Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 10. 2016,
10.22

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Raiffeisen Capital Management

Natisni članek

advertorial

Petek, 14. 10. 2016, 10.22

2 meseca, 1 teden

Raiffeisen Capital Management - preprosto varčevanje v skladih

Kako varčevati zdaj, ko so obresti na depozite nizke?

Vsebino omogoča Raiffeisen Capital Management

Dolgotrajne nizke varčevalne obresti na finančnih trgih vlagatelje silijo v razmišljanje o alternativah za klasične naložbene oblike. Varčevanje z vlaganji v investicijske sklade je izjemno zanimiva možnost.

Ne glede na to, ali gre za manjše ali večje zneske, si vsak od nas želi, da bi se njegova sredstva, ki jih varčuje za nek namen, čim bolje plemenitila. Toda ob zdajšnjih nizkih obrestnih merah za klasična varčevanja ta želja ni več tako preprosto uresničljiva z depoziti in podobnimi oblikami varčevanja.

Glede na osebne potrebe, želje, pričakovanja in razmere vsakega varčevalca oziroma vlagatelja je ob ustreznem nasvetu finančnih strokovnjakov varčevanje z vlaganji v investicijske sklade Raiffeisen Capital Management zelo privlačna možnost. Pestra izbira skladov različnih značilnosti in stopenj tveganja omogoča, da si vsak najde tisto, kar je zanj najprimernejše.

Visoka prilagodljivost že pri 30 privarčevanih evrih mesečno

Varčevanje z vlaganjem v investicijske sklade je zanimiva možnost tudi za manjše zneske. Načeloma velja: varčevanje z vlaganjem v investicijske sklade je mogoče že od 30 evrov na mesec, poleg nizkih vstopnih stroškov pa zagotavlja tudi prilagodljivost dolžine obdobja rednega vplačevanja.

Znesek vplačil je mogoče kadarkoli zvišati, znižati oziroma prekiniti vplačevanje in varčevanje tako prilagoditi vsakokratnim življenjskim razmeram. Kadarkoli se je mogoče odločiti tudi za večja enkratna vplačila.

Glede na cilj in dolžino varčevanja ter naklonjenost tveganju je vlagateljem na voljo vrsta možnosti, pomembno pa je, da je naložba prilagojena njihovim osebnim potrebam.

Varčevanje z vlaganjem v investicijske sklade je zanimiva možnost tudi za manjše zneske. Načeloma velja: varčevanje z vlaganjem v investicijske sklade je mogoče že od 30 evrov na mesec, poleg nizkih vstopnih stroškov pa zagotavlja tudi prilagodljivost dolžine obdobja rednega vplačevanja. | Foto: Thinkstock Varčevanje z vlaganjem v investicijske sklade je zanimiva možnost tudi za manjše zneske. Načeloma velja: varčevanje z vlaganjem v investicijske sklade je mogoče že od 30 evrov na mesec, poleg nizkih vstopnih stroškov pa zagotavlja tudi prilagodljivost dolžine obdobja rednega vplačevanja. Foto: Thinkstock

Ne iščite "pravega trenutka"

Pravi trenutek za naložbo je z zanesljivostjo mogoče prepoznati šele, ko je ta že minil. Zato vlagatelji, ki vedo, kaj počno, ne stavijo vsega svojega kapitala na eno karto, temveč na več naložbenih priložnosti.

To načelo velja tudi za varčevanje v skladih: ob nižjih tečajih pridobijo vlagatelji za vplačani znesek razmeroma več in ob višjih tečajih ustrezno manj enot premoženja skladov. Če so v obdobju nizkih tečajev pridobili nadpovprečno veliko enot, se lahko ob ponovni rasti cen posledično poveča vrednost vsega njihovega premoženja.

Kljub preudarnosti dobiček nikoli ni zajamčen; prav tako so mogoče tudi kapitalske izgube.

Ne stavite vsega na eno karto: razpršite naložbo

Tudi pri varčevanju v skladih je pomembno, da čim bolj razpršite tveganje. Vlaganja v sklade so namreč prav tako odvisna od dogajanja na kapitalskih trgih, ki prav tako korelirajo z najrazličnejšimi dejavniki, kot so cena nafte, inflacija, višje obresti ali politično dogajanje.

Iz tega razloga so mešani skladi – torej skladi, ki na globalnih trgih vlagajo v naložbene instrumente, kot so delnice, obveznice, surovine in v posamezne panoge – zaradi široko razpršenega tveganja še posebej primerni za varčevanje.

Glede na cilj in dolžino varčevanja ter naklonjenost tveganju je vlagateljem pri varčevanju z vlaganjem v investicijske sklade Raiffeisen Capital Management na voljo vrsta možnosti, pomembno pa je, da je naložba prilagojena njihovim osebnim potrebam. | Foto: Thinkstock Glede na cilj in dolžino varčevanja ter naklonjenost tveganju je vlagateljem pri varčevanju z vlaganjem v investicijske sklade Raiffeisen Capital Management na voljo vrsta možnosti, pomembno pa je, da je naložba prilagojena njihovim osebnim potrebam. Foto: Thinkstock

Razpršenost mešanih skladov je njihova glavna prednost

Ti skladi so svoje prednosti dokazali denimo v začetku letošnjega leta, ki se je za kapitalske trge začelo precej negativno. Pri tem sicer velja, da lahko tudi pri njih pride do nihanj tečajev, ki lahko segajo celo do kapitalskih izgub. Pri družbi Raiffeisen Capital Management spadajo mešani skladi med najbolje prodajane produkte. RCM jih ponuja v več različicah, pri čemer je delež delnic v portfelju merodajen za izpostavljenost tveganju, pa tudi za donosnost.

Aktivno prilagajanje naložbe

Pomembno je, da je delniški delež portfelja prilagojen predvidenemu trajanju naložbe. Načeloma velja: čim dlje lahko investiramo, tem večji je lahko delež delnic, še zlasti na začetku. Kdor se lahko odloči za več kot 15-letno investicijo, lahko v prvi tretjini naložbenega obdobja nadpovprečno vlaga v delnice, kajti te prinašajo glede na izkušnje tudi najvišji donos.

Po tem je priporočljivo – glede na vsakokratne tržne razmere – naložbo dobro razpršiti. Ob koncu naložbenega obdobja je priporočljivo delež naložb v delnice in s tem tudi tveganje omejiti ali ga celo izločiti, s čimer se izognemo morebitnim negativnim vplivom tržnih korekcij.

Raiffeisen Capital Management ostaja zvest Sloveniji

Vlagatelji lahko v Sloveniji še naprej vlagajo v sklade Raiffeisen Capital Management – pri avstrijski družbi za upravljanje namreč ostajamo zvesti svojim slovenskim vlagateljem! Enote premoženja naših skladov prodaja KBS banka d. d. (prejšnja Raiffeisen Banka d. d.).

Dodatne informacije o možnostih varčevanja in pristop k skladom Raiffeisen Capital Management je mogoč v vseh njihovih poslovalnicah po Sloveniji. Seznam najdete na spletni strani http://www.kbs.si. Pri tem velja, da se premoženje investicijskih skladov vselej obravnava kot t. i. ločeno premoženje, ki ostaja v vsakem trenutku v lasti vlagateljev.

Dobro je vedeti

Vlaganja v investicijske sklade so predmet tveganj zaradi tečajnih nihanj, pri čemer so mogoče tudi kapitalske izgube.

Objavljeni prospekti oziroma informacije za vlagatelje (Ključni podatki za vlagatelje) skladov Raiffeisen Kapitalanlage-Gesellschaft m.b.H. so na voljo na spletnem naslovu http://www.rcm.at v nemškem in za številne sklade dodatno tudi v angleškem jeziku oziroma v primeru trženja skladov v državah zunaj Avstrije na spletnem naslovu http://www.rcm-international.com v angleškem ter v vsakokratnem lokalnem jeziku.

Ne spreglejte