Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 11. 2016,
13.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,73

8

Natisni članek

Goran Klemenčič Franc Križanič Bahtijar Bajrović Žiga Čebulj Borut Pahor Sportina

Ponedeljek, 28. 11. 2016, 13.27

6 let, 7 mesecev

Pahorjev ekonomski svetovalec na čelu Sportine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,73

8

Sportina, ki se je v zadnjih letih spopadala z velikimi finančnimi in poslovnimi težavami, ima novo vodstvo. 

Žiga Čebulj je leta 2008 postal svetovalec za gospodarstvo v kabinetu predsednika vlade Boruta Pahorja. | Foto: Matej Leskovšek Žiga Čebulj je leta 2008 postal svetovalec za gospodarstvo v kabinetu predsednika vlade Boruta Pahorja. Foto: Matej Leskovšek

Na čelu trgovskega podjetja za prodajo oblačil, ki je v lasti Bahtijarja Bajrovića, bodo po novem trije ljudje: Žiga Čebulj, Simon Jereb in dosedanji finančni direktor Sašo Pušnik

Čebulja nam ni uspelo priklicati. Nedosegljiv je bil tudi drugi novi član vodstva Simon Jereb, ustanovitelj IT podjetja Pegaspace. Njegov prihod ni presenečenje ob velikih načrtih, ki jih ima Sportina na področju informatizacije poslovanja. Med drugim izvaja informatizacijo ključnih procesov, uvaja intranet in elektronsko izmenjavo podatkov z dobavitelji.

Pahor pomilostil lastnika Sportine

Med novimi člani vodstva Sportine je širši javnost daleč najbolj znan Čebulj, ki je bil v zadnjih letih višji svetovalec v družbi Pristop, septembra pa je postal šef marketinga in prodaje v Sportini. V letih pred tem je imel več funkcij v vladi. Med letoma 2010 in 2012 je bil svetovalec na ministrstvu za finance. Tja ga je iz Evropskega parlamenta, kjer je delal krajši čas, pripeljal Franc Križanič

Še prej, leta 2008, je Čebulj po volilni zmagi Socialnih demokratov (SD) postal svetovalec za gospodarstvo v kabinetu predsednika vlade Boruta Pahorja.

Isti Pahor je pred dobrim letom dni kot predsednik republike podpisal ukaz o pomilostitvi novega Čebuljevega delodajalca Bajrovića, ki se je leta 2013 s specializiranim državnim tožilstvom dogovoril o priznanju krivde za ponarejanje listin v zadevi Bavčar-Šrot. 

Med novimi člani vodstva Sportine je širši javnost najbolj znan Žiga Čebulj.  | Foto: Daniel Novakovič/STA Med novimi člani vodstva Sportine je širši javnost najbolj znan Žiga Čebulj. Foto: Daniel Novakovič/STA

Klemenčič je bil proti

Kot je znano, je Bajroviću okrožno sodišče v Ljubljani prisodilo pogojno zaporno kazen osmih mesecev z dvema letoma poizkusne dobe, Sportini pa naložilo plačilo 50.000 evrov kazni. Po ukazu predsednika republike se je Bajrovićeva pogojna obsodba izbrisala iz kazenske evidence, in to približno sedem mesecev pred rokom. 

Pahorjeva odločitev je bila takrat veliko presenečenje, saj aktualni predsednik republike velja za zelo nenaklonjenega pomilostitvam. Samo v prvem letu svojega mandata je zavrnil vseh 114 prošenj, prvi ukaz o pomilostitvi pa je izdal šele leta 2014. 

Možnost pomilostitve je zavrnil v več odmevnejših primerih. Med drugim tudi pri očetu in skrbniku štirih otrok, ki je bil zaradi sodelovanja v ropu obsojen na štiri leta zapora, in v primeru brežiške zdravnice Nade Cesarec, ki je bila zaradi kaznivega dejanja opustitve zdravstvene pomoči pravnomočno obsojena na šest mesecev zapora.

V Pahorjevem kabinetu so takrat pojasnili, da so se za pomilostitev odločili na podlagi ugodnih mnenj preostalih pristojnih institucij, pri čemer so takrat zamolčali, da je aktualni minister za pravosodje Goran Klemenčič Bajrovićevi pomilostitvi nasprotoval. 

Sportina je lani ustvarila dobrih 45 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je približno šest milijonov več kot v letu 2014.  | Foto: STA , Sportina je lani ustvarila dobrih 45 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je približno šest milijonov več kot v letu 2014. Foto: STA ,

Poslovanje Sportine se izboljšuje

Poslovanje Sportine se v zadnjem času izboljšuje. Družba je lani ustvarila dobrih 45 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je približno šest milijonov več kot v letu 2014. Lani je odprla štiri nove trgovine. Skupaj jih ima v Sloveniji 35. Sportina, ki je šla leta 2014 v postopek preventivnega prestrukturiranja, je lani zabeležila pozitivni denarni tok (skoraj dva milijona evrov). 

Nekoliko lažje je zadihala tudi s sporazumom o finančnem prestrukturiranju, ki je podaljšal njihovo ročnost (večina se je iz kratkoročnih spremenila v dolgoročna), del teh pa uspela poplačati.

Ena od bank upnic, Gorenjska banka, terjatve do Sportine (v višini dobrih treh milijonov evrov), zavarovane z zastavo celotnega poslovnega deleža, ene od blagovnih znamk in opremo trgovine v Ljubljani, že več mesecev prodaja.

Ne spreglejte