Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 11. 2016,
4.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Natisni članek

Matjaž Kovačič Milana Lah Zdravko Počivalšek Miodrag Kostić Igor Jurij Pogačar Probanka

Sreda, 2. 11. 2016, 4.11

6 let, 6 mesecev

Kaj je najbogatejši Srb želel na obisku pri ministru Počivalšku?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Miodrag Kostić | Foto STA

Foto: STA

Najbogatejšemu Srbu, tajkunu Miodragu Kostiću, ki se po nakupu portoroškega Grand hotela Palace zanima še za letališče in Marino Portorož, je uspelo odpreti vrata do slovenske vlade.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so za Siol.net potrdili, da se je Kostić 30. avgusta sestal z ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom.

Tema sestanka je bilo poslovanje Kostićeve krovne družbe MK Group na področju turizma v Sloveniji, so vsebino srečanja na kratko pojasnili na ministrstvu.

Počivalška sta na sestanku spremljala še državni sekretar Aleš Cantarutti in zdaj že nekdanja vodja direktorata za turizem in internacionalizacijo Eva Štravs Podlogar.


Morda vas zanima še:

Kdo je srbski tajkun, ki mu v Sloveniji vrata odpira Matjaž Kovačič

Bosta srbski tajkun in Bojan Petan skupaj kraljevala slovenskemu turizmu?


Miodrag Kostić je lani za 25 milijonov evrov  od Istrabenza kupil Grand hotel Palace v Portorožu. | Foto: Bojan Puhek Miodrag Kostić je lani za 25 milijonov evrov od Istrabenza kupil Grand hotel Palace v Portorožu. Foto: Bojan Puhek

Šlo je za prvo uradno srečanje Kostića, ki je v Srbiji s pomočjo politike v zadnjih petnajstih letih zgradil poslovni imperij, v Sloveniji pa ima prevzemne načrte v turizmu in bančništvu, s predstavnikom slovenske vlade. S Počivalškom se je srečal prvič prav v času, ko je v Sloveniji napovedal nove nakupe.

Kostić Počivalšku: Vlagajte v srbska zdravilišča

"V Sloveniji ne vidim nobenih ovir. Imam občutek, da sem tam dobrodošel," je pred dnevi, slaba dva meseca po prvem srečanju s Počivalškom, dejal Kostić. Izjavo je dal ob robu slovensko-srbskega poslovnega foruma, organiziranega ob obisku slovenske vladne delegacije na čelu s premierjem Mirom Cerarjem v Beogradu.

Miodrag Kostić se je 30. avgusta letos sestal s slovenskim gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom. | Foto: Matej Leskovšek Miodrag Kostić se je 30. avgusta letos sestal s slovenskim gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom. Foto: Matej Leskovšek

Takrat je Kostić naše gospodarstvenike povabil k vlaganjem v zdravilišča v Srbiji. Sogovornik je bil izbran premišljeno, kajti Počivalšek je bil pred prihodom na ministrstvo predsednik uprave in solastnik Term Olimia.

Na ministrstvu poudarjajo, da Kostiću pri njegovih načrtih "niso obljubili nikakršne konkretne pomoči". Lahko verjamemo, da je prišel najbogatejši Srb, kot so pojasnili na ministrstvu, v Ljubljano na vlado zgolj predstavljati poslovanje Grand hotel Palace, ki ga je lani za 25 milijonov evrov kupil od Istrabenza?

Vsi Kostićevi načrti v Sloveniji

Kostić ima namreč trenutno v Sloveniji odprtih več "front", pri katerih za uspeh potrebuje tudi pomoč iz politike. Še posebej ministra, ki turizmu v svojem mandatu posveča največ energije in pozornosti.

Miodrag Kostić je že pred časom oddal ponudbo za nakup turističnega kompleksa Kempinski v Savudriji. Kempinski v Portorožu je glede na milijone, ki jih je vanj vložil Istrabenz, kupil za pičlih 25 milijonov.  | Foto: Ana Kovač Miodrag Kostić je že pred časom oddal ponudbo za nakup turističnega kompleksa Kempinski v Savudriji. Kempinski v Portorožu je glede na milijone, ki jih je vanj vložil Istrabenz, kupil za pičlih 25 milijonov. Foto: Ana Kovač

Največje načrte ima Kostić na Obali, kjer ga očitno zanima predvsem "jet set" turizem. Že pred časom je oddal ponudbo za nakup turističnega kompleksa Kempinski v Savudriji, ki ga je pred leti z denarjem Hypo Alpe Adria Bank gradil Vegrad.

Zdaj se po naših informacijah zanima tudi za Grand Hotel Portorož, ki je del Istrabenzove verige hotelov LifeClass, in Grand Hotel Bernardin. Oba imata po pet zvezdic.

Večinski, 66-odstotni lastnik Hotelov Bernardin je NFD Holding v stečaju, največji upnik pa Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je v izključni lasti države. Ta podatek je pomemben tudi zaradi Kostićevega obiska pri Počivalšku. Minister za gospodarstvo ima namreč po zakonodaji pristojnost za imenovanje enega od štirih neizvršnih direktorjev DUTB. Iz Počivalškove kvote trenutno v upravnem odboru DUTB sedi Janez Širovnik.

Kaj bo s Hoteli Bernardin?

Pri tem Kostićevo zanimanje za Grand Hotel Bernardin časovno sovpada z odločanjem o prihodnosti te družbe.

Tudi pri tem ima pomembno vlogo minister Počivalšek. Kot minister je imel največ zaslug za to, da je DUTB svoje terjatve do Save prodala Slovenskemu državnemu holdingu (SDH). To je Počivalšek utemeljil s pomembno, celo povezovalno vlogo Save v slovenskem turizmu, njenimi deleži in upravičenji v preostalih turističnih podjetjih, med drugim tudi v Hotelih Bernardin.

Toda kljub temu so v Hotelih Bernardin obsojeni na prodajanje premoženja.

Družba Hoteli Bernardin se je poleti dogovarjala o prodaji turističnih kompleksov Salinera in San Simon z javnosti malo znanim slovensko-švicarskim poslovnežem Brunom Dugarjem. | Foto: STA , Družba Hoteli Bernardin se je poleti dogovarjala o prodaji turističnih kompleksov Salinera in San Simon z javnosti malo znanim slovensko-švicarskim poslovnežem Brunom Dugarjem. Foto: STA ,

Po naših podatkih je večina obveznosti, ki jih imajo Hoteli Bernardin do upnikov, zapadla septembra, uprava pa jih je prosila za dvomesečno podaljšanje roka. V dveh letih je družba, ki je leta 2015 ustvarila za 2,2 milijona evrov denarnega toka, krepko zmanjšala finančni dolg – s 50 milijonov evrov v letu 2014 na 28 milijonov evrov, kolikor je znašal na zadnji dan lanskega leta.

Že predlani so Hoteli Bernardin štiri portoroške hotele iz skupine Metropol prodali hrvaški Liburniji, s čimer je poplačala precejšnji del obveznosti do DUTB. Poleti se je z v javnosti malo znanim slovensko-švicarskim poslovnežem Brunom Dugarjem dogovarjala o prodaji turističnih kompleksov Salinera in San Simon. 

Prvi kandidat za nakup portoroške marine

Ena od Kostićevih tarč je tudi Marina Portorož, ki je trenutno v lasti Skupine DZS. Tudi o tem, kdo bo novi lastnik najelitnejše marine na slovenski Obali, bodo (so)odločali na DUTB, ki je največja upnica poslovnega sistema Bojana Petana.

Ena od Kostićevih tarč je tudi Marina Portorož, ki je trenutno v lasti Skupine DZS. | Foto: Matej Leskovšek Ena od Kostićevih tarč je tudi Marina Portorož, ki je trenutno v lasti Skupine DZS. Foto: Matej Leskovšek

O Kostićevih dogovorih s Petanom smo že poročali. Prav tako o tem, kaj je o Kostiću povedal stari/novi glavni izvršni direktor DUTB Imre Balogh.

Želi večino v Gorenjski banki, ampak …

Druga želja Kostića, ki se je prejšnji teden s prodajo družbe Sunoko dokončno umaknil iz dejavnosti predelave sladkorja, je bančništvo. Njegova AIK Banka ima v lasti približno 14 odstotkov Gorenjske banke, svoj delež pa želi povečevati. Pri tem ne skriva želje, da ga zanima večina delnic.

V Kostićevi AIK Banki želijo v prvi fazi pridobiti najmanj 25 odstotkov delnic Gorenjske banke. | Foto: Klemen Korenjak V Kostićevi AIK Banki želijo v prvi fazi pridobiti najmanj 25 odstotkov delnic Gorenjske banke. Foto: Klemen Korenjak

Trenutno je na prodaj 56 odstotkov Gorenjske banke. Gre za delnice v lasti Save (ta jih mora prodati zaradi odločbe Banke Slovenije), Abanke, Telekoma Slovenije, DUTB in Zavarovalnice Triglav. Po naših informacijah je konzorcij lastnikov pred izbiro pravnega in finančnega svetovalca za prodajo. Še okrog 2,5 odstotka delnic banke je v stečajnih masah Merkurja, HTC Dva, G Skupine, ABC Naložb in SGP Tehnika

Kot smo neuradno izvedeli, si v AIK Banki v prvi fazi želijo pridobiti najmanj 25 odstotkov delnic, saj bi si s kontrolnim deležem, s katerim lahko blokirajo posamezne odločitve, precej izboljšali svoj pogajalski položaj do prodajalcev.

Za posamezno delnico Gorenjske banke ponuja okrog 150 evrov, kar je slaba četrtina njene knjigovodske vrednosti. Pri nedavnem povečanju kapitala, prek katerega je postala solastnica Gorenjske banke, je AIK Banka za delnico odštela 230 evrov. Bilančna vsote Gorenjske banke je konec leta znašala 1,4 milijarde evrov.

Pri tem ostaja neznanka, ali bo AIK Banka ob naskoku na večinski delež Gorenjske banke dobil dovoljenje Banke Slovenije. Tam so imeli do Kostića že ob izdaji dovoljenja za pridobitev prvega deleža v banki zadržke zaradi domnevno nejasnih podatkov o izvoru denarja in poslovanju pred podjetij v davčnih oazah.

Vsi Kostićevi pomagači

Vlogo za Banko Slovenije naj bi AIK Banki po naših zanesljivih podatkih pomagala pripravljati Milana Lah, nekdanja dolgoletna članica uprave propadle Probanke.

Vlogo za Banko Slovenije naj bi AIK Banki pomagala pripravljati nekdanja dolgoletna članica uprave propadle Probanke Milana Lah. | Foto: Mediaspeed Vlogo za Banko Slovenije naj bi AIK Banki pomagala pripravljati nekdanja dolgoletna članica uprave propadle Probanke Milana Lah. Foto: Mediaspeed

Gre za novo ime na vedno daljši listi Kostićevih slovenskih svetovalcev in drugih pomagačev. Že pred časom smo razkrili, da je ključni mož Kostićevih poslovnih operacij nekdanji predsednik uprave Nove KBM Matjaž Kovačič, ki naj bi za pomoč najel svojega nekdanjega prvega nadzornika Dušana Jovanovića

Nobenega od teh po trditvah gospodarskega ministrstva ni bilo na sestanku pri Počivalšku. Na ministrstvu so namreč poudarili, da je Kostić na srečanje z ministrom prišel sam.

Skrivnostni nesojeni kupec Elana se zanima za hotele

Poslovnež Bruno Dugar, slovenski državljan, ki živi v Švici, je v začetku devetdesetih let za Elan, tedanjega paradnega konja slovenskega gospodarstva, ponujal 46 milijonov takratnih nemških mark. Zdaj ga zanima slovenska Obala.

Po naših informacijah je Dugar z upravo, lastniki in upniki Hotela Bernardin opravil več dogovarjanj, v katerih je pisno izrazil željo za nakup turističnih kompleksov Salinera in San Simon. Pri tem naj bi se zapletlo, ker je v pogajanjih zahteval status ekskluzivnega ponudnika in odgovore v zelo kratkih rokih, v enem primeru celo v enem dnevu, obenem pa ni želel oddati zavezujoče ponudbe.

Kot uradni kupec je nastopalo Dugarjevo švicarsko podjetje Castor & Pollux, ki je od začetka oktobra v likvidaciji. V poslu sta na Dugarjevi strani sodelovala tudi Muharem Čosić, nogometni menedžer, v Sloveniji najbolj znan po prodaji nogometaša Sebastjana Cimerotića v Korejo, in Teoman Alibegović, nekdanji slovenski košarkarski reprezentant.

O Dugarju in njegovih poslih je v Sloveniji zelo malo znanega. V Črni gori, natančneje v Ulcinju, ima že vrsto let podjetje NVB-Montenegro, ki se ukvarja s investicijami v turizem in nepremičnine. Z Dugarjem nam ni uspelo priti v stik.
Ne spreglejte