Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Nedelja,
10. 1. 2016,
9.28

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Zdravko Počivalšek Iran

Nedelja, 10. 1. 2016, 9.28

6 let, 3 mesece

Počivalšek: Doma lahko samo životariš, brez tujih trgov za slovenska podjetja ni rasti in razvoja

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Minister Zdravko Počivalšek je prepričan, da ima v primerjavi z mnogimi drugimi državami Slovenija prednosti, ki bodo prepričale iranske poslovneže

"Naša največja prednost je nevtralnost, saj nas v Iranu doživljajo kot državo, ki nima nekih skritih namenov," nam je v Teheranu povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek neposredno pred odhodom na uradna srečanja na iranskih ministrstvih.

Zaradi sankcij obseg poslovanja padel na petino

Danes in jutri ima na urniku kar sedem ministrstev: za energijo, nafto in plin, informacijske in komunikacijske tehnologije, transport, gospodarstvo, agroživilstvo ter kulturno dediščino in turizem. "V ta obisk smo vložili veliko prizadevanj," je povedal minister in spomnil, da je leta 2011 obseg menjave med Slovenijo in Iranom znašal sto milijonov evrov, leta 2015 pa samo še 22 milijonov evrov.

Prenos znanja in nišna usmerjenost močna slovenska aduta

Sodelovanja z Iranom pa ne vidijo zgolj v blagovni menjavi. "Gorenje razmišlja o nadgradnji svoje proizvodnje v Iranu, podobno kot v Vietnamu," nam je še pojasnil minister. "Tisti, ki so veliki in dobri, lahko sistemsko ogledujejo Iran, za vse pa je priložnost v prenosu znanja, kjer mislim, da imamo tudi zaradi nišne organizacije največ prednosti."

Iran Slovenijo vidi kot državo brez skritih namenov. "To se je videlo tudi pri pripravi tega obiska, kar potrjuje moj občutek."

Doma lahko samo životariš

Trenutno močno okleščeno gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Iranom je zelo asimetrično. "Slovenski izvoz predstavlja 97 odstotkov od 22 milijonov evrov vrednega lanskega gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Iranom," je povedal minister, ki opozarja, da sankcije niso in ne morejo biti edini razlog za takšno drastično zmanjšanje.

"Mislim, da se tudi mi nismo utrdili. Leta 2008 so se naša podjetja ob začetku takratne krize pri nas preoblikovala in gospodarstvo se je preusmerilo na tuje trge. To se vidi tudi po odzivu podjetij na ta obisk in nad tem smo pozitivno presenečeni. Tudi to dokazuje, da se vedno več slovenskih podjetij zaveda, da brez internacionalizacije, tujih trgov in prodaje zunaj ni mogoče rasti ter se razvijati. Doma lahko samo životariš."

Fantastično znanje, ki ga drugi nimajo

Kje so pa ministrova največja pričakovanja glede novih oblik poslovnega in gospodarskega sodelovanja z Iranom, kaj bo najprej, česa bo največ?

"Težko je to reči, a največ pričakujem predvsem na področju izpopolnjenih končnih izdelkov, ki jih imajo Gorenje in še nekateri proizvajalci. Želim si nadgradnje tudi v investicijskem smislu. Pričakujem pa tudi hiter razvoj na področju trgovanja z energijo, kjer ima Gen1 izjemna mednarodna znanja in izkušnje, ki bi Irancem lahko prišla zelo prav pri prodaji njihovih energetskih presežkov v tretje države. To so veliki zneski, v Krškem s tem ustvarijo poldrugo milijardo letnega prometa, od tega kar 80 odstotkov na tujih trgih. Tam imamo nakopičeno fantastično znanje, ki ga drugi nimajo."

Slovenski veleposlanik se letos vrača v Iran

Počivalšek nam je povedal, da bo Slovenija še letos ponovno odprla slovensko veleposlaništvo v iranski prestolnici Teheran. Ne more povedati, v katerem mesecu, ampak pravi, da zagotovo enkrat letos.

"Iran je po načinu dela, organizaciji dela in še marsičem zelo drugačna država od drugih delov sveta in na nas je, da letos realiziramo že sprejeto odločitev vlade in čim prej odpremo ambasado."

Ne spreglejte