Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
21. 11. 2014,
7.58

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 21. 11. 2014, 7.58

6 let, 7 mesecev

Obeta se menedžerski prevzem Mlinotesta

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Uprava Mlinotesta na čelu z direktorjem Davidom Nabergojem bo skupaj z nekaterimi sedanjimi in nekdanjimi zaposlenimi sodelovala v boju za prevzem druge največje pekarske družbe v državi.

Pred dnevi so tako vodilni menedžerji Mlinotesta z 1,3 milijona evrov dokapitalizirali v začetku leta ustanovljeno družbo Mlino. Prek nje nameravajo zdaj odkupiti 77,3-odstotni delež, ki je trenutno v lasti Vipe Holding, v Dnevniku pišeta Tina Kodre in Matjaž Polanič. Po napovedih likvidacijskega upravitelja Mirana Gomboča naj bi Vipa Holding še letos objavila razpis za prodajo nekaj manj kot tridesetodstotnega paketa delnic Mlinotesta. Po neuradnih informacijah pa naj bi se prodaji pridružiti tudi Gorenjska banka, ki ima na 48-odstotnem paketu delnic Mlinotesta vpisano zastavno pravico.

Dražba zgolj še formalnost A kot kaže, bo dražba zgolj še formalnost. Možnosti, da bi kdo od konkurentov resneje posegel v boj za nakup Mlinotesta, praktično ni. Edini, ki ima pregled nad trenutnim stanjem v Mlinotestu, je namreč njegova uprava, ki pa po neuradnih informacijah potencialnim kupcem do zdaj ni želela omogočiti niti skrbnega pregleda.

"Mogoče ne bomo edini, ki si bomo prizadevali kupiti Mlinotest, smo pa organizirani in bomo lahko po vseh pravilih poskušali uresničiti svoje cilje. Nadejamo se, da bomo lahko tako tudi mi postali ena od redkih svetlih izjem v Sloveniji, ki dokazuje, da je lastništvo zaposlenih uspešno tako za poslovanje družbe kot tudi za dobrobit delavcev ter širše skupnosti," pravi direktor družbe Mlino in ene od hčerinskih družb Mlinotesta Franko Perič.

Bo občina pomagala pri menedžerskem prevzemu? Kako namerava družba Mlino financirati nakup večinskega deleža Mlinotesta, za zdaj ni znano. Družbeniki so v njen kapital, kot rečeno, skupno vplačali za 1,3 milijona evrov. Še slab milijon evrov bi jim lahko zagotovila tudi občina Ajdovščina. Že bivši župan Marjan Poljšak je v proračunu občine za letošnje leto rezerviral 930 tisoč evrov za povečanje kapitalskih deležev v družbah.

"Ta sredstva so bila namenjena nakupu določenega deleža v Mlinotestu in ne zadoščajo za nakup celotne družbe," je dejal novi ajdovski župan Tadej Beočanin. Občina bi v tem primeru vstopila v lastništvo menedžerskega podjetja Mlino. "To se bo zgodilo samo v primeru, če bo to neizogibno potrebno, da se Mlinotest ohrani v domačih rokah," pravi Beočanin, ki se boji, da bi bil Mlinotest tarča sovražnega prevzema katere od domačih ali tujih konkurenčnih družb, še piše Dnevnik.

Ne spreglejte