Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
17. 3. 2016,
17.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

prevozi GoOpti

Četrtek, 17. 3. 2016, 17.40

6 let, 6 mesecev

Kaj načrtuje slovenski Uber?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
GoOpti

Slovensko podjetje GoOpti se po širitvi v Italijo ozira po novih trgih. S skoraj 300 vozili so lani pridelali štiri milijone evrov prihodkov, vse prevoze pa opravljajo pogodbeni partnerji.

GoOpti je iz majhnega podjetja v nekaj letih prerasel v spletno tehnološko platformo, ki na inovativen način združuje potnike in jim zagotavlja zanesljiv ter poceni prevoz. Tako kot Uber spreminja taksi industrijo, tako GoOpti spreminja način prevozov do letališč. Ker gre za drugačen poslovni model, se prihoda Uberja v Slovenijo ne bojijo.

Prihodki naraščajo iz leta v leto, lani so beležili štiri milijone evrov prihodkov. Kot start-up podjetje ves dobiček vlagajo v razvoj.

To, kar se je na začetku vsem delovalo nemogoče, je bilo leto pozneje povsem drugače

Prvotna zamisel slovenskega start-up podjetja GoOpti je bila že ob sami ustanovitvi leta 2011, da za prevoze potnikov angažirajo obstoječa prevozniška podjetja. A ker nihče izmed njih ni verjel v njihov poslovni model, so morali prve kombije kupiti sami in z lastnim kadrom vzpostaviti sistem prevozov.

Glavni razlog novega poslovnega modela je po besedah solastnika in enega izmed ustanoviteljev podjetja Marka Gučka v širitvi podjetja in vstopu novih investitorjev. Kdo so in koliko so v podjetje investirali, še ne želijo razkriti, prihajajo pa iz Velike Britanije, Nemčije in Poljske. | Foto: Ana Kovač Glavni razlog novega poslovnega modela je po besedah solastnika in enega izmed ustanoviteljev podjetja Marka Gučka v širitvi podjetja in vstopu novih investitorjev. Kdo so in koliko so v podjetje investirali, še ne želijo razkriti, prihajajo pa iz Velike Britanije, Nemčije in Poljske. Foto: Ana Kovač

S hitro rastočim poslovanjem in vse večjo prepoznavnostjo pa so lahko znova obudili prvotno idejo. Že leto pozneje so prodali več franšiz prevoznikom po Sloveniji, nazadnje leta 2014 hrvaškemu podjetju Panturist, ki je v lasti Deutsche Bahna (DB).

Franšizni sistem zamenjali z odprto tehnološko platformo

Solastnik in eden izmed ustanoviteljev podjetja Marko Guček priznava, da franšizojemalcev ni bilo lahko najti, saj so morali ti skrbeti tudi za lokalni marketing, trženje in uspešnost poslovanja.

Zaradi nespoštovanja pravil franšiznega sistema nekaterih franšizojemalcev so pozneje spremenili tudi poslovni model. Vse prevoze danes zanje izvaja 26 prevoznih podjetij. To jim je omogočila nova tehnološka platforma, ki so jo dali na trg leta 2014 in jo odprli za vse potencialne partnerje. Nakup franšize ni več mogoč. Vsa svoja vozila so prodali obstoječim pogodbenim prevoznim podjetjem, ki so prevzela tudi njihove zaposlene.

"Od lani se lahko katerokoli prevozno podjetje včlani v našo platformo. Edini pogoj je, da upošteva naše stroge standarde. To velja tako za prevozno podjetje kot tudi za njegove voznike," pravi Guček.

Za razvoj, načrtovanje, finance, računovodstvo, marketing, prodajo, klicni center, usposabljanje voznikov in standarde skrbi 50 zaposlenih v Ljubljani. | Foto: Ana Kovač Za razvoj, načrtovanje, finance, računovodstvo, marketing, prodajo, klicni center, usposabljanje voznikov in standarde skrbi 50 zaposlenih v Ljubljani. Foto: Ana Kovač

Prevozna podjetja se tako koncentrirajo le na prevozne storitve, vse preostalo pa ureja GoOpti. Trenutno po slovenskih cestah redno vozi okoli sto njihovih kombijev. Za razvoj, načrtovanje, finance, računovodstvo, marketing, prodajo, klicni center, usposabljanje voznikov in standarde skrbi 50 zaposlenih v Ljubljani.

Za širitev poiskali tuje investitorje

Glavni razlog novega poslovnega modela je po Gučkovih besedah v širitvi podjetja in vstopu novih investitorjev v podjetje. Kdo so in koliko so v podjetje investirali, še ne želijo razkriti, prihajajo pa iz Velike Britanije, Nemčije in Poljske. Največji delež še vedno pripada trojici ustanoviteljev. To sta poleg Gučka še Sašo Sušnik in Tomaž Lorenzetti.

Zaradi slabe regulacije prevozov s kombiji so stvari vzeli v svoje roke

Guček priznava, da je panoga prevozov do osem oseb slabo regulirana in v vsaki državi drugačna. "Ne samo v Sloveniji, temveč na ravni celotne EU. To spoznavamo ob širitve na sosednje trge, zato smo morali sami prevzeti naloge zagotavljanja varnosti kombi prevozov. Prve standarde na tem področju smo zaradi uvedbe franšiznega sistema postavili že leta 2012, ki se jih morajo naši franšizni partnerji držati," na očitke o utrujenosti GoOptijevih voznikov, ki se zadnje dni pojavljajo v javnosti, odgovarja Guček.

  | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

V zadnjih štirih letih tako stalno izboljšujejo standarde poslovanja in način nadzora prevozov. Med drugim z lastnim sistemom nadzirajo prevozna podjetja in njihove voznike, ali standarde izpolnjujejo.

"Če na primer utrujeni voznik v danem trenutku standardov ne izpolnjuje, mora vožnjo zavrniti. Brez sankcij svojega delodajalca," poudarja. Ugotovili pa so, da želijo vozniki zaradi boljšega zaslužka delati čim več, a z varovalkami v sistemu to sami preprečujejo. Na terenu imajo po novem tudi svojega inšpektorja, ki nadzira voznike in ugotavlja morebitne nepravilnosti.

Letos želijo število potnikov podvojiti

Lani so prepeljali med 12 tisoč in 20 tisoč potnikov na mesec, odvisno od sezone. Tretjina je bila tujih potnikov. Ker veliko stavijo na italijanski trg, tega so vzpostavili decembra lani, letos načrtujejo še enkrat toliko prevozov. Do zdaj so sicer prepeljali skoraj pol milijona potnikov.



S paketom Popolna brezskrbnost do brezskrbnega potovanja

GoOpti prav danes uvaja novost Popolna brezskrbnost, za katero pravijo, da jo ponujajo edini na svetu. Vsem svojim potnikom omogočijo brezskrbno potovanje ne glede na to, kaj se jim na poti zgodi. Za doplačilo jim GoOpti uredi, da pridejo na želeni cilj.

Če na primer zamudijo polet zaradi cestnih zastojev ali druge višje sile, jim poiščejo in kupijo novo letalsko vozovnico istega razreda in po potrebi poiščejo in plačajo tudi prenočišče.

Če jih letalski prevoznik obvesti o preloženem poletu najmanj 48 ur vnaprej, brezplačno uredijo nov prevoz GoOpti. Če zamudijo polet, ker je bil prevoz GoOpti zadržan zaradi izrednih vremenskih pojavov, cestnih zastojev ali drugih primerov višje sile, če njihov polet ob prihodu na letališče zamudi ali ga preusmerijo na drugo letališče, brezplačno priskrbijo nov prevoz GoOpti ali drug nadomestni prevoz.

Cena je odvisna od dolžine poti.


V GoOptiju, ki ga vodi Marko Guček, so do zdaj prepeljali skoraj pol milijona potnikov. | Foto: Ana Kovač V GoOptiju, ki ga vodi Marko Guček, so do zdaj prepeljali skoraj pol milijona potnikov. Foto: Ana Kovač

Širitev na Poljsko, v Nemčijo, Avstrijo in Španijo

"Ko bomo dokazali uspešnost širitve na italijanskem trgu, kjer sicer vse poteka v pravi smeri, želimo poslovanje širiti še na Poljsko, v vzhodni del Nemčije, Avstrijo in Španijo. Katera bo naslednja država, še analiziramo," napoveduje Guček. To ostaja tudi njihov največji izziv za prihodnost.

Ne spreglejte