Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
25. 9. 2014,
8.12

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 25. 9. 2014, 8.12

7 let, 2 meseca

Nadzornik NKBM odstopil zaradi zahteve KPK po poročanju o premoženju v tujini

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Neverjetno je, da predpisi zahtevajo tako široko uveljavitev prijavljanja premoženja, istočasno pa je Slovenija ena redkih držav, ki še ni sprejela zakona o lustraciji, opozarja Keith Miles.

Član nadzornega sveta NKBM Keith Miles je v torek podal odstopno izjavo. "Moj odstop ima opraviti izključno in samo s pretirano gospodovalnim interesom države," pojasnjuje v časniku Finance. KPK je namreč Milesa zaprosila, naj ji posreduje podatke o stanju premoženja v Angliji, "ki nima nič opraviti s Slovenijo, niti ni posledica poslov v Sloveniji".

Ne verjame, da je zahteva KPK združljiva z njegovo pravico do zasebnosti "Nimam težav s prijavljanjem svojega premoženjskega stanja v Sloveniji oziroma tistega, ki je povezano s Slovenijo. Tako sem NKBM prijavil, da sem skrbnik neke angleške dobrodelne ustanove, ki ima bančni račun v Sloveniji. Prav tako nisem slovenski rezident. Zaprosilo za tako obsežno prijavo pa je delovalo, kot da sem nenadoma postal državni uslužbenec," poudarja Miles.

Kot pravi, je imel mesec dni časa za prijavo svojega premoženja, kar ni ustrezalo pogojem, pod katerimi je vstopil v nadzorni svet NKBM, poleg tega pa ne verjame, da je ta zahteva združljiva z njegovo pravico posameznika do zasebnosti, niti ne verjamem v to, da mora država zbirati informacije, ki niso relevantne.

Miles: Gre za pretiravanje "Zato sem se odločil, da odstopim iz načelnih razlogov. Človek se sprašuje, kje se bo to končalo. Zakaj ne bi svojega premoženja prijavili kar vsi uslužbenci kake banke v državni lasti, vsi v upravnih enotah ali celo vsi poštarji? Morda se bo končalo tako kot v starem sistemu, kjer je država želela vedeti vse o vsem," je opozoril.

Poudarja, da razume, da morajo visoki vladni uradniki in ministri izkazati svoje premoženje, a enako zahtevati od navadnega člana nadzornega sveta je po njegovem mnenju pretiravanje.

"Najboljši način premagovanja korupcije je sprememba kulture" "Sicer vem, da vsa ta birokracija poteka v korist boja proti korupciji, vendar bo nepremišljeno zbiranje vse več informacij birokracijo samo še povečalo. Najboljši način premagovanja korupcije so sprememba kulture, večja preglednost, boljše upravljanje podjetij, spodbujanje 'žvižgačev', policija, ki lovi storilce kaznivih dejanj, ter učinkovita in zaupanja vredna sodišča," je sklenil.

Ne spreglejte