Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
5. 10. 2016,
18.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

podjetništvo podjetnik konferenca mreženje NetPRO

Sreda, 5. 10. 2016, 18.45

6 let, 6 mesecev

Konferenca NetPRO bo znova omrežila poslovneže

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Okrogla miza na prvi NetPRO konferenci | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Še dobra dva tedna nas ločita od največjega dogodka za mreženje v Sloveniji, ki bo podjetnikom ponudil ideje, vizije in strategije za uspešno mreženje.

Na lanski konferenci NetPRO, ki jo organizirata poslovni asistent bizi.si in Business Intelligence Center, se je zbralo okoli 200 udeležencev. Na okrogli mizi so z nasveti in izkušnjami sodelovali Medeja Lončar iz podjetja Siemens, Enzo Smrekar iz Atlantic Grupe, Matej Potokar iz Microsofta in Emil Marinšek iz Maremica.

Strinjali so se, da dobrega poslovanja ni brez inovativnosti, neprestanega prilagajanja in učinkovitosti ter predvsem poslovnega mreženja. Ideje, vizije in posledične strategije se namreč ne rojevajo med štirimi stenami pisarne, temveč v interakciji z drugimi, zato bi se podjetniki, ki želijo uspeti, morali čim več povezovati. Tudi letošnja konferenca bo postregla z zanimivimi sogovorniki.

Čarobne formule ni

Lanski sogovorniki so odgovorili tudi na ključna vprašanj uspešnega mreženja.

Na vprašanje, kako doseči preboj in pristopiti do pomembnih ljudi, je Smrekar odgovoril, da čarobne formule ni. Gre za splet različnih okoliščin. "Človek si mora najprej z delom in rezultati ustvariti ugled, po čemer te bodo drugi prepoznali in cenili. Ko pristopaš k drugim, moraš vedno vedeti, kaj želiš ter kaj imaš, kar lahko ponudiš, da bosta koristi imeli obe strani," je dejal. 

Za ustvarjanje dobrega vtisa je na voljo 30 sekund. "Znamenje, da si zanimiv, bo, če bodo začela deževati vprašanja," je dodal Potokar.

Ženska mora ravnati po žensko

Marinšek, ki je privrženec pristopa, da se na dogodkih čim manj govori o poslih, je svetoval, da na družabnih poslovnih dogodkih ljudi ne posiljujemo s prodajo svojih produktov, saj smo tako videti kot akviziterji. "Če že v začetku daš vtis, da si prodajalec, lahko izgubiš vse," je opozoril.

Sistematična izmenjava vizitk in spoznavanje novih poslovnih partnerjev bosta tudi letos del konference. | Foto: Klemen Korenjak Sistematična izmenjava vizitk in spoznavanje novih poslovnih partnerjev bosta tudi letos del konference. Foto: Klemen Korenjak

Predpogoj za mreženje je znanje jezikov, pri tem pa angleščina ni prednost, je nekaj, kar se zahteva. "Malce priprave ne škodi," pravi Smrekar.

Kaj pa ženske, ki so v menedžmentu še vedno v manjšini? Naj stopijo v moške čevlje? "Pri mreženju moraš biti skladen sam s seboj. Če stopim v moške čevlje, mi nihče ne bo verjel. Če sem ženska, ravnam po žensko. Včasih drugače dosežem svoj cilj," odgovarja Lončarjeva. Ženskam svetuje, da vedno ostajajo pristne ženske, čeprav se gibajo v prevladujočem moškem svetu.

Ne spreglejte