Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
21. 8. 2013,
14.36

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Slovenija

Sreda, 21. 8. 2013, 14.36

7 let, 2 meseca

Koliko dela prostih dni imamo v Sloveniji v primerjavi z drugimi državami

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Glede na število plačanih prostih dni sta med članicami OECD na prvih dveh mestih Avstrija in Portugalska, ki imata po 35 plačanih prostih dni. Slovenija je z 32 prostimi dnevi na petem mestu.

Ameriško podjetje CEPR (Center for economic and policy research) je pripravilo študijo o tem, koliko plačanih prostih dni imajo delavci v državah OECD. Pri vsaki državi so izračunali, koliko imajo v tej državi obvezno minimalno število dni plačanega letnega dopusta in število dela prostih praznikov.

Slovenija na petem mestu Po tej lestvici sta na prvem mestu naša severna soseda Avstrija in Portugalska, ki imata 35 plačanih prostih dni (v obeh državah imajo uzakonjenih vsaj 22 dni plačanega dopusta in 13 dni praznikov), sledita Nemčija in Španija s 34 plačanimi prostimi dnevi (V Nemčiji imajo delavci minimalno 24 dni dopusta in deset praznikov, v Španija pa 22 dni plačanega dopusta in deset dela prostih praznikov).

Na petem mestu je Slovenija, saj imamo uzakonjenih minimalnih 20 dni dopusta in 12 dela prostih praznikov. Še leto poprej – pred ukinitvijo 2. januarja kot dela prostega dneva – smo imeli 33 dni plačanih prostih dni. CEPR sicer Slovenije ni vključil v svojo študijo.

V ZDA sploh nimajo obveznega plačanega letnega dopusta Za nami so med drugim Francija in Italija, kjer imajo 31 dni plačanih prostih dni, Belgija (30), Nova Zelandija (30), Irska (29), Velika Britanija (28), Avstralija (28), Norveška (27), Grčija (26), Švedska (25), Finska (25), Danska (25), Nizozemska (20), Švica (20) ... Na koncu lestvice sta Japonska, ki ima le deset plačanih prostih dni, in ZDA, ki je edina industrializirana država, ki nima uzakonjenega obveznega letnega dopusta.

Malce drugačna bi bila lestvica, če bi šteli le plačane letne dopuste. Tu bi bila na prvem mestu Francija z minimalnimi 30 dnevi plačanega letnega dopusta (a ima le en dela prost praznik), sledi Velika Britanija z 28 dnevi (toda brez dela prostega praznika). Po 25 dni plačanega letnega dopusta imajo tudi vse štiri skandinavske države (Švedska, Norveška, Danska in Finska), a razen Norveške nima nobena dela prostih praznikov. Enako je tudi na Nizozemskem in v Švici.

Manj dopusta, bolj zadovoljen delavec? Podjetje za raziskavo počutja delavcev na delovnih mestih Randstad je na podlagi podatkov CEPR opravilo 400 pogovorov z delavci v 27 državah OECD. Po ugotovitvah, ki jih objavlja spletna stran The Atlantic, so presenetljivo najbolj zadovoljni delavci na svetu Nizozemci (80 odstotkov vprašanih), ki jim sledijo Američani (73 odstotkov). Podatki so zanimivi zaradi tega, ker v teh dveh državah nimajo velikega števila plačanega dopusta. V ZDA večina delavcev sploh ne koristi dopusta. Na drugi strani je s svojo službo zadovoljnih le okoli 57 odstotkov Italijanov, čeprav imajo 20 plačanih dni dopusta in 11 dela prostih praznikov. Strokovnjaki, ki so pripravili omenjeno študijo, glede na podatke sklepajo, da plačani letni dopust in regres, ki sta v nekaterih državah obvezna, nista zagotovilo za zadovoljstvo delavcev.

Nizozemci manj deloholični V The Atlanticu pa opozarjajo, da je na odgovore vplivalo tudi splošno nezadovoljstvo v kriznih južnoevropskih državah. Nizozemsko na drugi strani kriza ni tako prizadela – manj je odpuščanj, plače so še vedno visoke. Nizozemci imajo tudi zelo kratek delovni čas in samo četrtina žensk je zaposlenih za polni delovni čas. Kdo ne bi imel rad službe, ki dovoljuje, da delaš umetniške projekte ali da greš na kavo s prijatelji ob drugi uri popoldne, se sprašujejo v The Atlanticu. Na Nizozemskem je tudi ukoreninjena navada, da polni delovni čas traja od 9. ure do 17. ure. Če na Nizozemskem ob 17.30 nisi doma pri družini ali na poti tja iz službe, veljaš za posebneža. Po študiji CEPR okoli 90 odstotkov Američanov, ki so zaposleni za polni delovni čas in imajo visoke plače, koristi dopust. Številke so drugačne pri ameriških delavcih, ki imajo nizke plače – le polovica teh izkoristi dopust. Kot piše The Atlantic, bi bili izidi raziskave Randstada precej drugačni, če bi merili zadovoljstvo delavcev na spodnjem delu plačne lestvice.

Ne spreglejte