Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Torek,
30. 8. 2016,
10.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Kovinoplastika Lož Plastoform

Torek, 30. 8. 2016, 10.19

6 let, 6 mesecev

Nasprotniki prodaje Kovinoplastike Lož zbrali dovolj glasov, a jih niso upoštevali

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Zgodbe o prodaji Kovinoplastike Lož, kot kaže, še ni konec. Čeprav so delničarji družbe pooblaščenke na včerajšnji skupščini skoraj soglasno potrdili prodajo finskemu skladu KJK, se bo zadeva očitno razpletla na sodišču.

Nasprotniki prodaje družbe Fincem, ki so hkrati zagovarjali njeno prodajo Plastoformu Franca Gregorčiča, so zbrali dovolj glasov delničarjev pooblaščenke, da bi preprečili že dogovorjen posel, razkriva zapisnik skupščine.

Kot smo včeraj prvi napovedali, sta Gregorčič in njegova ekipa v dneh pred skupščino z višjo ponudbo prepričala skoraj 30 odstotkov delničarjev pooblaščenke. To bi bilo dovolj za zrušitev posla. Po zakonu so namreč za potrditev prodaje pomembnega dela premoženja družbe potrebni glasovi najmanj 75 odstotkov prisotnih delničarjev.

Posel bi padel

Toda na sami skupščini se je zapletlo. Delnice pooblaščenke, ki so jih zbrali nasprotniki prodaje Fincem, so naknadno izločili in niso smele glasovati. Po uradnih podatkih so bila razmerja na skupščini naslednja:

  • Prisotnih je bilo 19 delničarjev, ki so lastniki ali pa so imeli pooblastila za nekaj več kot 291 tisoč delnic pooblaščenke.
  • Okoli sto tisoč delnic je bilo v rokah nasprotnikov prodaje.
  • Za potrditev posla je glasovalo 178 tisoč delnic.
  • Če bi lahko glasovali tudi nasprotniki prodaje, bi posel padel.

"Njegov pooblaščenec je imel pooblastila, da delničarje zastopa pri glasovanju o sprejemu letnega poročila, razrešnici in delitvi dobička pooblaščenke, za odločanje o prodaji delnic pooblaščenke pa ne," je medijem po skupščini povedal prvi mož pooblaščenke in eden od najvplivnejših ljudi v Kovinoplastiki Anton Nahtigal. Glede na zapisnik se je zapletlo že na začetku skupščine, saj nasprotnikom prodaje niso priznali kar okoli 14 odstotkov glasov.

Zaradi vsega tega so delničarji, ki so zastopali interese Plastoforma in Gregorčiča, že napovedali izpodbojne tožbe. Posel s Finci bodo poskušali izpodbiti na sodišču.

Uradno: Finci bi plačali skoraj 20 milijonov evrov

Na skupščini so razkrili tudi vsebino kupoprodajnih pogodb za Kovinoplastiko (pogodbo objavljamo v dveh delih, ogledate si jo lahko tukaj in tukaj) in njeno invalidsko podjetje TCR Inpro, ki so ju konec julija podpisali predstavniki pooblaščenke in finskega sklada KJK:

  • Gre za prodajo 1.755.507 delnic Kovinoplastike, kar predstavlja 62,13-odstotni delež (30 odstotkov je lastnih delnic), in prodajo stoodstotnega deleža TCR Inpro.
  • Kupnina za Kovinoplastiko znaša 18,9 milijona evrov, kupnina za TCR Inpro pa milijon evrov.
Ne spreglejte