Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
9. 5. 2016,
14.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Natisni članek

Ljubljana stanovanja nepremičnine Osebne finance dražba

Ponedeljek, 9. 5. 2016, 14.04

6 let, 6 mesecev

Kupci na dražbi pograbili vseh 22 stanovanj v ljubljanskih Črnučah

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Soseska Savski breg | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

V Ljubljani se je uspešno končala tretja javna dražba 22 stanovanj v soseski Savski breg v Črnučah. Na dražbo se je prijavilo 99 zainteresiranih kupcev, izklicne cene so bile nižje od 10 do 15 odstotkov, prodajne pa višje tudi za tretjino.

V največji dvorani Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je danes potekala tretja javna dražba za 22 stanovanj v soseski Savski breg v Črnučah. Izklicne cene so bile od druge dražbe nižje za od 10 do 15 odstotkov, na koncu pa so dosegle precej več.

Začetek dražbe je bil predviden ob 13.30 v manjši dvorani GZS, ki pa jo je moral stečajni upravitelj Valter Stepan kot organizator dražbe zaradi izjemnega zanimanja kupcev prestaviti v največjo dvorano doma slovenskega gospodarstva. Postopek evidentiranja dražiteljev se je nekoliko zavlekel, zato se je dražba pričela s polurno zamudo.

Dražitelji so izklicno ceno največjega in najdražjega petsobnega stanovanja v višini 148 tisoč evrov dvignili na 165 tisočakov. Gre za 110 kvadratnih metrov veliko stanovanje, ki mu pripada 26 kvadratnih metrov terase. | Foto: Bor Slana Dražitelji so izklicno ceno največjega in najdražjega petsobnega stanovanja v višini 148 tisoč evrov dvignili na 165 tisočakov. Gre za 110 kvadratnih metrov veliko stanovanje, ki mu pripada 26 kvadratnih metrov terase. Foto: Bor Slana

Varščino v višini desetih odstotkov izklicne cene je namreč vplačalo 99 zainteresiranih kupcev, na dražbi je bilo prisotnih okoli 120 ljudi. Večina dražiteljev je bilo fizičnih oseb, ki je nepremičnino kupovala zase. Zasledili smo tudi nekaj pravnih oseb, ki so kupili več stanovanj.

Stanovanja sicer še niso primerna za vselitev, saj nimajo položenega parketa, so brez notranjih vrat, kupci pa bodo morali še prepleskati stanovanja. Po besedah stečajnega upravitelja bodo morali nezahtevni kupci v dokončanje stanovanj vložiti okoli deset tisočakov, zahtevnejši kupci nekoliko več.

Prav tako bodo morali ob nakupu na neto uporabno stanovanjsko površino plačati 9,5-odstotni davek na dodano vrednost.

Prvo stanovanje prodano tretjino dražje

Prvo stanovanje z izklicno ceno 83.700 evrov je bilo prodano za 111 tisočakov, kar je tretjino dražje od izklicne cene. Zanj se je potegovalo 25 dražiteljev, 68 kvadratnih metrov veliko stanovanje pa je za svojo družino kupil mlajši gospod.


Kot nam je pred dražbo zaupala ena izmed starejših udeleženk dražbe, ki se je potegovala za 38 kvadratnih metrov veliko garsonjero, je bila izklicno ceno 46 tisoč evrov pripravljena zvišati za 30 odstotkov. A za stanovanje se je vnel hud boj, cena je poskočila na 61 tisočakov, gospa pa je nekoliko razočarana zapustila dražbo.

Drugi garsonjeri, ki meri 43 kvadratnih metrov, pripada pa ji 50 kvadratnih metrov terase, so dražitelji izklicno ceno dvignili za 36 odstotkov na 107 tisoč evrov.


Mlajša gospoda, ki sta skupaj prišla na dražbo dvosobnega stanovanja za izklicno ceno 88 tisoč evrov, sta bila presenečena nad velikim številom dražiteljev, a sta vseeno upala na ugoden nakup. Izklicno ceno sta bila pripravljena dvigniti za 20 odstotkov. Pritlično stanovanje sta na koncu kupila za 108 tisoč evrov.

Avdić najboljši ponudnik za trosobno stanovanje na terasi

Med dražitelji smo opazili tudi radijskega voditelja Denisa Avdića, ki je na dražbo prišel v spremstvu svoje žene Ane.

"Izklicne cene se mi kljub nekaj dodatnim vložkom zdijo primerne glede na druge nepremičnine v prestolnici. Cene so dejansko takšne kot v Postojni. Izklicno ceno sem pripravljen zvišati za deset odstotkov," nam je pred dražbo dejal Avdić in poudaril, da stanovanje kupuje zase.

Radijski in televizijski voditelj Denis Avdić je največ ponudil za trosobno stanovanje s prostorno teraso. Zanj je odštel 137 tisočakov, k temu pa bo moral prišteti še 9,5-odstotni DDV. | Foto: Bor Slana Radijski in televizijski voditelj Denis Avdić je največ ponudil za trosobno stanovanje s prostorno teraso. Zanj je odštel 137 tisočakov, k temu pa bo moral prišteti še 9,5-odstotni DDV. Foto: Bor Slana

Avdić si je na dnevu odprtih vrat ogledal vsa stanovanja in je s kakovostjo gradnje relativno zadovoljen. "Če stanovanje dobim, sem pripravljen vanj vložiti še okoli 50 tisočakov, saj ga želim opremiti po lastnih željah in s kakovostnimi materiali," nam je zaupal.

Avdić se je potegoval za 64 kvadratnih metrov veliko trosobno stanovanje s stotimi kvadratnimi metri terase in dvema parkirnima mestoma v garaži, ki se je prodajalo po izklicni ceni 117 tisočakov. Kot najboljši ponudnik ga je kupil za 137 tisočakov.

Po besedah enega izmed udeležencev dražbe je v enem izmed stanovanj, ki leži na vrhu objekta, naletel na takšen prizor. | Foto: Po besedah enega izmed udeležencev dražbe je v enem izmed stanovanj, ki leži na vrhu objekta, naletel na takšen prizor.

Dražitelji so izklicno ceno največjega in najdražjega petsobnega stanovanja v višini 148 tisoč evrov dvignili na 165 tisočakov. Gre za 110 kvadratnih metrov veliko stanovanje, ki mu pripada še 26 kvadratnih metrov terase.

Stečajni upravitelj izjemno zadovoljen

Kot nam je po dražbi povedal stečajni upravitelj Valter Stepan, je z doseženimi cenami izjemno zadovoljen. "Hiter pogled pokaže, da so bile prodajne cene višje med 10 in 20 odstotki. Prav tako nobeno stanovanje ni bilo prodano po izklicni ceni, kot se je dogajalo nekoč," pove Stepan.

Dodaja, da je takšno zvišanje cen razumljivo za nekaj stanovanj, ki si jih kupci zares želijo. "Glede na to, da so cene poskočile prav pri vseh stanovanjih, pa gre očitno za tržni premik, ki odraža realne cene," je sklenil Stepan.

Z izkupičkom dražbe, ki znaša okoli 2,5 milijona evrov, bo poplačana Družba za upravljanje bank (DUTB).

 

Ne spreglejte