Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 3. 2015,
11.26

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 10. 3. 2015, 11.26

7 let, 2 meseca

Kako je Reebok spolzel na rob športne zgodovine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Reebok. Športna blagovna znamka, ki je bila v devetdesetih letih prejšnjega stoletja sinonim za kul, je danes na obrobju industrije s športno opremo.Lahko novi lastniki rešijo njegovo čast?

Športni velikan devetdesetih let Podjetje Reebok ima dolgo zgodovino. Ustanovljeno leta 1895 v Veliki Britaniji je v športno večnost vstopilo skozi aerobiko. Svoj trenutek slave je doživelo med letoma 1985 in 2000. A od zgodovine se ne da živeti.

Podjetje je v začetku aktualnega stoletja začelo izgubljati tako tržni delež kot sloves. Danes njegovi prihodki znašajo le dobro poldrugo milijardo evrov letno, kar predstavlja le majhen delež tega, kar ustvarita Nike ali Adidas. Ta je vse manj uspešni Reebok prevzel leta 2006. Revitalizacija blagovne znamke nemškemu velikanu ni uspela, zato se govori o novem lastniku. Lahko ta popelje Reebok na pota stare slave?

Od aerobike to zvezdnikov Reebokovi odmevnejši komercialni uspehi na področju aerobike in tenisa so s prvimi namenskimi športnimi copati hitro dobili nadaljevanje. V nekaj letih je Reebok postal prva izbira za ameriško košarkarsko ligo NBA in nogometno zvezo NFL.

Leta 1989 je sledila revolucija v supergah - Reebok Pump. To so bile kultne superge s "pumpico" na jeziku, ki je poskrbela za boljši oprijem okoli noge in izdatno količino slave. Sledili so sponzorski sporazumi s takrat največjimi športnimi imeni - Reebok je imel na seznamu "svojih" športnikov več kot sto imen, med drugimi Shaquilla O'Neila. Leta 2000 je podjetje podpisalo 10-letno pogodbo z ameriško nogometno zvezo NFL, po kateri je dobavljalo vso uradno opremo za vseh 32 klubov. Postopoma je vstopilo tudi v druge športe - nogomet in hokej (skozi prevzem podjetja CCM). Nato je sledila pot navzdol.

Poizkus kljubovanja tudi zunaj športne arene Največji tekmec na trgu športne opreme za Reebok je bil vedno Nike, ki mu danes pripada primat. Reebok je po navedbah poslovnega portala Bloomberg temu poskušal kljubovati z več projekti, katerih cilj je bil vzdrževanje položaja na trgu - posebna linija superg za ulično košarko ter superge brez vezalk s posebno "pumpico" z ogljikovim dioksidom in posebnim oblazinjenjem podplata, imenovanim DMX. Reebok je poskušal ameriškemu Niku kljubovati tudi zunaj športne arene - za oglaševanje svojih izdelkov so najeli celo pevko Shakiro, raper Jay Z pa je dobil celo svojo linijo obutve. A to ni bilo dovolj.

Vrnitev h koreninam, ki ne bo dovolj Reebok se v zadnjih nekaj letih vrača h koreninam. Po neuspešni ohranitvi položaja v mainstream športih je leta 2010 podpisalo dolgoročno pogodbo z vodilnimi v popularni fitnes panogi CrossFit. Letos nastopi ekskluzivna pogodba z organizacijo UFC, ki upravlja borilne športe.

Ne spreglejte