Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 8. 2016,
11.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Natisni članek

hiša nepremičnine Osebne finance dražba Mirza Begić

Četrtek, 11. 8. 2016, 11.35

6 let, 6 mesecev

Košarkar Mirza Begić za 450 tisočakov kupil Zidarjevo hišo v Trnovem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

mirza begić, hiša

Stečajni upravitelj družbe SCT je na dražbi za propadajočo hišo sredi Trnovega iztržil 450 tisoč evrov. Izklicna cena je bila 192 tisoč evrov, največ pa je ponudil košarkar Mirza Begić.

"Nepremičnino sem kupil, ker je na najboljši lokaciji v Ljubljani," nam je po dražbi po telefonu povedal Mirza Begić. Dražbe se je namreč udeležil njegov pooblaščenec, ki nam je zaupal, da je imel za zviševanje cene še nekaj rezerve. Ko je cena presegla 350 tisoč evrov se je za nakup potegoval le še on in moški srednjih let.

Begić se še ni odločil v kakšen namen bo nepremičnino uporabil.

Varščino v višini 19.200 evrov je vplačalo 18 dražiteljev, med katerimi so bile večinoma pravne osebe. Na dražbi je bilo prisotnih okoli 30 oseb. | Foto: Matej Leskovšek Varščino v višini 19.200 evrov je vplačalo 18 dražiteljev, med katerimi so bile večinoma pravne osebe. Na dražbi je bilo prisotnih okoli 30 oseb. Foto: Matej Leskovšek

Kot pravi Begić, gre za dolgoročno naložbo, zato si bo vzel čas za razmislek. Pojasnil je, da bo na Mestno občino Ljubljana podal vlogo za odkup dela okoliških zemljišč. Nepremičnina namreč nima niti enega kvadratnega metra zemljišča, saj je njeno dvorišče v lasti MOL.

Po naših informacijah je Begić v Ljubljani kupil že več nepremičnin, a nam na vprašanje o tem ni želel odgovarjati.

Mirza Begić je košarkarsko kariero začel v rodni BiH v Tuzli. Pred začetkom sezone 2002/03 je prestopil v Union Olimpijo, kjer je igral za mladince in kmalu prejel tudi slovensko državljanstvo. Košarkarski kruh si je služil tudi v Italiji, po vrnitvi v Slovenijo pa je bil igralec Slovana.

Olimpija ga je v svoje vrste ponovno zvabila po koncu sezone 2006/07, leta 2009 pa je prestopil k Žalgirisu iz Kaunasa. Po slabih dveh sezonah je januarja 2011 prestopil k madridskemu Realu, s katerim je podpisal dveinpolletno pogodbo. Sledila je selitev v Olympiacos, vmesna postaja pri Olimpiji pred selitvijo nazaj v Španijo najprej k Laboral in Bilbao Basket. Trenutno je igralec Cedevite iz Zagreba.

Hiša v Trnovem, ki jo je kupil Begić, je bila pred drugo svetovno vojno del sklopa obrtniških delavnic Mizarstva Naglas, ki ga je vodil Viktor Naglas. Mizarstvo je bilo znano po prvovrstnih izdelkih stavbnega pohištva. Pogost gost pri Naglasovih je bil tudi arhitekt Jože Plečnik. Mizarski kompleks so povojne oblasti konec 50. in v začetku 60. let prejšnjega stoletja postopno skoraj v celoti nacionalizirale, takrat pa so objekti začeli propadati.


Stečajni upravitelj SCT Leon Benigar Tošič je bil nad izkupičkom dražbe več kot presenečen, saj je pričakoval bistveno nižjo ceno od izklicnih 192 tisoč evrov. Zaradi tega je tudi organiziral javno dražbo z zniževanjem izklicne cene.

Po njegovem mnenju je imela takšna pričakovanja tudi večina dražiteljev. Eden izmed njih je bil očitno tudi sin lastnika ljubljanske gostilne AS Sebastjan Raspopović, ki ni bil razpoložen za draženje navzgor. Na koncu je bila nepremičnina prodana za 135 odstotkov dražje oziroma za 1.100 evrov za kvadratni meter.

Prodal bi tudi za 110 tisočakov

"Hiša je v povsem razsutem stanju in je primerna zgolj za rušenje. Parcela ima le 400 kvadratnih metrov in je premajhna za kakšno večjo gradnjo. Očitno je lokacija odigrala ključno vlogo. Kljub dobri lokaciji pa se mi zdi cena kvadratnega metra vseeno izjemno visoka," je vidno nasmejan razlagal Benigar Tošič.

Stečajni upravitelj Leon Benigar Tošič (v sredini) je bil prijetno presenečen nad izkupičkom dražbe. Z njim bodo poplačani SCT-jevi delavci. | Foto: Matej Leskovšek Stečajni upravitelj Leon Benigar Tošič (v sredini) je bil prijetno presenečen nad izkupičkom dražbe. Z njim bodo poplačani SCT-jevi delavci. Foto: Matej Leskovšek

Na vprašanje, za koliko je bil pripravljen spustiti izhodiščno ceno, je stečajnik odvrnil: "Za toliko, da bi nepremičnino prodal, saj imamo zaradi razpadajoče hiše ves čas težave z inšpekcijo. Pripravljen sem bil prodati tudi za 110 tisoč evrov," je dejal in dodal, da je samo strošek rušenja ocenjen na več kot 30 tisoč evrov.

Benigar Tošič je še dejal, da bo izkupiček od prodaje v celoti namenjen plačam SCT-jevih delavcev.

Kako je potekala dražba:

Ne spreglejte