Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
25. 5. 2016,
11.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

2

Natisni članek

Osebne finance stanovanja nepremičnine

Sreda, 25. 5. 2016, 11.14

6 let, 6 mesecev

Kaj ponuja nova stanovanjska soseska v gorenjskem srednjeveškem biseru

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

2

Soseska Vurnikov trg v Radovljici | Foto Arhiv investitorja

Foto: Arhiv investitorja

Ob pomanjkanju novogradenj se ena izmed njih ponuja v središču Radovljice. Dobra polovica stanovanj je prodana, največ povpraševanja pa je po velikih stanovanjih.

Novih stanovanjskih sosesk se praktično ne gradi več, saj jih banke nočejo financirati, dokler se ne odproda zaloga neprodanih stanovanj. Tudi same so namreč lastnice nepremičnin iz nasedlih gradbenih projektov, dodatna ponudba pa bi pomenila pritisk na cene.

Kje so ob pomanjkanju novogradenj še priložnosti za nakup? Ena izmed njih se ponuja v središču Radovljice. Kaj se dogaja s projektom, umeščenim med srednjo gostinsko šolo, vrtcem in Kranjsko cesto, ki so ga začeli že leta 2010 in se je po stečaju gradbenega podjetja SGP Tehnik razvlekel do danes?

Družba Perina je v projekt skupaj vložila 26 milijonov evrov. Dobra polovica stanovanj je prodana, nekaj je že vseljenih, večina novih lastnikov pa selitev načrtuje do jeseni.  | Foto: Arhiv investitorja Družba Perina je v projekt skupaj vložila 26 milijonov evrov. Dobra polovica stanovanj je prodana, nekaj je že vseljenih, večina novih lastnikov pa selitev načrtuje do jeseni. Foto: Arhiv investitorja

Od garsonjer do luksuznih dupleksov

Poslovno-stanovanjska soseska Vurnikov trg v središču Radovljice obsega 93 stanovanj različnih velikosti, od garsonjer do velikih in luksuznih dupleksov, ter 23 poslovnih prostorov, namenjenih različnim dejavnostim. V podzemni garaži je prostora za več kot 300 avtomobilov, okoli soseske je na voljo še sto javnih parkirnih mest.

Družba Perina je v projekt skupaj vložila 26 milijonov evrov. Dobra polovica stanovanj je prodana, nekaj je že vseljenih, večina novih lastnikov pa selitev načrtuje do jeseni. Prihodnji teden v soseski odpirajo eno izmed priljubljenih gorenjskih picerij.

Morebitni kupci lahko sprva stanovanje najamejo, po dveh letih pa se odločijo za njegov nakup. Plačana najemnina se jim seveda od kupnine odšteje. Gorenjska banka jim pri tem ponuja ugodna posojila. | Foto: Morebitni kupci lahko sprva stanovanje najamejo, po dveh letih pa se odločijo za njegov nakup. Plačana najemnina se jim seveda od kupnine odšteje. Gorenjska banka jim pri tem ponuja ugodna posojila.

Čeprav se cene gibljejo okoli dveh tisočakov za kvadratni meter, je zanimanje kupcev po besedah investitorja in prodajalca družbe Perina precejšnje.

V osrčju Linhartovega mesta in pol ure iz Ljubljane

Po besedah poznavalcev gre namreč za lokacijo v samem središču enega najbolje ohranjenih srednjeveških mest v državi, kjer je blizu vsa potrebna infrastruktura. Šola, vrtec, zdravstveni dom, avtobusna postaja, športni park, upravna enota in trgovsko središče so v neposredni bližini. Blizu, dve minuti stran, je tudi dostop do avtoceste, lokacija je tudi izhodišče za izlete v naravo in rekreacijo v bližnji okolici.

Cena za kvadratni meter stanovanja je okoli dva tisoč evrov, a v Perini pravijo, da je to zaradi kakovostne gradnje in da s ceno nimajo težav. 
V treh objektih so na prodaj tako garsonjere kot velika in luksuzna dupleks stanovanja. | Foto: V treh objektih so na prodaj tako garsonjere kot velika in luksuzna dupleks stanovanja.

Morebitnim kupcem so prav zdaj ponudili možnost najema stanovanja za dve leti, pozneje pa ga lahko odkupijo. Plačana najemnina se pozneje odšteje od kupnine.

Ne kupujejo le Gorenjci

Največ kupcev po besedah prodajalcev poleg domačinov prihaja iz Ljubljane in Primorske, nekaj stanovanj so prodali tudi italijanskim in ruskim kupcem. Pred kratkim se je v svoje novo stanovanje vselil nekdanji hokejist Mustafa Bešić, ki se ga mnogi spominjajo kot kapetana hokejske reprezentance z olimpijskih iger v Sarajevu.

V dveh etažah podzemne garaže je na voljo 321 parkirnih mest, ki se prodajajo za 9.800 evrov brez DDV. | Foto: V dveh etažah podzemne garaže je na voljo 321 parkirnih mest, ki se prodajajo za 9.800 evrov brez DDV.

Stanovanja merijo od 34 do 170 kvadratnih metrov, največ zanimanja pa je po navedbah prodajalca za tista z večjimi površinami, ki so umeščena na vrh objektov. 

Medtem ko je za 39 kvadratnih metrov veliko enoinpolsobno stanovanje treba odšteti 81 tisočakov, je za triinpolsobno stanovanje z veliko ložo in teraso potrebnih skoraj 300 tisočakov, je povedal investitor, ki pravi, da se je glede možnosti nakupa morebitnih kupcev povezal z Gorenjsko banko.

Soseska Vurnikov trg v Radovljici | Foto:

 

Ne spreglejte