Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Sreda,
22. 6. 2016,
19.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Branko Šušterič Moja delnica delnice ATVP

Sreda, 22. 6. 2016, 19.14

6 let, 6 mesecev

Moja delnica: prvi mož Šušterič tik pred izbruhom afere prepisal milijonsko premoženje

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Po zlomu Dadasa, ko je z Ljubljanske borze izpuhtelo več deset milijonov evrov, slovenski kapitalski trg pretresa nova afera, ki bi lahko zamajala zaupanje več sto tisoč vlagateljev.

Borznoposredniška družba Moja delnica, najmanjša na slovenskem trgu, je v začetku tega tedna poskrbela za pravcato malo paniko med vlagatelji.

V Agenciji za trg vrednostnih papirjev (ATVP) so zaradi množice klicev zaskrbljenih strank potrdili, da so zaradi domnevnih kršitev vzeli pod drobnogled njeno poslovanje in da ne izključujejo odvzema licence. V javnosti že krožijo neuradne, toda podrobne informacije o tem, kaj je šlo narobe in kolikšne izgube lahko pričakujejo njihove stranke.

Uporabili naj bi denar vlagateljev

Moja delnica, ki jo lastniško obvladuje družina Šušterič, naj bi sredstva vlagateljev brez njihove vednosti in mimo pravil pred časom uporabila za lastne posla. Po naših informacijah naj bi šlo za sredstva strank, ki jih je Moja delnica hranila prek londonske borzne hiše AKJ, torej so se nahajala v tujini. V Moji delnici naj bi jih izkoristili kot zavarovanje in vzvod pri pridobitvi dodatnega denarja.

Zaradi krize naj bi se jim načrti podrli, denarja, s katerim bi lahko pokrili izgube, pa niso našli. O tem je sicer prvi poročal časnik Finance.

Izgube bodo morali pokriti tekmeci

Po nekaterih informacijah naj bi izguba, nastala pri poslih, ki jih preiskuje ATVP, znašala med tremi in petimi milijoni evrov. Če bi Moja delnica končala v stečaju, bi se sicer sprožila jamstvena shema za terjatve vlagateljev. Vsak od njih lahko računa, da bo dobil povrnjenih najmanj 22 tisoč evrov. To breme si bodo po zakonu razdelile vse borzne članice.  

Šušterič zanika nepravilnosti

Čeprav dolgoletni prvi mož Moje delnice Branko Šušterič, ki je marca letos zamenjal dotedanje vodstvo in postal vršilec dolžnosti direktorja, v redkih izjavah za medije zagotavlja, da informacije ne držijo, njegova pretekla ravnanja kažejo ravno nasprotno.

Po naših podatkih so Šušterič in zdaj že nekdanje vodstvo Moje delnice le nekaj tednov pred izbruhom afere v javnosti svoje večmilijonsko premoženje pričeli prepisovati na najbližje ter ga s tem skušali rešiti pred upniki in morebitnimi odškodninskimi tožbami.

Hiše, stanovanja, delnice …

  • Tako je Branko Šušterič sredi februarja letos polovični lastniški delež vrstne hiše v Podutiku, po podatkih Gursa vredne več kot 200 tisoč evrov, z darilno pogodbo prenesel na Miho Šušteriča. Nekaj tednov pozneje ga je posnemala soproga Polona Šušterič, dolgoletna članica nadzornega sveta Moje delnice, ki je bila lastnica druge polovice hiše.
  • V vmesnem času se je enako zgodilo s skupino Nika, pod katere okrilje sodi Moja delnica. Krovno družbo Nika DUS je obvladoval Branko Šušterič, dokler se ni marca letos odločil, da večinski paket delnic prenese na štiri najožje družinske člane. Znebil se je tudi drugega premoženja, med drugim manjšega paketa delnic borznoposredniške hiše Perspektive.
  • Za premoženje je poskrbel tudi nekdanji član uprave Moje delnice Borut Pintar. Sredi aprila, manj kot mesec dni po razrešitvi, je stanovanje blizu središča Ljubljane z darilno pogodbo prepisal na Tatjano Pintar. Na nepremičnino je obenem vknjižil dosmrtni užitek in si s tem zagotovil bivanje v stanovanju.
  • Iz lastništva Moje delnice so izstopili tudi drugi razrešeni član uprave Robert Rudolf in člani njegove družine. Konec marca so večji paket delnic prodali podjetju RR & Co, ta pa nekaj dni zatem naprej članom družine Šušterič.

Na ATVP, ki jo vodi Miloš Čas, konkretnih informacijah v zvezi s postopkom nadzora, ki poteka v Moji delnici, niso razkrili. Po do zdaj znanih informacijah pa so ji izdali odredbo. Če jo bo Moja delnica kršila, ji grozijo sankcije, najstrožja je odvzem dovoljenja za opravljanje investicijskih poslov. | Foto: Na ATVP, ki jo vodi Miloš Čas, konkretnih informacijah v zvezi s postopkom nadzora, ki poteka v Moji delnici, niso razkrili. Po do zdaj znanih informacijah pa so ji izdali odredbo. Če jo bo Moja delnica kršila, ji grozijo sankcije, najstrožja je odvzem dovoljenja za opravljanje investicijskih poslov.

Zakaj nihče ni nič opazil?

Z vprašanji o ukrepih ATVP in domnevnih nepravilnostih pri ravnanju s sredstvi vlagateljev smo se že v torek obrnili na Branka Šušteriča, a odgovorov nismo prejeli. Tako ni znano, kolikšna škoda bo doletela stranke in ali so premoženje prepisovali v strahu pred tožbami. 

Redkobesedni so tudi v družbi Ernst & Young, dolgoletnem hišnem revizorju Moje delnice, kjer so pregledovali njene bilance in bi po besedah sogovornikov morali že pred časom odkriti domnevno sporno prakso. Na naša vprašanja v več dneh niso odgovorili.

Tudi zaradi tega je regulator kapitalskega trga šele pred kratkim odkril dogajanje v Moji delnici. V teh dneh naj bi poslovanje na zahtevo ATVP začela pregledovati tudi revizorska družba KPMG.

Trgovalne račune prepustili Iliriki

Na ATVP, ki jo vodi Miloš Čas, konkretnih informacijah v zvezi s postopkom nadzora, ki poteka v Moji delnici, niso razkrili. Po do zdaj znanih informacijah pa so ji izdali odredbo. Če jo bo Moja delnica kršila, ji grozijo sankcije, najstrožja je odvzem dovoljenja za opravljanje investicijskih poslov.

Vendarle so v Moji delnici že začeli z ugašanjem dejavnosti. Po naših informacijah naj bi pri tekmecih že v začetku leta začeli preverjati interes za prevzem trgovalnih računov. Dogovorili so se z Iliriko Igorja Štembergerja, ki je v začetku tega meseca tudi prevzel okoli 2.100 trgovalnih računov z domačimi delnicami. Problematični računi s tujimi delnicami očitno niso zanimali nikogar. Šušterič je za Finance povedal, da bodo rešitev zanje skupaj z ATVP našli v 14 dneh. Glede na pojasnila ATVP ni izključen stečaj.

So sredstva vlagateljev varna?

Kljub temu na ATVP poskušajo pomiriti vlagatelje.

"ATVP s svojim delovanjem skrbi za stabilnost trga finančnih instrumentov in ščiti interese vlagateljev. To zagotavlja z izvajanjem stalnega nadzora, ki vključuje spremljanje, zbiranje in preverjanje poročil ter obvestil subjektov nadzora in drugih oseb, ki so ji dolžne poročati oziroma jo obveščati o posameznih dejstvih ter okoliščinah, in z opravljanjem pregledov poslovanja subjektov," so nam posredovali splošna pojasnila.

V okviru nadzora preverijo vsa relevantna dejstva in okoliščine, ki so v njihovi pristojnosti. Ko ugotovijo kršitve, izrečejo nadzorni ukrep, v primeru suma storitve kaznivega dejanja pa zoper osumljence podajo kazensko ovadbo na pristojno okrožno državno tožilstvo. Poleg navedenega na ATVP tudi informirajo in izobražujejo vlagatelje o nevarnostih in tveganjih, povezanih z naložbami v finančne instrumente.

Na čelu Dadasa je bil Davorin Sadar, ki ga je državno tožilstvo obtožilo zlorabe položaja in pravic ter goljufij pri trgovanju z vrednostnimi papirji. | Foto: Na čelu Dadasa je bil Davorin Sadar, ki ga je državno tožilstvo obtožilo zlorabe položaja in pravic ter goljufij pri trgovanju z vrednostnimi papirji.

V Dadasu izginilo na milijarde tolarjev premoženja

Največja zgodba o polomu finančnih vlagateljev v zgodovini samostojne Slovenije predstavlja propad poslovnega sistema Dadas. Ob stečaju družbe je bilo oškodovanih približno 3.500 vlagateljev, priznanih pa je bilo za kar 11 milijard tolarjev (46 milijonov evrov) terjatev.

Na čelu Dadasa je bil Davorin Sadar, ki ga je državno tožilstvo obtožilo zlorabe položaja in pravic ter goljufij pri trgovanju z vrednostnimi papirji. Sredi sojenja leta 2000 je pobegnil v tujino, leta 2005 pa so ga ZDA izročile Sloveniji. Leta 2003 so ga obsodili na tri leta zapora, potem pa leta 2008 zaradi goljufije pri sklepanju opcijskih pogodb še na leto dni pogojne kazni. Leta 2013 je Sadar storil samomor.

Ne spreglejte