možnosti evropskega uvoza iranskega plina komentira direktor ljubljanskega Inštituta za strateške rešitve (ISR) Tine Kračun.

Plinovod Nabucco je zaradi sankcij proti Iranu padel v vodo Iz Geoplina so nam sporočili, da po njihovih podatkih potrebni plinovodi, ki bi omogočali prenos zemeljskega plina iz Irana v Evropo, še niso zgrajeni. Plinovod Nabucco je pred delno blokado gospodarskega sodelovanja z Iranom predvideval napajanje iz Kaspijskega bazena in Irana prek Turčije. Slednja je politično nestabilna in bi lahko povzročala podobne težave kot Ukrajina.

"Glede politične sprejemljivosti in možnih zapletov težko podajamo kakršnekoli ocene ali napovedi," so zapisali v Geoplinu. Na vprašanje o morebitnem odžiranju plinskega posla Rusiji pa so zapisali, "da je konkurenčno dobavo možno omejevati le z ugodnejšo ponudbo. In prav konkurenčnejša dobava je tudi razlog, zaradi katerega se odjemalci odločajo za več dobavnih virov zemeljskega plina".

Odvisniki od plina lahko postanejo talci političnega izsiljevanja Temelj za prizadevanje po večji energetski neodvisnosti EU je upravljanje in zmanjševanje političnega tveganja pri energetski oskrbi. Države EU so odvisne od uvoza plina, ki ga trenutno največ uvozimo iz Rusije.

"Čeprav je prodaja plina v ruskem gospodarskem interesu, lahko močna vloga politike, ki je v Rusiji zagotovo prisotna, spodbudi tudi ekonomsko neracionalne odločitve. Obstaja tveganje, da energetska oskrba postane sredstvo političnih odnosov, odvisniki od plina (prebivalci, gospodarstvo in celotna država) pa talci političnega izsiljevanja," na pasti opozarja Kračun.

Iranski plin povečuje politično tveganje Po Kračunovih besedah v okviru tega razmišljanja uvoz plina iz Irana predstavlja še večje politično tveganje. Iran je bolj zaprta država in je lahko tudi politično bolj nepredvidljiva kot Rusija. Gre pa tudi za politično občutljivo temo med Rusijo in Iranom.

"Moskva je edina večja in pomembnejša država, ki je zagovornik Teherana v mednarodni skupnosti. Obe državi sta proizvajalki ter izvoznici plina in Rusija bi agresivnejši nastop Irana na EU trgih v časih, ko so odnosi napeti, lahko razumela kot poseg v rusko sfero vpliva, s tem pa bi Iran tvegal izgubo edinega močnejšega mednarodnega zaveznika," še razloži direktor ISR.

Ne spreglejte