Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Primož Cirman

Četrtek,
23. 6. 2016,
21.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Uroš Rotnik Blaž Košorok HSE Gorazd Skubin

Četrtek, 23. 6. 2016, 21.40

6 let, 6 mesecev

ANALIZA

Menjava na čelu HSE: šaleški lobi ostaja najmočnejši

Primož Cirman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
gorazd skubin | Foto Simon Plestenjak

Foto: Simon Plestenjak

Kaj je v ozadju imenovanja Gorazda Skubina na čelo Holdinga Slovenske elektrarne (HSE)?

Nadzorni svet HSE je za novega direktorja imenoval zdajšnjega tehničnega direktorja HSE Gorazda Skubina.

Imenovanje Skubina na čelo HSE pomeni troje:

Gorazd Skubin velja za kandidata stranke, ki jo vodi Miro Cerar. | Foto: Matej Leskovšek Gorazd Skubin velja za kandidata stranke, ki jo vodi Miro Cerar. Foto: Matej Leskovšek 1. da se je v zgodbo o TEŠ6 vpletel še SMC

Projekt TEŠ 6, ki bo na letni ravni prinašal okrog 50 milijonov evrov izgube, ima politični podpis SD in SDS. Omenjeni stranki imata s svojo "aktivno pasivnostjo" največ zaslug za to, da v Šoštanju danes stoji nov blok termoelektrarne.

SMC do zdaj ni bila "okužena" s tem projektom, saj je bila ustanovljena že po tem, ko so v Šoštanju na novem bloku že izvajali prve preizkuse. V svojem programu se je zavezala k neodvisni reviziji projekta. Poslanci SMC so konec leta 2014 podprli tudi ustanovitev državnozborske komisije, ki preiskuje nepravilnosti pri 1,43 milijarde evrov vrednem projektu.

Toda Skubinovo imenovanje v novo luč postavlja tudi vlogo SMC. Skubin namreč velja za kandidata stranke, ki jo vodi Miro Cerar. Bil je eden od piscev energetskega programa te stranke, lani pa se je s podporo SMC neuspešno potegoval za položaj direktorja družbe Gen Energija, solastnice slovenske polovice Nuklearne elektrarne Krško (NEK). Prvi veliki met mu je uspel februarja, ko mu je s politično podporo uspelo priti v poslovodstvo HSE, kjer je bil zadolžen za tehnične zadeve.

Že ob tem imenovanju je bilo jasno, da gre za pripravo za poznejši naskok na vrh HSE, temu pa je bilo očitno namenjeno tudi nedavno povečanje članov nadzornega sveta s štirimi novimi predstavniki države. Čeprav je Skubin v zadnjih mesecih izgubil nekaj točk v SMC, je še vedno ostal kandidat stranke za "vse" funkcije v energetiki. A dejstvo je, da gre pri njegovem imenovanju za do zdaj najvidnejši politični odtis največje vladne stranke pri kadrovanju v državnih podjetjih.

Mislim, da je najboljši med kandidati, je o Skubinu dejal prvi sindikalist Branko Sevčnikar. | Foto: Klemen Korenjak Mislim, da je najboljši med kandidati, je o Skubinu dejal prvi sindikalist Branko Sevčnikar. Foto: Klemen Korenjak 2. da šaleški lobi ostaja najmočnejši v HSE

Vodilni možje šaleške energetike so imeli večino časa priprave in izvedbe projekta TEŠ 6 ključni vpliv na HSE, lastnika in financerja TEŠ. Da je njihov vpliv segal tudi do Sindikata delavcev dejavnosti energetike (SDE), smo razkrili v današnjem članku.

Ko je novembra 2012 vodenje HSE prevzel Blaž Košorok, je v prvem delu svojega mandata deloval v navezi s krogom Uroša Rotnika. Temu je sledila tudi restavracija Rotnikovih kadrov na čelu TEŠ. Ko se je Košorok zaradi več razlogov konec leta 2014 s tem krogom razšel, je po krajšem obdobju pragmatičnega nenapadanja sledilo zaostrovanje razmer. To je doživelo vrhunec ob imenovanju Armana Koritnika na čelo TEŠ in spomladanski stavki.

Tudi zato so v Šaleški dolini – kot že večkrat – ocenili, da HSE ne sme pasti v roke direktorju, ki z njimi ne bo pripravljen sklepati kompromisov po njihovi meri.

Vse glasnejše so bile informacije, da so novega zaveznika našli v Skubinu. Pred dnevi jih je za Siol.net dejansko potrdil predsednik SDE Branko Sevčnikar. "Je poznavalec razmer. S tega vidika bi lahko bil tudi naš kandidat. Menim, da je primeren za ta položaj. (…) Mislim, da je najboljši med temi kandidati," je o Skubinu dejal Sevčnikar.

Po neuradnih informacijah naj bi Skubin sindikatu obljubil nadaljnje delovanje šoštanjskega bloka 5, ki je ključnega pomena za ohranitev delovnih mest, a potrebuje za skoraj 20 milijonov evrov vlaganj. V zameno naj bi se razmere v TEŠ, kjer so neznanci pred časom želeli celo sabotirati delovanje elektrarne, "umirile". Obenem bi Skubin dobil tudi podporo dela trdega jedra SD.

Če ta scenarij drži, je ključno vprašanje, ali in kako bo Skubin izpeljal finančno in poslovno sanacijo TEŠ in Premogovnika Velenje, ne da bi pri tem stopil na žulje sindikalistom in vplivnežem iz Šaleške doline. Skubin pred imenovanjem o tej temi ni dajal izjav. Katere bodo njegove prve poteze, se bo videlo v prihodnjih mesecih.

Kako bo Gorazd Skubin sobival z Blažem Košorokom? | Foto: Matej Leskovšek Kako bo Gorazd Skubin sobival z Blažem Košorokom? Foto: Matej Leskovšek 3. da utegne biti HSE v prihodnjih mesecih paraliziran

Skubin bo mandat generalnega direktorja nastopil šele novembra. Do takrat bo v poslovodstvu sobival skupaj s Košorokom in članom poslovodstva za finance Stojanom Nikolićem.

Že od aprila, ko je Skubin prišel v poslovodstvo HSE, med njimi – milo rečeno – ni bilo prevelike ljubezni. Tudi zato ostaja odprto vprašanje, kako bodo vsi sobivali po zadnjih dneh, ko so bili mediji preplavljeni z različnimi članki o njihovih domnevnih zakulisnih botrih. Zamere so bile že do zdaj velike. Sploh, ker gre pričakovati, da bo Skubin posamezne vzvode upravljanja že pred uradnim nastopom mandata skušal prevzemati iz rok Košoroka, svojega protikandidata v tekmi za generalnega direktorja, ki je v političnem smislu ostal v praznem prostoru.

Dodatna težava je, ker bodo prihodnji meseci morda že odločilnega pomena za nadaljnjo usodo HSE. Skupina se bo morala v okviru poslovne sanacije lotiti dveh potencialnih socialnih bomb – TEŠ in Premogovnika Velenje. Še pomembnejši bo dogovor o refinanciranju posojil, ki jih bo moral HSE po propadlem poizkusu izdaje obveznic pri komercialnih bankah najeti za poplačilo dragih kratkoročnih posojil, prej najetih za poplačilo dela obveznosti do Evropske investicijske banke.

Ne spreglejte