Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Vesna Vuković

Torek,
13. 9. 2016,
11.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

3

Natisni članek

Siol.net mediji informacijski pooblaščenec Alpina SDH

Torek, 13. 9. 2016, 11.01

6 let, 6 mesecev

Kako je Siol.net premagal SDH

Vesna Vuković

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

3

Alpina | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Desetletje po tem, ko je država Alpino in Etro 33 prodala združbi domačih poslovnežev, ki so prvo podjetje spravili na rob stečaja, s preprodajo drugega podjetja pa zaslužili milijone, bomo na Siol.net v prihodnjih tednih razkrili celotno zakulisje teh spornih privatizacijskih zgodb.

Upravno sodišče je namreč konec avgusta odločilo, da mora Slovenski državni holding (SDH) sodelavcu Siol.net Primožu Cirmanu omogočiti vpogled v dokumentacijo o obeh poslih.

Gre za zapisnike sej upravnega odbora Slovenske odškodninske družbe (Sod), predhodnika SDH, ki je leta 2006 oziroma 2007 prodala svoje lastniške deleže v Alpini in Etri 33. Prav tako bodo morali na SDH razkriti tudi pogodbe o prodaji deležev.


Zakulisne igrice v kadrovski bitki za največja slovenska podjetja

Marjan Pišljar zaslužil 1,5 milijona pri Savi Re, zdaj bi kupil Vinakoper


Gre za epilog dve leti trajajočih postopkov, ki jih je Cirman sprožil 21. julija 2014.

Naveza oče–sin

Takrat je pri SDH zahteval vpogled v dokumentacijo, povezano s prodajo deležev v Alpini in Etri 33. Upravni odbor Soda, ki je odločal o teh poslih, je namreč v letih 2006 in 2007, v času prve vlade Janeza Janše, vodil Milan Podpečan. Več indicev pa je nakazovalo, da je s kupci obeh deležev tako ali drugače povezan njegov sin Branko Podpečan:

Milan Podpečan nikoli ni ne potrdil ne zanikal, da je Sodove deleže v Alpini in Etri 33 v resnici kupil njegov sin. | Foto: STA , Milan Podpečan nikoli ni ne potrdil ne zanikal, da je Sodove deleže v Alpini in Etri 33 v resnici kupil njegov sin. Foto: STA ,

  1. Delnice Alpine, ki jih je Sod prodal skupaj s Kapitalsko družbo, Maksimo Holdingom in Evropsko banko za obnovo in razvoj (EBRD), je kupilo novoustanovljena družba Alpina Holding. Kdo so bili njeni dejanski lastniki, uradno nikoli ni bilo mogoče ugotoviti, saj so bile delnice pisane na prinosnika. Več virov je že tedaj zatrjevalo, da je ključni lastnik Alpine Holdinga prav Branko Podpečan.
     
  2. Lanski stečaj Alpine Holdinga, ki je za sabo pustil kar 25 milijonov evrov dolgov, je razkril, da je bil eden največjih upnikov avstrijsko podjetje Andbra, povezano s Podpečanom.
     
  3. Alpina Holding je v boju za Alpino edinega tekmeca –družino Kopač, ki je takrat vodila žirovsko tovarno obutve – premagal z neverjetno majhno razliko. Za delnico Alpine je ponudila le dobre štiri cente več. To je lahko pomenilo le dvoje – da je imel Branko Podpečan bodisi veliko srečo bodisi dobre notranje informacije iz vrst prodajalca, v katerem je imel ključno vlogo njegov oče.
  4. Tudi Etro 33 je tako kot Alpino od Soda kupilo posebej za to ustanovljeno podjetje z varno skritimi lastniki, ki se nikoli niso uradno razkrili, in neznanimi financerji. Šlo je za Sarini. Njegov uradni lastnik je bilo avstrijsko podjetje Energo, ki si je naslov na Dunaju delilo s Podpečanovim podjetjem Andbra.
     
  5. Milan Podpečan nikoli ni ne potrdil ne zanikal, da je Sodove deleže v Alpini in Etri 33 v resnici kupil njegov sin.  

Pravni boj, dolg dve leti in tri predsednike uprav

Na SDH so se razkritju dokumentov upirali več kot dve leti.

V tem času se je zgodilo veliko. Na SDH so zamenjali trije predsedniki uprav: Matej Pirc, Marko Jazbec in Lidia Glavina. Alpina Holding je končal v stečaju, sama Alpina pa v rokah Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Njeni sanacijski načrti so spomladi 2016 sprožili upor med zaposlenimi v Alpini in prebivalci Žirov.

Tudi Etra 33 je že pred tem prešla v roke novega lastnika, to je postal idrijski Kolektor. 14 milijonov evrov dobička iz posla je končalo na računu avstrijskega Energa, ki je kmalu zatem "ugasnil". Podpečani in ostali lastniki so še pred tem iz Etre 33 počrpali za sedem milijonov evrov dividend. Takratno dogajanje v Etri 33 preiskujejo kriminalisti.

Za komentar odločitve upravnega sodišča, ki daje podlago za razkritje prodaje Alpine in Etre 33, smo prosili Milana in Branka Podpečana, njun odziv še čakamo.  

Upravno sodišče dalo prav pooblaščenki

Na Siol.net smo danes na SDH uradno vložili prošnjo za vpogled v dokumentacijo o prodaji Alpine in Etre 33. Podatke iz zapisnikov sej upravnega odbora in prodajnih pogodbe bomo objavili takoj, ko jih bomo prejeli. | Foto: Bojan Puhek Na Siol.net smo danes na SDH uradno vložili prošnjo za vpogled v dokumentacijo o prodaji Alpine in Etre 33. Podatke iz zapisnikov sej upravnega odbora in prodajnih pogodbe bomo objavili takoj, ko jih bomo prejeli. Foto: Bojan Puhek

Prvo prošnjo za vpogled so avgusta 2014 na SDH zavrnili. Cirman se je nato pritožil na urad informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik, ki je zavrnitveno odločbo SDH odpravil in mu dovolil vpogled. SDH je aprila 2015 zoper informacijsko pooblaščenko vložil tožbo.

Upravno sodišče jo je pred dnevi zavrnilo in v celoti dalo prav pooblaščenki, pritožba na to sodbo pa ni več mogoča.

Zakaj je sodba ključnega pomena za novinarstvo

Sodba je za novinarsko delo in transparentnost odločanja v Sloveniji ključnega pomena, saj:

  • meje javnega premika tudi v polje poslovne skrivnosti, na katero se je skliceval SDH.

Sodišče je namreč jasno zapisalo, da morajo subjekti javnega prava prosilcu dostop do zahtevane informacije, ko gre za podatke o porabi javnih sredstev, dovoliti tudi v primeru, ko gre za poslovne skrivnosti. Pri tem se je sklicevalo na šesti člen zakona o dostopu do informacij javnega značaja.

  • pojem porabe javnih sredstev prvič razlaga tudi širše.

Po mnenju sodišča tako poraba javnih sredstev niso le odlivi sredstev z računa neke institucije, ampak tudi vse druge odplačne ali neodplačne oblike razpolaganja z javnimi sredstvi. Torej tudi pogodbe o prodaji in zapisniki sej ključnih organov državnih institucij, ki prodajajo premoženje.

  • predstavlja precedenčni primer, ki bo novinarjem – resda v vnaprej omejenem obsegu – omogočil tudi pridobivanje dokumentacije, povezane s prodajo državnega premoženja, ki bo omogočila vpogled v njeno zakulisje.

"Pričakujemo, da bodo zavezanci sledili sodbi"

V uradu informacijskega pooblaščenca upajo, da bodo zavezanci, torej državni organi in institucije, temu stališču upravnega sodišča "v praksi sledili in tako pripomogli k večji preglednosti pri razpolaganju z javnimi sredstvi".

"Lastnik Alpine je DUTB, ki jo prek sanacije bank financiramo državljani. Pri sporni privatizaciji Etre 33 pa je imela ključno vlogo Probanka, ki je prav tako končala na hrbtu davkoplačevalcev," odgovarja naš novinar Primož Cirman. | Foto: Matej Leskovšek "Lastnik Alpine je DUTB, ki jo prek sanacije bank financiramo državljani. Pri sporni privatizaciji Etre 33 pa je imela ključno vlogo Probanka, ki je prav tako končala na hrbtu davkoplačevalcev," odgovarja naš novinar Primož Cirman. Foto: Matej Leskovšek

Na Siol.net smo danes na SDH uradno vložili prošnjo za vpogled v dokumentacijo o prodaji Alpine in Etre 33. Podatke iz zapisnikov sej upravnega odbora in prodajnih pogodbe bomo objavili takoj, ko jih bomo prejeli.

Zakaj so ti podatki v javnem interesu

Zakaj je razkritje ozadja teh poslov še vedno v javnem interesu?

"Alpina je trenutno v postopku reševanja iz položaja, v katerega je padla tudi po zaslugi prodaje iz leta 2006. Je podjetje, ki je ključnega pomena za Žiri in širšo regijo.

Tamkajšnji ljudje so in še bodo plačali visoko ceno sanacije enega najbolj prepoznavnih slovenskih podjetij. Lastnik Alpine je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki jo prek sanacije bank financiramo državljani. Pri sporni privatizaciji Etre 33 pa je imela ključno vlogo Probanka, ki je prav tako končala na hrbtu davkoplačevalcev," odgovarja Cirman.

Ne spreglejte