Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Torek,
4. 10. 2016,
12.25

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

Natisni članek

Miro Senica Predrag Šinik Posestvo Mala Seva

Torek, 4. 10. 2016, 12.25

7 let, 2 meseca

Nekdaj lastnik razvpite kmetije Mala Seva danes v osebnem stečaju

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03
Mala Seva | Foto Google

Foto: Google

Podjetnik Predrag Šinik iz Celja, bolj znan kot nekdanji lastnik luksuzne turistične kmetije Mala Seva v idilični vasici nad Izolo, je končal v osebnem stečaju.

Po naših informacijah je Predraga Šinika, ki je imel v zadnjih letih v rokah vrsto podjetij in prek njih obračal na milijone evrov premoženja, v finančne težave spravil nasedli projekt postavitve nove luksuzne stanovanjske stavbe na Zoisovi cesti 4 v Ljubljani, ob francoskem veleposlaništvu.

Podjetje Palatium, ki je bilo v lasti Šinika in je več let neuspešno pridobivalo dovoljenja za gradnjo objekta v središču Ljubljane, je namreč pred mesecem dni končalo v stečaju. Za poplačilo velikega dela njegovih finančnih obveznosti je z osebnim poroštvom jamčil tudi Šinik.

Milijonski dolgovi do državne DUTB

Glavni upnik Palatiuma je DUTB (pred tem Factor banka), ki ji Šinikovo podjetje dolguje okoli tri milijone evrov. Zahtevo za njegov stečaj je sicer dala že konec lanskega leta, vendar je Šinik zavlačeval začetek postopka s pozneje spodletelo poenostavljeno prisilno poravnavo.

V istem času, ko je Factor banka zahtevala stečaj Palatiuma, je na sodišče vložila tudi zahtevo za Šinikov osebni stečaj. Tudi v tem primeru je celjski podjetnik za skoraj leto dni zamaknil začetek postopka. Med drugim je ugovarjal predlogu upnika, svoj prav dokazoval s poročilom o premoženjskem stanju, potrebno pa je bilo tudi izvedensko mnenje. Vendar zaman.

Zoisova cesta v Ljubljani

Prepisoval podjetja

Pred upraviteljem Matjažem Nanutom, ki vodi Šinikov osebni stečaj, je zahtevno delo, saj bo moral pregledati vse posle v zadnjih nekaj letih in ugotoviti, ali so bili njegovi upniki kakorkoli oškodovani.

Šinik je bil namreč v preteklosti lastnik številnih podjetij, ki jih je formalno prodal, vendar še naprej ostal njihov direktor. Med drugim gre za podjetja Ekomineral, Exomin, Šinik, Register 5000, EP Turizem in še nekaj drugih, pri čemer imajo omenjeni skupaj za več kot milijon evrov premoženja.

O tem, da bi lahko šlo za sum oškodovanja upnikov, priča dogajanje pred stečajem Palatiuma. Šinik je bil namreč do julija letos njegov posredni lastnik. Ko je postalo jasno, da poenostavljena prisilna poravnava ne bo uspela in da bo šel Palatium v stečaj, ga je Šinik prodal neki fizični osebi.

Predrag Šinik in Miro Senica

Šinika se je v javnosti velikokrat povezovalo z vplivnim ljubljanskim odvetnikom Mirom Senico. Skupaj sta namreč sodelovala pri več projektih, med drugim pri gradnji posestva Mala Seva.

V stečajni masi Palatiuma bo Senica iskal 17 tisoč evrov, kolikor ima po javno dostopnih podatkih terjatev do tega podjetja. Ob tem ima odvetniška pisarna Miro Senica in odvetniki še okoli 172 tisoč evrov visok zahtevek do Šinikovega podjetja Ekoplan A, ki je po neuspešni prisilni poravnavi končalo v stečaju.

Za komentar smo se obrnili na Šinika, vendar ni bil dosegljiv.

Ne spreglejte