Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 4. 2014,
12.58

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

LinkedIn zaposlovanje kariera

Nedelja, 13. 4. 2014, 12.58

7 let, 2 meseca

Kako na LinkedIn ustvariti dober profil, ki bo prepričal delodajalce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
To, da ste na družbenem omrežju LinkedIn, še zdaleč ni zagotovilo, da boste dobili službo. Ključno je ustvariti dober uporabniški račun, ki bo vaša osebna blagovna znamka, s katero se lahko tržite.

V času, ko je na trgu dela med iskalci zaposlitve močna konkurenca, tudi zaposlovalci vložijo več truda v iskanje oziroma pridobivanje novih kadrov. Predvsem želijo o kandidatih izvedeti čim več informacij, ki pa so jim na voljo na spletu. Dobro možnost za trženje samega sebe iskalcem zaposlitve ponuja LinkedIn.

Kaj naj vsebuje uporabniški račun LinkedIn iskalcem zaposlitve omogoča, da na svojem uporabniškem računu delijo čim več informacij o sebi, predvsem kar zadeva delovne sposobnosti, znanja in izkušnje. A le dobro pripravljen profil, bo zaposlovalce prepričal, da si ga bodo ogledali.

"V prvi vrsti je to profesionalni profil in ne vaše zabavne vsebine. To je vaša profesionalna, elektronska vizitka, s katero gradite svojo blagovno znamko," poudarja strokovnjakinja za LinkedIn Brigita Lazar Lunder.

Dobro zastavljen uporabniški račun vsebuje naslednje elemente:

Profesionalno fotografijo, ki pripomore h kar 40 odstotkov boljšemu odzivu.

Sledijo vaše ime, vaš naziv (npr. iščem nove poslovne izzive, aktivni iskalec nove zaposlitve ipd.), kaj trenutno delate in kontaktni podatki, kje vas lahko potencialni delodajalec najde.

Kratek opis je prva informacija o osebi, zato pri oblikovanju razmišljajte, kako se neznancu predstaviti v eni minuti in ga prepričati o svojih sposobnostih. "Opis pišite v prvi osebi, vključuje naj ključne besede, ki opisujejo vaše kompetence. Če je predstavitev slaba, vašega profila ne bodo brali naprej," svetuje Lazar Lundrova.

Sledi predstavitev izkušenj in znanj, kjer popišemo dozdajšnja delovna mesta in zadolžitve, izobraževanja in sposobnosti. Kot pravi Lazar Lundrova, ste lahko zelo kreativni in se predstavite multimedijsko, torej s fotografijami, videoposnetki, s povezavami na stran vašega delodajalca in podobnim.

Zelo pomembne so tudi ključne besede, prek katerih vas bodo iskalci zaposlitve našli.

S priporočili profesorjev, mentorjev, nekdanjih delodajalcev ipd. dokažete verodostojnost navedb o sposobnostih in znanjih.

Račun ohranjajte živ Še tako dobro pripravljen uporabniški račun pa bo nekoristen, če ne bomo zgradili dobre in široke mreže stikov, ki se sicer običajno začne pri prijateljih, znancih, sošolcih … Biti mora vsaj 501, "saj tako pokažete, da ste dobro povezani, ljudje se radi povezujejo s povezanimi ljudmi", poudarja Lazar Lundrova. Mrežo gradimo tudi z vključevanjem v profesionalna in interesna združenja, prek teh pa tudi sporočimo svoje interese in to, v katero smer se želimo razvijati.

Ker pa LinkedIn ni klasičen, statičen CV, je treba biti pri sestavljanju dejaven. Kot navajajo v službi za kadrovsko svetovanje Adecco H. R., imajo iskalci zaposlitve, ki negujejo svoje povezave na družbenih omrežjih, večje možnosti, da najdejo delo.

Ne spreglejte