Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
14. 11. 2016,
11.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,95

3

Natisni članek

ogrevanje varčevanje električna energija elektrika Osebne finance

Ponedeljek, 14. 11. 2016, 11.30

6 let, 6 mesecev

Kako za investicijo v ogrevanje odšteti desetkrat manj?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,95

3

gretje ogrevanje radiator | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

V času, ko je cena električne energije relativno nizka, je zaznati porast zanimanja za električne toplovodne kotle za centralno ogrevanje. Kaj je vzrok za to in ali je to pravilna odločitev, ko razmišljamo o izbiri naprave za ogrevanje?

V življenju se pogosto odločamo za nakup po najnižjih cenah, a izbiro sistema ogrevanja je nujno obravnavati dolgoročno. Čeprav lahko za nakup sistema za ogrevanje odštejemo desetkrat manj, bomo prihranek skozi leta hitro izničili.

Poglejmo nekaj argumentov za električne toplovodne kotle in proti njim v primerjavi s toplotnimi črpalkami, ki za svoje delovanje prav tako potrebujejo električno energijo.

Ko se odločamo o izbiri načina ogrevanja, je treba dobro razmisliti tudi o ceni energenta, ki bo dolgoročno vzdržna. | Foto: Thinkstock Ko se odločamo o izbiri načina ogrevanja, je treba dobro razmisliti tudi o ceni energenta, ki bo dolgoročno vzdržna. Foto: Thinkstock

Potem ko je bilo ogrevanje z električno energijo kot osnovna izvedba ogrevanja dolgo časa prepovedano, teh omejitev po sprejetju novega energetskega zakona po letu 2014 ni več. Zaradi tega se je opazno povečala aktivnost oglaševanja naprav za ogrevanje izključno na električno energijo, ugotavlja energetski strokovnjak mreže Ensvet Lucjan Batista.

Primerno za manjša stanovanja ali počitniške objekte

Ena izmed prednosti vgradnje električnega kotla za centralno ogrevanje je, da se izognemo težavam z oskrbo goriva in odvodom dimnih plinov. Zato je primerna predvsem v manjših stanovanjih in počitniških objektih, ko ni na razpolago drugega vira toplote ali jih uporabljamo le občasno.

Električni kotli za centralno ogrevanje so bistveno cenejši od drugih sistemov, a dolgoročno prihranek ob investiciji izničimo. | Foto: Thinkstock Električni kotli za centralno ogrevanje so bistveno cenejši od drugih sistemov, a dolgoročno prihranek ob investiciji izničimo. Foto: Thinkstock

Pri vgradnji v stanovanjske prostore ni večjih omejitev, večje pa so zahteve glede varnosti, ustrezne moči električne napeljave in preprečevanja nevarnosti udara električnega toka.

Kotli, katerih izkoristki znašajo do 98 odstotkov, so izdelani v kompaktni izvedbi z vsemi elementi za centralno ogrevanje (obtočno črpalko, ekspanzijsko posodo, varnostnim ventilom in odzračevalnim lončkom) in so po delovanju primerljivi z drugimi načini centralnega ogrevanja.

V prid odločitvi za električno ogrevanje govori tudi višina začetne investicije, ki je cenovno precej ugodnejša. Medtem ko se cene toplovodnih električnih kotlov gibljejo med 600 in 800 evri, je za nakup toplotne črpalke treba odšteti desetkrat več.

Stroški obratovanja so obrnjena slika začetne investicije

A pozor, energetski strokovnjaki takšen način ogrevanja odsvetujejo. Proti ogrevanju z električno energijo namreč govori preveč dejavnikov:

  • Ogrevanje z električno energijo ni priporočljivo, saj je električna energija "preveč kakovostna" energija za neposredno spreminjanje v toplotno energijo. Upravičeno je le tam, kjer druge možnosti ogrevanja ni.
  • Raba električne energije ni energijsko učinkovita, saj izgube med primarno in koristno energijo znašajo približno dve tretjini proizvedene električne energije.
  • V Sloveniji pridobivamo velik delež električne energije s termoelektrarnami, ki razen tega, da precej obremenjujejo okolje, obratujejo še z majhnim izkoristkom. Zato je okoljsko nesprejemljiva možnost.

V Sloveniji precejšnji del električne energije proizvedemo v termoelektrarnah, kar ekološko ni sprejemljivo.  | Foto: Ana Kovač V Sloveniji precejšnji del električne energije proizvedemo v termoelektrarnah, kar ekološko ni sprejemljivo. Foto: Ana Kovač

  • Stroški ogrevanja so visoki, saj toplotna črpalka v primerjavi z električnim kotlom porabi od tri- do petkrat manj električne energije za ogrevanje. Cenovno gre torej za popolnoma obrnjeno sliko kot pri začetni investiciji.
  • Toplotna črpalka porablja električno energijo za pogon, da lahko iz okolice jemlje toplotno energijo, ki je zastonj.

Za obnovljive vire energije, kamor spada tudi toplotna črpalka, so na voljo ekološka posojila in nepovratna sredstva. | Foto: Thinkstock Za obnovljive vire energije, kamor spada tudi toplotna črpalka, so na voljo ekološka posojila in nepovratna sredstva. Foto: Thinkstock

  • Ocene strokovnjakov, pa tudi dobaviteljev električne energije za gospodinjstva, kažejo, da je cena električne energije podcenjena, zato se napovedujejo podražitve.
  • Ekoloških posojil in nepovratnih sredstev za nakup električnih toplovodnih kotlov ni, so pa na voljo za obnovljive vire, kamor spada toplotna črpalka.
  • Električni kotel ima ponavadi tudi precej veliko priključno moč, zato je nujno preveriti moč električnega priključka in kakšni so stroški ob morebitni potrebni spremembi priključne moči.

Spodnji graf prikazuje ceno toplotne energije, pridobljene iz posameznega energenta:

Cena toplotne energije pridobljena iz posameznega energenta | Foto: Ensvet Foto: Ensvet

Za kilovatno uro koristne energije, pridobljene iz lesnih sekancev, je treba odšteti 2,5 centa, za energijo, pridobljeno iz utekočinjenega naftnega plina UNP (propan-butan), pa 13,7 centa. Najdražji energent je torej več kot petkrat dražji od najcenejšega.

Električna energija je kljub zadnjim pocenitvam še vedno med najdražjimi energenti. V povprečju je treba za kilovatno uro koristne električne energije odšteti 12,3 centa.

Energetski svetovalec Batista zato povzema, da ogrevanje stanovanjskih stavb z električno energijo ni priporočljivo, ker:

- ni gospodarno (okoli četrtina električne energije je uvožena),

- ni obetavno (cene električne energije na dolgi rok niso znane),

- ni ekološko sprejemljivo (večino energije pridobivamo iz termoelektrarn).

Energija, pridobljena iz lesnih sekancev, je trenutno več kot petkrat cenejša od najdražjega energenta, utekočinjenega naftnega plina iz plinohramov. | Foto: STA , Energija, pridobljena iz lesnih sekancev, je trenutno več kot petkrat cenejša od najdražjega energenta, utekočinjenega naftnega plina iz plinohramov. Foto: STA ,

Ko res nimamo druge izbire

Dodaja, da je uporaba električne energije kot primarnega vira ogrevanja dopustna le izjemoma, ko ni druge boljše izbire. Tam, kjer ni daljinskega ogrevanja, kjer ni zemeljskega plina in kjer ni mogoče lokalno ogrevanje s trdnimi ali drugimi gorivi (ni dimnikov, ni možnosti skladiščenja energenta …).

"Žal pa v našem vsakdanjem življenju vse prepogosto prevlada ekonomski vidik oziroma nizka nabavna cena kotla. Poskušajmo našo dilemo glede izbire energenta in naprave za ogrevanje obravnavati bolj celovito, ne samo z vidika cene, ob pomoči nasvetov strokovnjakov in našli bomo optimalno rešitev," je sklenil Batista.

Ne spreglejte