Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 9. 2015,
16.58

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

slaba banka

Sreda, 30. 9. 2015, 16.58

7 let, 2 meseca

Miro Cerar in Torbjörn Månsson sta se sprla zaradi visokih plač

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Finančni minister Dušan Mramor je sprejel neizvršne direktorje slabe banke. Na sestanku je prek videokonference po naših informacijah sodeloval tudi predsednik vlade Miro Cerar, ki se mudi v ZDA.

Po naših podatkih je na sestanku prišlo do spora, sestanek ni bil uspešen. Premier Miro Cerar in neizvršni direktor DUTB Imre Balogh sta zahtevala, da se prejemke vodilnih na slabi banki omeji in da vodilni vrnejo bonuse, ki so si jih izplačali tik pred sprejetjem nove politike prejemkov marca letos. Finančni minister Dušan Mramor in neizvršni direktor slabe banke Marko Simoneti pa sta se po naših informacijah postavila na stran glavnega izvršnega direktorja Torbjörna Månssona in na vrnitev bonusov ne pristajata. Za komentar smo se obrnili na finančno ministrstvo in kabinet predsednika vlade, odgovore še čakamo.

Mramor za uskladitev plač z veljavno politiko prejemkov Minister Mramor sicer pričakuje, da bo upravni odbor slabe banke do roka, ki ga je naložilo računsko sodišče, izvedel vse aktivnosti, da bodo vse določbe pogodb usklajene z veljavno politiko prejemkov v DUTB, so po sestanku zapisali na finančnem ministrstvu.

Člani upravnega odgovora so ministra obvestili, da so prejemki neizvršnih direktorjev v celoti usklajeni z veljavno politiko prejemkov. Z izvršnimi direktorji pa je upravni odbor sklenil začasne anekse, ki zagotavljajo sprotna osnovna izplačila v okviru višine prejemkov določenih v politiki, odprta pa so še vprašanja, vezana na variabilni del nagrajevanja, odpravnine ter plačilo socialnih prispevkov v primeru davčnega nerezidentstva.

Ministrstvo je te anekse pridobilo od slabe banke v mesecu juniju in jih že dvakrat pozvalo, da je potrebno nagrajevanje v celoti uskladiti s sprejeto politiko prejemkov, so še sporočili z ministrstva.

Kot je znano, so marca Månssonu znižali plačo z 20.500 na 17.000 evrov, a mu hkrati zvišali plačo za nazaj. Kot poroča TV Slovenija, so mu plačo zvišali na 36.900 evrov bruto, razliko pa naj bi mu za eno leto plačali naenkrat.

Cerar napoveduje ostre ukrepe Premier Cerar je sicer že pred dnevi ministru Mramorju naročil natančno preverbo, kaj se je glede plačnega sistema in pogodb dogajalo v DUTB.

"Če se bo izkazalo, da so direktorji zaobšli zakon in si izplačevali previsoke prejemke, ali pa v nasprotju z dobrim upravljanjem izplačevali prevelike honorarje, ali celo storili kaj koruptivnega, bomo zoper to zelo ostro ukrepali," je bil odločen.

DeSUS: Treba jih je zamenjati Iz koalicijske stranke DeSUS so sporočili, da vodstvo slabe banke ne uživa več njihovega zaupanja in podpore in da bi ga bilo treba zamenjati. Kot pravijo v DeSUS, je vodstvo DUTB država v državi.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je dejal, da je treba "poostriti nadzor nad porabo sredstev in spremeniti strategijo upravljanja".

V DZ se v kratkem obetajo seje pristojnih delovnih teles in izredna seja DZ na temo prejemkov vodilnih v slabi banki.

Ne spreglejte