Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
19. 1. 2017,
15.16

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

2

Natisni članek

stanovanja nepremičninski trg nepremičnine Osebne finance

Četrtek, 19. 1. 2017, 15.16

6 let, 7 mesecev

Kje in v kakšnih stanovanjih bi Slovenci najraje živeli

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

2

prenova stanovanje dom | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Potem ko sta se v zadnjih dveh letih občutno povečala povpraševanje in prodaja nepremičnin v Sloveniji, se vlagatelji ozirajo za novimi priložnostmi. Za katere lokacije in vrsto nepremičnin lahko pričakujemo večje povpraševanje oziroma ponudbo, bo od zdaj spremljal barometer rasti ali padanja cen.

Potem ko sta se v zadnjih dveh letih občutno povečala povpraševanje in tudi prodaja nepremičnin, se vlagatelji ozirajo za novimi priložnostmi. V nepremičninski družbi ABC nepremičnine so se zato odločili, da naredijo edinstveno raziskavo v Sloveniji, ki so jo poimenovali Nepremičninski barometer 2017.

Ta bo po pričakovanjih direktorja družbe Andreja Kuplenka vsakomur, ki ima v prihodnje namen prodati, kupiti, oddati ali najeti nepremičnino, v veliko pomoč. Hkrati bo koristil vlagateljem, pa tudi državi pri načrtovanju stanovanjske politike. Do zdaj so raziskave spremljale le število prodaj v preteklih obdobjih, niso pa zajemale predvidevanj in načrtov prihodnjih kupcev.

Zbrani podatki bodo pokazali, za katere lokacije in vrsto nepremičnin lahko pričakujemo večje povpraševanje oziroma ponudbo, ki bo posledično tudi ustvarjala barometer rasti ali padanja cen v Sloveniji.

Ljubljana daleč najzanimivejša lokacija

Ugodna ponudba stanovanjskih posojil je po Kuplenkovih besedah znova privlačna za najemnike nepremičnin, saj se je mesečna anuiteta posojila približala mesečni najemnini. "To je dobra motivacija za mlade pare, ki so posojilno sposobni in se odločijo za dolgoročno obliko financiranja nakupa nepremičnine," je prepričan.

Stečajni upravitelj Imosa do 17. marca zbira ponudbe za nakup gradbene jama ob Tržaški cesti v Ljubljani, kjer je Imos nameraval zgraditi 650 stanovanj. | Foto: Klemen Korenjak Stečajni upravitelj Imosa do 17. marca zbira ponudbe za nakup gradbene jama ob Tržaški cesti v Ljubljani, kjer je Imos nameraval zgraditi 650 stanovanj. Foto: Klemen Korenjak Na spletni strani ABC novice je dostopna kratka anketa z osnovnimi vprašanji, ki sodelujočim že zdaj ponuja grobe smernice nepremičninskega trga.

Dobra polovica sodelujočih namerava nepremičnino kupiti, četrtina pa prodati. V enakem razmerju se kupci zanimajo za nakup stanovanj oziroma hiš. Polovico kupcev zanima Ljubljana z okolico, 17 odstotkov bi jih živelo na Obali, po pet odstotkov kupcev pa izkazuje zanimanje za nakup nepremičnine v preostalih večjih slovenskih mestih.

Spomladanski barometer bo pokazal, kaj iščejo kupci

Ko bodo organizatorji raziskave zbrali dovolj veliko kritično maso sodelujočih, jim bodo poslali dodatna oziroma podrobnejša vprašanja. Na podlagi teh bodo naredili analizo pričakovanj kupcev in jo periodično osveževali. Prvo objavo načrtujejo letos spomladi, do konca leta pa ji bo sledila še ena ali dve.

Kuplenk napoveduje povečanje povpraševanja po nepremičninah v Ljubljani in okolici, temu bodo sledile tudi cene nepremičnin. Gibanje cen bo odvisno od števila novogradenj, predvsem v prestolnici.

Velik potencial Maribora

"V Ljubljani si lahko veliko obetamo od morebitnega nadaljevanja gradnje Tobačna mesta, kjer je načrtovanih 650 stanovanj. Njihove cene bi se lahko gibale med 2.500 in tri tisoč evri za kvadratni meter. Napoveduje se tudi začetek gradnje Kolizeja in Šumija, a ta stanovanja ne bodo za vsak žep. Pomanjkanje novogradenj opažamo tudi na Obali in v Mariboru," še pravi Kuplenk.

V štajerski prestolnici novogradenj praktično ni, je pa kar nekaj nasedlih projektov in potencialnih lokacij za stanovanjsko gradnjo. | Foto: Marko Vanovšek V štajerski prestolnici novogradenj praktično ni, je pa kar nekaj nasedlih projektov in potencialnih lokacij za stanovanjsko gradnjo. Foto: Marko Vanovšek Dodaja, da s prihodom Magne v štajersko prestolnico in morebitnih drugih vlagateljev v Mariboru dolgoročno vidi velik potencial. Tam namreč novih stanovanj praktično ni, lokacij za gradnjo pa je kar nekaj.

Meni še, da bi se novogradnje lahko prodajale za okoli 1.500 evrov na kvadratni meter. "Generacija današnjih kupcev je zahtevnejša in daje prednost novejšim objektom z vsemi ugodnostmi, ki jih ta prinašajo," sklene Kuplenk.

Ne spreglejte